آفتابنیوز : همایون امیرزاده مشاور معاون فرهنگی وزیر ارشاد و نماینده این وزارتخانه در جلسه نقد و بررسی نمایشگاه کتاب تهران اظهار داشت: استنباطمان این است که در خصوص اطلاعات نمایشگاه کتاب و علیالخصوص رسانهها اطلاعات نادرستی تزریق شد اما معاونت فرهنگی سکوتی نجیبانه کرد تا این حباب نقد تخلیه شود، طبیعی است که پس از هر اقدام بزرگی چون نمایشگاه نقطهنظراتی وجود دارد البته ما توقع پذیرش همه حرفها را نداریم اما صحبتها را منصفانه میپذیریم.
وی گفت: یاد خاطرهای از روزهای ابتدای فروردین و اظهار اینکه تا آن روز نمیدانستم معاون فرهنگی یک فرزند شهید دارد و از این موضوع گلایه کردم، گفت: در دیدار ابتدای روزهای فروردین که با آقای صالحی به دیدن آقای نیلی مدیرعامل مجمع ناشران آمدیم آن روز یکی از تلخترین روزهایم بود و من خجالت کشیدم که در حضور آقای صالحی بحثی از ایثار و شهادت داشته باشم چرا که آن روز متوجه شدم آقای صالحی یک برادر شهید دارد گلایه کردم به عنوان مشاور حق داشتم بدانم که شما مسافری دارید که در روزهای اول جنگ در سن 16 سالگی رفت و دیگر برنگشت این دغدغههایی که در سخنان آقای تورانیان مطرح شد مرا وادار کرد تا بگویم دوستان شما در ارشاد از همین جنس است غیرممکن است در جلسه کمیسیون فرهنگی هم که پس از نمایشگاه کتاب برگزار شد گفتم که نامههای آقای جنتی با یک واسطه به دست من میرسد و من باید امانتدار باشم زیرا از سازمانی در این جلسه هستم که باید حقشان را رعایت کنم.
وی گفت: غیر ممکن است که نمرهای در خصوص جبهه، شهادت و دفاع مقدس به سمت وزیر ارشاد بیاید و آقای جنتی با قیدی خاص تأکیدی بر اجرای صریح آن نداشته باشد. نمونهای از آن میتوان به برگزاری نمایشگاههای کتاب اردوهای راهیان نور اشاره کرد.
مشاور معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت: بعد از مدتها اقدامی در حوزه برگزاری نمایشگاه کتاب صورت گرفت و بنا شد ریلگذاریها تغییر کند البته این تغییر نه در جهت اینکه دولت به تمام ابعاد و شئون نشر دست بزند بلکه نگاه ارشاد و معاونت فرهنگی این بود که باید به تشکلهای نشر بهای بیشتری داده شود ما سالها ویژهخواریهایی را مشاهده میکردیم و از حمایت نشر دولتی آفتهایی را دیده بودیم و امروز مستنداتی دارم که مشخص میکند اجحافهای به بخش خصوصی انجام شده که شاید بیان آنها تلخ باشد. امروز وقتی به انبار کتاب در کرج میرویم تأسف میخوریم که این سیاست غلطی است که این میزان کتاب از بخشهای دولتی گرفته شده و حتی آنها حاضر نیستند خودشان آنها را توزیع کنند.
امیرزاده به موضوع دیگری از ابعاد نمایشگاه کتاب اشاره کرد و گفت:وجوه نمایشگاه کتاب مختلف است ما رویکردهای اقتصادی، فرهنگی و حتی سیاسی و اجتماعی داریم ای کاش برخی دوستان اهتمام رئیس نمایشگاه کتاب فرانسه را داشتند وقتی صحبت شد و او گفت تاکنون درباره ایران دروغ شنیدهام این فرد حتی وقتی وارد کشورش هم شد این سخنان را گفت که برای ما ارزش محسوب میشود.
رئیس هیئت رسیدگی به تخلفات نمایشگاه کتاب مستنداتی را در این نشست همراه داشت و به آنها اشاره کرد و افزود: در جلسهای که برای معرفی اتحادیه ناشران و کتابفروشان برای نمایشگاه کتاب برگزار شد امضای تشکلها وجود دارد این نامه ابتدا به ارشاد آمد اما به این دلیل که امضای اتحادیه تعاونی ناشران آشنا را نداشت ما آن را نپذیرفتیم و ارجاع دادیم و گفتیم اگر به مجموعه واحدی رسیدیم ما واگذاری را به اتحادیه انجام میدهیم از اینرو همه دوستان برگه را امضا کردند تا اتحادیه ناشران کتابفروشان به عنوان واگذار معرفی شود. در ذیل این نامه امضای اتحادیه ناشران تهران، انجمن فرهنگی آموزشی، انجمن فرهنگی کودک و نوجوان، انجمن ناشران دانشگاهی و... وجود دارد. ما د راین مدت این موضوعات را مطرح نکردیم تا حباب نقد تخلیه شود.
