کد خبر: ۳۰۳۷۶
تاریخ انتشار : ۱۶ آذر ۱۳۸۴ - ۱۶:۲۲
کنگره آمریکا:

هند باید تکلیف را روشن کند

آفتاب‌‌نیوز :


جرج بوش رئیس جمهور امریکا طی قراردادی که در ماه ژوییه با مان موهان سینگ نخست وزیر هند امضا کرد، موافقت خود را با دسترسی هند به فناوری انرژی هسته ای غیر نظامی اعلام کرد. این در حالی است که هند عضو پیمان NPT نیست.
هند ابتدا باید برنامه های هسته ای نظامی و غیر نظامی اش را از هم جدا کند و راکتورهای هسته ای خود را تحت نظارت بازرسان آژانس بین المللی هسته ای درآورد.
مطابق قوانین امریکا این قرارداد باید به تصویب کنگره نیز برسد.
دیک لوگار، سناتور جمهوری خواه، روز سه شنبه گفت:« من فکر می کنم با این که کابینه بوش در مذاکراتش با دولت هند درباره انتظارات دولت امریکا بسیار شفاف بوده است، اجازه دهید تاکید کنم که هر گونه طرحی با هند باید به تصویب کنگره نیز برسد.»
او در جمع رهبران ارشد تجاری و راهبری سیاسی هند که در واشنگتن به منظور شرکت در جلسه گفت و گوی راهبردی میان هند و امریکا گرد آمده بودند، اظهار داشت:« این موضوع را نباید یک تهدید تلقی کرد بلکه یک چالش سیاسی است که باید با آن مواجه شد.»
بر اساس قرارداد ژوییه، امریکا موافقت کرده است با هم پیمانان اش در گروه تدارکات هسته ای برای همکاری و تجارت هسته ای کامل غیر نظامی با هند لابی تشکیل دهد.
از نظر واشنگتن هند در حال حاضر مواد و کنوانسیون های مهم پیمان عدم گسترش را برآورده نکرده است.
دهلی نو اکنون در حال کار بر روی طرحی است که برنامه ها و امکانات هسته ای نظامی و غیر نظامی اش را از هم جدا کند.
لوگار گفت:« یک طرح مبهم و غیر قابل فهم از سوی هند در زمینه جداسازی فعالیت های هسته ای نظامی و غیر نظامی تنها باعث برانگیخته شدن پرسش های بیشتر به ویژه در کنگره درباره اهداف هند خواهد شد.»
او گفت:« به طور کلی به عنوان یک سیاستمدار در سنای ایالات متحده که درباره هدایت این موافقت نامه در قوه مقننه فعالیت می کند، اصرار دارم طرف هندی دید کلی نگری داشته باشد و در حوزه بیانیه غیر نظامی تمام تسهیلات ممکن را درج کند.
وی افزود:« در غیر این صورت پرداخت حداقلی به این قضیه تنها باعث تاخیر در ملاحظه کردن این پیشگامی هند در کنگره امریکا و در گروه تامین کنندگان هسته ای شده یا در بدترین حالت منجر به عملی ناخوشایند از یکی از طرفین خواهد شد.
لوگار خواستار شد طرح هند« باور پذیر، شفاف و از دیدگاه پیمان عدم گسترش تسلیحات هسته ای قابل دفاع» باشد.
لوگار در ادامه گفت:« این طرح باید بر اساس ردگیری مواد هسته ای که تحت کنترل نگهبانان آژانس بین الملل، به هند صادر شده و مورد استفاده قرار می گیرند، باشد.»
« طرح جدا سازی باید تضمین کند که همکاری هسته ای غیر نظامی هند و امریکا به هیچ وجه کمکی به هند در ساخت سلاح های هسته ای نخواهد کرد و باید نگهبانان آژانس نیز این امر را تایید کنند.»
« این امر سازگار با وظایف امریکا نسبت به NPT و قوانین خود امریکا است.
امریکا پس از دور دوم آزمایش های هسته ای هند در ماه مه 1998 تحریم هایی را علیه هند به اجرا گذاشت اما به خاطر حمایت هند از جنگ علیه تروریسم پس از حملات یازده سپتامبر این تحریم ها را کنار گذاشت.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین