سرویس فرهنگی- همایش بینالمللی حافظ در دانشگاه آزاد اسلامی با حضور و سخنرانی استاد آواز ایران؛ محمدرضا شجریان، که از دلگیریاش به واسطه عدم اجازه خواندن در ایران پرده برداشت رنگ و بویی ویژه گرفت و خبرساز شد.
به گزارش آفتاب، در افتتاحیه این همایش چهارروزه که مشترکاً در تهران و شیراز برگزار میشود، اساتید برجسته حوزه زبان و ادبیات فارسی از اقصی نقاط جهان گردهم آمدند تا در همایش بزرگداشت اندیشههای سترگ خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی شرکت کنند.
در این همایش، ویژهنامه «حافظ» که برروی جلد آن مصرع زیبای «ای خوشا سرو که از بار غم آزاد آمد» نقش بسته بود و دربر گیرنده گفتوگوی اختصاصی شوالیه آواز ایران شهرام ناظری بود، در سالن همایش بین حاضران توزیع شد.
همچنین در این ویژهنامه که در مرکز حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی تهیه شده بود، آثار و گفتاری از حمید میرزاده، مهدی محقق، میرجلال الدین کزازی، بهاالدین خرمشاهی، سیدطه هاشمی، یدالله مفتون امینی، محمد شمس لنگرودی، بهروز غریب پور، مهدی ماحوزی، محمود حدادی، عباس مخبر، محمد بقایی ماکان، شهریار مندنی پور، عنایت سمیعی، عبدالحسین فرزاد، فاطمه راکعی، داریوش طلایی، کوروش کمالی سروستانی به چشم میخورد.
کتاب مجموعه مقالات ارسال شده به دبیرخانه همایش بین المللی حافظ نیز همزمان با برگزاری این همایش منتشر و در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت.
در این همایش که با قرائت پیام آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس هیأت موسس و هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی و سخنرانی دکتر میرزاده رئیس دانشگاه آزاد اسلامی آغاز به کار کرد، اساتیدی صاحبنام ازجمله استادمحمدرضا شجریان، دکتر میرجلال الدین کزازی، دکتر فتح الله مجتبایی، دکتر نصرالله پورجوادی، دکتر عبدالشکور عبدالستار و دکتر علی اصغر دادبه حضور داشتند.
مهمانان همایش بینالمللی حافظ ساعت 8 صبح روز سه شنبه پس از دریافت بستههای فرهنگی، در سالن شهیدمطهری سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی حضور یافتند.
در میانه سخنان دکتر طه هاشمی، ورود استاد آواز ایران محمدرضا شجریان که با تشویقهای پیدرپی حضار و استقبال دکتر میرزاده همراه شد، حال و هوای مراسم را تغییر داد و برای دقایقی ادامه سخنرانی دکتر هاشمی را دچار وقفه کرد.
کلیپی از حافظخوانی در سالن به نمایش درآمد که در آن چهرههایی مانند حجت الاسلام و المسلمین ناطق نوری، دکتر جاسبی، دکتر حداد عادل، ساعد باقری و دکتر میرزاده به قرائت ابیاتی از حافظ پرداخته بودند.
مهمان بعدی مراسم که با حضور خود تشویق بی وقفه حضار را موجب شد، دکتر میرجلال الدین کزازی، چهره ماندگار و پژوهشگر برجسته زبان و ادبیات فارسی بود. دکتر میرجلال الدین کزازی در سمت راست دکتر میرزاده و استاد محمدرضا شجریان در سمت چپ وی جای گرفتند.
دکتر میرزاده با تمجید از مقام و منزلت حافظ، ضمن خوشامدگویی به جامعه ادبی ایران، گفت: شعر حافظ مثل اعلای شیوایی سخن و نشان دهنده اوج توانایی زبان فارسی در شرح «حدیث آرزومندی» است؛ «سحر با باد میگفتم حدیث آرزومندی / خطاب آمد که واصل شو به الطاف خداوندی».
دکتر میرزاده در پایان سخنان خود گفت: امید واثق دارد که برنامههای این همایش چهارروزه به هدفهای بلند خویش نایل آید، بازار ریاکاری و تفرقه را از سراسر جهان برچیند و جمعیت خاطر برای همه جهانیان به ارمغان آورد.
اعلام مجری برنامه مبنی بر درخواست دکتر میرزاده از استاد شجریان برای سخنرانی و پاسخ مثبت استاد آواز ایران، تشویق حاضران را برای دقایقی در پی داشت. دکتر محمدرضا سعیدآبادی، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران به قرائت پیام یونسکو به این همایش، پرداخت.
استادشجریان که با تشویق ممتد حاضران پشت تریبون قرار گرفته بود، با گفتن اینکه من بدون شعر نمیتوانم آواز بخوانم و مثل اتومبیلی میشوم که بنزین ندارد، به اصلاح بیتی از حافظ پرداخت و گفت: بیتی که پیش از حضور من خوانده شد، به نظرم درست خوانده نشده بلکه شعر بدین گونه است: «جلوه ای کرد رخت دید مَلک عشق نداشت / عین آتش شد از این غیرت و بر آدم زد» در حالیکه عشق برای مَلک نیست برای انسان است. فرشته عشق نداند که چیست: فرشته عشق ندانست چیست قصه مخوان/ بخواه جام و شرابی به خاک آدم ریز/ جلوهای کرد رخش دید ملک عشق نداشت/ خیمه در مزرعه آب و گل آدم زد...
خسرو آواز ایران در ادامه گفت: غنای شعر حافظ من را به خواندن وامیدارد و چنان من را شیفته میکند و میبرد به جایی که از خود بیخود میشوم و یکباره به خود میآیم و متوجه میشوم در جمعی در حال آواز خواندن هستم. شعر حافظ گاهی من را در آواز بهجایی میبرد که همیشه نمیتوان به آنجا رسید. حافظ همیشه برای من مطرح بوده و معلم، مربی، پدر و همهچیز بوده است.
شجریان در پایان گفت: زیادهگویی نمیخواهم بکنم. کار من این نیست که سخنرانی بکنم و کار من چیز دیگری است(خواندن) البته من آنچه باید را تا به حال از حافظ خواندهام و از این به بعد هرچه بخوانم زیادهگویی است اما چه باید گفت که چند سال است که اجازه ندارم برای مردم خودم و در مملکت خودم بخوانم.
پس از سخنرانی استاد شجریان، تصنیف «در آستان جانان» ساخته مرحوم پرویز مشکاتیان با صدای استاد محمدرضا شجریان پخش شد که همزمان دوربین سالن روی چهره استاد شجریان قرار داشت که وی را درحال زمزمه این تصنیف نشان میداد.
در انتهای بخش نخست این همایش در اولین روز مجتبی عسگری؛ خواننده جوان و گروهش با اخذ رخصت از استاد شجریان به اجرای برنامه پرداخت. عسگری با خواندن تصنیف مرغ سحر آن را به استاد شجریان تقدیم کرد.
یعنی صداش واس ماس
...
ایشون فرمودن 1400 سال، دقت کنید: 1400 ساله که موسیقی داره ضربه می خوره...
مصاحبه های ایشون با صدای آمریکا و بی بی سی و...
بگذریم
خودش فهمید ...اما شماها نمیدونید
ور اب،پس موند و برای مردم مملکت خودش با
هر مشکلی بود خوند.استاد یکی از زیباترین نجواهای مذهبی رو خونده.پس با اسلام هیچ
مشکلی نداره.فکر کنم شما تند رو ها با
اسلام مشکلتون جدی تره که مردم و از دین زده میکنید.
یه جستجو بکن بعد نظر بده...
1400 ساله که موسیقی...............!!
تو و امثال تو در حد و اندازه ای نیستید که درباره استاد شجریان نظر بدید!
می خواست نامه نمی داد به صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران عزیز تا از پخش ترانه هاش جلوگیری کنه حالا هم ...شمام فقط کافیه یکی علم مخالفت برداره سریع و... تائید و تقلید می کنید.
فدایی ایران اسلامی عزیز
ايراني اصيل استادشو هرجاي دنيا كه باشه دوست داره....
شجريان ناجي بخش بزرگي از هنر و فرهنگ سرزمين ما بوده و هست... حالا چندتا... دارن به استاد ما توهين ميكنن...
برخي نظرات اين بالا نشانگر عدم تفكر هستش و بي خردي... به تفكر دعوتتون ميكنم......
به يزدان كه گرم ما خرد داشتيم...... كجا اين سرانجام بد داشتيم
بیا به صبح من امروز و در کنار من امشب/ که دیده خواب نکرده ست از انتظار تو دوشم
قطعا چنين استاد و انسان والايي در قلب ايرانيان هنر دوست و هنرشناس و اصيل جاي داره.
اگر ما شجریان را به خاطر افکار و عقایدش منکر شویم، هنرش را که نمی توانیم منکر شویم. هنر اصالتا زیباست از هرکه باشد وقابل انکار نیست. حال اصالت به هنر است نه به شخص. اگر شجریان نباشد هنرش هست. نکته اینجاست که ما به خاطر شخص هنر را انکار می کنیم. شیخ عبد الباسط یک سنی مذهب است آیا ما می توانیم هنر وی را به خاطر مذهبش کنار بگذاریم؟ شاعر می گوید: من نه خود عاشق آن صورت زیبای توام/ در ازل فطرت من طالب زیبایی بود. وقتی خداوند مارا طوری آفریده که دوست دار زیبایی هستیم، نمی توانیم بپذیریم که فلان هنرمند به خاطر افکار و عقاید و مذهبش مطرود است. و از طرفی ممکن است که شجریان هزار خطا کرده باشد خداوند رحیم است و کسی نمی تواند تضمین کننده ی ایمان خود باشد. من خودم متخصص زبان و ادبیات فارسی هستم از سن شانزده سالگی تا کنون آواز این مرد را گوش می گیرم تسلط وی بر شعر و مفهوم و ادای آن غیر قابل انکاراست. وی شعر را با توجه به مفهوم درونی آن می خواند. ما جانشین خدا بر زمین هستیم و جانشین باید شباهت هایی با خدای خود داشته باشد، خداوند بخشنده است اگر شجریان اشتباهی مرتکب شده است اورا راببخشیم.
فکر نمی کنم دیگه هیچ صدایی جای صدای استاد را بگیره ولی چه کنم که هیچ دشمنی هم دیگه مثل آمریکا و اسرائیل برای ملت ایران پیدا نمیشه.
حالا که همه چیز تموم شده و دشمنای ملت های آزاد، وحشی گری شون را در عراق، افغانستان، سوریه و یمن نشون دادند و خودشون هم بارها و بارها به انجام کودتا در سال 88 اعتراف کردند، درست نیست و در شان استاد نیست هنوز در حمایت کمک کنندگان.. قرار هم نیست که استاد از احمدی نژاد عذرخواهی کنه ...ولی به جاست که استاد اون گفتگوی جنجالی را خودشون یک بار گوش بدند و به کشتار وحشیانه داعش که در حمایت کامل دوستان آن روز این گفتگو بودند توجه بفرمایند و بدونند که عذرخواهی از ملت ایران در رسانه ملی خودمون ( با همه ایراداتش) حتما و انشا الله باعث سرافرازی ایشان خواهد شد چون که ملت ایران بخشنده و محربانند و مثل اونا خون ریز و کینه ای نیستند که به کاپیتانی که هواپیمای مسافربری را هدف قرار داد مدال بدند. ملت ایران دوست دارند به دوستان انسانیت مدال بدند.
آقای شجریان خواهش می کنیم سرتو بنداز پایین و بیا تو ما دوستت داریم.
،چه بخواني چه نخواني درقلب ماجاي داري،نان به نرخ روز خورنيستي!!!!!!!!!!!!!!!
نظرات سیاسی استاد نظر بخش عظیمی از جامعه نو اندیش ایران هست. ایشون اون نظرتشون هم بخاطر عرق ملی است در ضمن خواهشا از جانب ملت ایران انقد حرف نزنید جامعه ایران یک جامعه تک صدایی نیست که دوستان گلم.... ای کاش دل ها از کینه ها پاک کرد.... ای خدای بزرگ واقعا هدایت مردم کاری بس عظیمی هست دورد بر محمد ص که با تعمق به عرش اعلا رسید
جناب شجریان نیز از پیشکسوتان عرصه هنر و موسیقی هستند بنده امیدوار هستم ایشان سالم وسلامت باشند و بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند.
شجريان اگه بد ميخوند چرا ٤٠ سال گذاشتين بخونه همين آقا مگه نبود كه سال ٦١ تو بيداد اومد خوند شهرياران بود و خاك مهربانان اين ديار مهرباني كي سرامد شهرياران را چه شد؟؟!!
خوب اونموقه جلوشو مي گرفتين كه فسادم پيش نياد نه داداشم مشكل اينا نيس اينه كه دوستامون تو خلوتشون كه ميرن شجريانو گوش ميدن ولي چون ٢ كلمه حرف منطقي اومده زده ميپرن بهش حالا آهاي شمايي كه ميگي شجريان به وطنش خيانت كرده تو اصلا ميدوني راست پنجگاه چيه؟ اصلا ميدوني وقتي استاد سال ٥١ راست پنجگاه خوند ٢٠ سال بود هيشكي نمي تونس بخونه؟ همين يه دستگاه موسيقيم تونسته زنده نگر داره كليه واسه خودش تو كه مياي فحشش ميدي چه خدمتي كردي به اين مملكت
آدم خائن رو هم باید باهاش همین کار رو کرد.
اقای شجریان فکر میکرد باصطلاح خودش و اون صادق صبا(عیاش )کار نظام یکسره است و همه چی داره تموم میشه و دوباره استاد کراواتش رو خواهد بست که اینطوری حرفی زد که جزایش این نبود که الان هست
جمهوری اسلامی خیلی بیشتر ازاونچه استاد فکرمیکند باهاش مدارا کرده ودیگر بهتره برای مردم نخونه چون مردم دلخوشی ازش ندارند بعبارتی مردم رو به بیگانه فروخت.!!
خواننده های خوبی داریم که نماد فرهنگ ایران اسلامی هستند ....
اون موقعی که رفتی اونور و هرچی دلت خواست گفتی فکر الان رو نکردی؟
صدات خوبه که باشه
مهم اینه که تو حب وطن نداشتی و نداری
پشت کردی به هموطنات
این مردم ایران بودند که تو رو محمدرضا شجریان کردند وگرنه عمرا به اینجا می رسیدی