وی با بیان اینکه پس از نمایشگاه، از این دوره با ادبیات پلشت و نامناسب یاد میشود و این ادبیات منصفانهای نیست، گفت: ما 27 دوره نمایشگاه را مورد بررسی قرار دادیم و جسارتی که ارشاد امسال به خود داد این بود که واسپاری به تشکلها صورت گیرد که این یک اقدام سه ساله بود و امسال سال اول خود را گذراند.
این نماینده ارشاد سپس به موضوع یارانهها اشاره کرد و گفت: آییننامه تصویب هیأت وزیران مصوب سال 88 در این راستا است که به وسیله معاون بخش رئیس جمهور آقای رحیمی ابلاغ شد اما این سؤال را مطرح میکنم که آیا اولینبار است ارشاد یارانه ارزی میدهد؟ آیا تاکنون سیستم ارزی را نداشتیم؟ ما طی دو سال گذشته بدهی نمایشگاه 24 و 25 را پرداخت کردیم، اما ما وقایع گذشته را فراموش میکنیم. در بحث حمایتهای ارزی از نمایشگاه کتاب اعتبارات بیشتر و حدود 5 میلیون دلار یعنی 14 میلیارد دیده شده بود اما این آییننامه اجازه حمایت از ناشر را نمیدهد بلکه در جهت حمایت از مصرفکننده است. این آییننامه ملاک عمل ما است و ناشرمحور نیست که البته اشکالاتی هم دارد. البته ناگفته نماند که مگر همیشه ما باید از خارجیها کتاب بگیریم؟ همین شرکتهای خارجی 100 عنوان از کتاب اساتید برجسته ایران را به زبانهای مختلف دنیا ترجمه کردهاند و در کشورهای مختلف توزیع میکنند.
وی در ادامه ضمن اشاره به بازنگری در این آییننامه و حذف بن رایگان نمایشگاه کتاب گفت: بن رایگان برای حوزه نشر فاجعه بود که ما آن را برحذف مصوب کردیم که این اقدام مهمی بود. از سوی دیگر تأمین منابع جدید دانشگاهی وظیفه ارشاد نیست اما متأسفانه با شرایط و بستر سنتی ایجاد شده باید تأمینکننده منابع خارجی هم باشیم.
امیرزاده در ادامه سخنان خود با بیان اینکه گزارشها نشان میدهد 100 عنوان از کتاب اساتید ایران توسط نمایندگان شرکتهای بزرگ به زبانهای دیگر ترجمه شده، گفت: در مورد یارانه بخش خارجی تمام رقمهای عنوان شده غیر واقعی بود 14.5 میلیارد تومان در کار نبود و این اطلاعات نادرست است ما در بخش بینالملل 2میلیارد و 100 میلیون تومان از سوی ارشاد اختصاص دادیم یک میلیارد تخلف ناشر بود و آورده دانشگاهها هم حدود 14 میلیارد بود که مجموعاً رقم 6 میلیارد تومان را نشان میدهد.
وی یادآور شد: در مجموع همه اتفاقات در حوزه بینالملل براساس یک نگاه سیاستگذرانه بوده است. باید عنوان کرد که هیچ نگاهی بدون خطا نیست اما افتخار میکنیم امسال شاهد نمایشگاه کتابی بودیم که ناظرش ارشاد بود و ما در بخش نظارتی یک قدم هم عدول نکردیم. در مجموع 460 هزار عنوان کتاب داخلی و خارجی را در نمایشگاه عرضه کردیم و با معدلی اعلام میکنم 100 صفحه محتوا به مخاطب دادیم که مجموعاً حدود 15 میلیون صفحه مطلب و محتوا در نمایشگاه ارائه شد و امروز ما باید پاسخگوی سطور باشیم و این وظیفه ما است. آمار خانه کتاب تا شب گذشته نشان میدهد 64 هزار عنوان کتاب در طول سال منتشر میکنیم که 10 درصد این آمار میشود 6400 عنوان و یک درصد آن میشود 640 عنوان، نیم درصد هم 120 عنوان میشود. به این آمار نگاه کنید چرا میگویند 20 کتاب خارج شد؟ این میزان انحراف را در بخشهای دیگر مثل اقتصادی و کشاورزی هم قیاس کنیم.
و امیرزاده با بیان اینکه رویکردهای فرزندان این سرزمین به عنوان مدیر ارزش و ارزشمدارانه است، گفت: ما دراین نگاه ارزشمدارانه به نشری که ناشران نمونه برگزیده همانند سایان، جمال، فاتحان و دارخوین است افتخار میکنیم اینها نشانه چیست؟ ما به عنوان حاکمیت چترمان گسترده است ولی واقعاً برخی اعتقاد به جذب حداکثری ندارند ولی ما میگویم چتر نظام بر سر فرد فرد جامعه گسترده است. چرا در میان اسامی ناشران برگزیده، نامی از ناشرانی که خلاف جریان انقلابی حرکت میکنند، نیست؟ چه ناشر و چه فرد عامی و احساسم این است این نگاه به خوبی در معاونت فرهنگی ارشاد به خوبی وجود دارد.