آفتابنیوز : 
وزير امورخارجه جمهوري اسلامي ايران كه پيش ازظهر چهارشنبه در راس يك هيات وارد آنكارا شده، در گفت وگوي اختصاصي با شبكه خبري "ان.تي.وي" كه بطور زنده از اين شبكه پخش شد، به سووالات "مراد آك گون" نماينده اين شبكه در آنكارا در ارتباط با روابط دوجانبه، مسائل منطقهاي و بينالمللي پاسخ داد.
آك گون در ابتداي برنامه خود با اشاره به اينكه آنكارا امروز پذايري مهمان مهمي از كشور همسايه ايران است، گفت: متكي پيش از ديدار خود با "عبدالله گل" به سووالات ان.تي.وي پاسخ ميدهد.
متكي در پاسخ به سووالي پيرامون روابط دوكشور گفت: ايران و تركيه دو كشور مهم در منطقه هستند كه ظرفيتهاي آنها ميتواند در تعامل باهم در حل بحرانهاي منطقه بسيار موثر باشد.
وي اضافه كرد: حاصل اين همكاريها ميتواند به صلح و امنيت منطقه كمك كند و دولت جديد تهران كه گفتمان عدالت را اساس روابط خارجي خود قرار داده، براين مبنا به مسائل منطقه نگاه ميكند.
متكي احترام به تماميت ارضي و سياسي كشورها و مداخله نكردن در امور يكديگر را از اصول سياست خارجي ايران خواند و گفت: ايران و تركيه در تحولات عراق تبادل نظر و رايزنيهاي خوبي داشتهاند كه اين روند ادامه خواهد داشت.
خبرنگار ان.تي.وي درمورد نگاه ايران به تحولات عراق و اينكه آيا ايران نگراني از تجزيه عراق دارد؟ پرسيد كه متكي پاسخ داد: ما چنين فكري از وضعيت عراق نداريم. امروز همه اقشار عراق اعم از شيعيان، كردها و تركمنها و سايرين در تصميمگيريهاي جديد اين كشور شركت دارند و چنين نگراني را در عراق مشاهده نميكنيم. بحث فدراتيو كردن به معناي تجزيه كشور نيست بلكه به سيستم اداره كشور كمك ميكند.
او گفت: فدراتيو به مثابه آن است كه ما اختيارات استانداريهاي خود را قدري توسعه دهيم.
آك گون پرسيد: رهبران كرد عراق اظهاراتي درخصوص تشكيل دولت كرد دارند آيا اين حركت مشكل آفرين نيست.
متكي گفت: "جلال طالباني" رييس جمهور عراق، بتازگي از ايران ديدن كرد و مذاكرات خوبي نيز با رهبران ايران انجام داد و تاكيد نمود كه عراق متعلق به همه مردم آن كشور است.
وزيرخارجه ايران افزود: ايران از روند حكومتسازي و دولتسازي در عراق حمايت ميكند كه البته تركيه نيز چنين موضعي دارد.
او با يادآوري مشاركت اخير خود در اجلاس وفاق ملي عراق در قاهره گفت: در اين كنفرانس نيز بر لزوم تصميمگيري در استفاده از منابع طبيعي عراق توسط نمايندگان منتخب آن كشور براساس قانون اساسي تاكيد شد.
خبرنگار ان.تي.وي در ادامه گفت: هراز چندگاهي ما شاهد درگيري نيروهاي امنيتي ايران با پ.ك.ك هستيم، روند روابط امنيتي دوكشور را چگونه ارزيابي ميكنيد؟.
متكي پاسخ داد: روابط امنيتي ايران و تركيه مهم است و ما به عناصري كه ميخواهند به اين روابط خدشه وارد كنند، اجازه اين كار را نميدهيم.
او تاكيد كرد فعاليت سياسي گروهها ميتواند نقشآفرين باشد، ولي فعاليت تروريستي توجيحي ندارد و به آن اجازه داده نميشود.
متكي گفت: گفت وگوهاي دوطرف چه در سطح وزيران كشور و چه در سطح وزيران خارجه در زمينههاي امنيتي بود و خواهد بود و اگر هم مشكلي پيش آيد قابل حل است.
خبرنگار ان.تي.وي از اقدام اخير آمريكا براي مذاكره با ايران درمورد عراق پرسيد كه متكي گفت: در دستور كار دولت ايران مذاكره با آمريكا نيست و چنين اقداماتي بيشتر در جهت سياست داخلي آمريكا بوده است.
وي تاكيد كرد موضع ايران در قبال عراق روشن است و آن حمايت از حكومت سازي و دولتسازي در آن كشور و بدستگيري قدرت توسط مردم و زمينهسازي براي خروج نيروهاي آمريكايي و خارجي است كه بدون اجازه سازمان ملل وارد خاك آن كشور شدهاند.
آك گون از روند مذاكرات در فعاليتهاي هستهاي ايران پرسيد. وزير خارجه پاسخ داد: فعاليتهاي هستهاي ايران صلحآميز است و تحت نظر آژانس بينالمللي انرژي اتمي است و همكاري صميمي با اين آژانس داشتهايم.
وي افزود: ايران از اوايل دهه ۷۰خواهان عاريسازي منطقه از سلاحهاي هستهاي است و رژيم صهيونيستي اكنون در سرزمين فلسطين مجهز به كلاهكهاي هستهاي ميباشد.
متكي گفت: ايران معتقد است بايد تعادلي بين تعهدات و حقوق كشوري در قراردادهاي بينالمللي باشد و ايران پيرو قراداد "ان.پي.تي"، خود را مقيد به صلحآميز بودن برنامه هستهاي ميبيند و مصمم است براساس ماده چهار اين قرارداد به فعاليتهاي خود در اين زمينه ادامه دهد.
وزير خارجه گفت: ايران در برنامه هستهاي خود شفاف و درست عمل كرده و ميكند و به بيش از ۱۴۰۰نفر از بازرسان آژانس اجازه بازرسي داده و بيش از ۱۰۰۰صفحه اسناد در اختيار آژانس قرار داده است.
خبرنگار در مورد اظهارات اخير رياست جمهوري ايران در مورد رژيم صهيونيستي پرسيد، كه متكي گفت: برخي از كشورها مغرضانه تلاش كردند تا موضع ايران را شكل ديگري نشان دهند.
وي متذكر شد: احمدي نژاد در سازمانملل موضع ايران را تاييد كرد و گفت ايران، رژيم صهيونيستي را برسميت نميشناسد كه اين مساله در كميته اعتبار نامهها در سازمان ملل نيز اعلام شده است.
متكي گفت: ايران معتقد است كه آوارگان فلسطيني بايد به كشور خود باز گردند و با برگزاري همهپرسي حكومت خود را تشكيل داده و دولت هم در مورد كساني كه بعدا به منطقه آمدهاند، تصميمگيري كند.
وي متذكر شد، ايران پيشتر رژيم آپارتايد در آفريقاي جنوبي را نيز تا زمانيكه مردم نوع حكومت خود را آزادنه انتخاب نكرده بودند، به رسميت نشناخت.
خبرنگار ان.بي.وي در خاتمه با اشاره به برخي مسائلي كه در دوران تصدي پست سفيري متكي در روابط تهران و آنكارا بروز كرد، نظرش را در اين مورد پرسيد كه وي گفت: من بهعنوان وزيرخارجه ايران به تركيه آمدهام و هدف از آن، مرور روابط و شناسايي ظرفيتهاي جديد است.