آفتابنیوز : روزنامه اعتماد نوشت: امروز محمدجواد ظريف و علي اكبر صالحي در شرايطي به صحن علني مجلس شوراي اسلامي ميروند تا گزارش دهند كه هنوز موضع و فضاي كلي مجلس در مورد توافق هستهاي مشخص نيست. با اين حال معاون پارلماني رييسجمهور پيشبيني مثبتي از فضاي مجلس دارد و ميگويد تا اينجاي كار نشانههاي مثبتي از فضاي مجلس به چشم دولت خورده است. مجيد انصاري اما از يك احتمال مهم ديگر در اين روزهاي كشور هم خبر ميدهد. بحث تصويب توافقنامه هستهاي كه او ميگويد كه هنوز امكان ورود مجلس به آن از قطعيت لازم برخوردار نيست و اولويت حقوقي بررسي و تصويب اين توافق با شوراي عالي امنيت ملي است. هرچه كه هست محمد جواد ظريف و علي اكبر صالحي امروز براي چندمين بار براي ارايه گزارش به مجلس ميروند اما اينبار با دست پر روانه مجلس ميشوند تا سوالات را پاسخ دهند و موضع نهايي مجلس را ببينند. موضعي كه با توجه به آنچه در رسانهها به نقل از نمايندگان ديده ميشود، ميتواند نشانهاي براي مثبت بودن باشد. متن گفتوگوي «اعتماد» با حجتالاسلام والمسلمين مجيد انصاري، معاون پارلماني رييسجمهور در مورد فضاي مجلس در برابر توافق هستهاي را در ادامه ميخوانيد:
درباره موضوع بررسي احتمالي توافق هستهاي در مجلس طي روزهاي گذشته طيفهاي منتقد دولت مباحث جديد را مطرح كردهاند. دولت آيا رايزنيهاي ابتدايي خود را با مجلس شروع كرده كه در صورت ورود مجلس به اين بحث بتواند راحتتر توافق نهايي را از مسير تصويب بگذراند؟مجلس به هر حال طي روزهاي بعد از توافق هستهاي، در تعطيلات عيد سعيد فطر و شبهاي قدر بود و در اين شرايط امكان رايزني چندان فراهم نبود. روز سهشنبه نخستين روز كاري مجلس بعد از توافق هستهاي است كه با هماهنگي صورت گرفته، قرار است آقايان ظريف و صالحي در صحن مجلس حضور پيدا كنند و گزارش و توضيحات خود را درباره روند مذاكرات وين و همينطور زواياي توافق به دست آمده به نمايندگان ارايه كنند. اين جلسه به هر حال نخستين جلسهاي خواهد بود كه نمايندگان و مسوولان دولتي ذيربط براي نخستين بار بعد از توافق هستهاي درباره آن جلسه مشترك ترتيب ميدهند و به تبادل نظر ميپردازند. طبيعي است كه اگر روندي براي هماهنگي با مجلس مفروض باشد اين روند از فردا آغاز ميشود و به همين ترتيب هم احتمالا جلسات بيشتري تشكيل خواهد شد و گفتوگوهاي مفصلتري در پيش خواهد بود. دولت و تيم مذاكرهكننده هستهاي مثل تمام مراحل گذشته مذاكرات خود را مكلف ميداند كه در مسير اجرايي شدن توافق پاسخگوي سوالات نمايندگان باشد و مثل گذشته اگر نياز باشد قطعا جلسات بيشتري تشكيل خواهد شد.
دولت هماكنون كه توانسته توافق هستهاي را در سطح مذاكرات نهايي كند با چه ديدگاهي جايگاه حقوقي مجلس را در قبال تاييد توافق نهايي مورد نظر قرار داده است؟اولويت حقوقي بررسي و تصويب اين توافق با شوراي عالي امنيت ملي است. اين موضوعي است كه حتي نمايندگان محترم مجلس نيز بر سر آن اختلاف ديدگاه ندارند. بدينترتيب هنوز امكان ورود مجلس به موضوع توافق هستهاي از قطعيت لازم برخوردار نيست و فعلا برخي احتمالات است كه ميتواند چنين روندي را پيش روي دولت و مجلس بگذارد. آن چيزي كه مسلم و قطعي است و در سخنان مقام معظم رهبري هم بر آن تاكيد شده بود اين است كه توافق هستهاي به دست آمده قطعا در داخل روند حقوقي و قانوني خود را طي خواهد كرد و در اين مسير هم جايگاه حقوقي شوراي عالي امنيت ملي، همانطور كه در سالهاي گذشته هم به همين منوال بوده، در اولويت قرار دارد.
قبل از اينكه وارد پروسه شويم، آيا دولت تلاشهاي خود را براي احتمال دوم يعني ورود مجلس به بحث بررسي و تصويب توافق هستهاي شروع كرده و رايزنيهاي لازم آغاز شده است؟ما فكر ميكنيم كه ارايه گزارش آقايان ظريف و صالحي به مجلس و اطلاع نمايندگان محترم از روند مذاكرات طولاني اخير و نتيجه به دست آمده ميتواند زمينه مناسبي براي همگرايي در اين خصوص را فراهم كند و فضاي مثبتي را به وجود بياورد. دولت معتقد است كه نهايتا كليت مجلس نگاهي ملي به اين توافق دارد و اين نگاه براي دولت و كشور بسيار مهم خواهد بود.
به هر حال اخيرا برخي انتقادات هم توسط برخي چهرهها در مجلس مطرح شده است. همزمان فراكسيون اكثريت مجلس هم بيانيهاي در حمايت از توافق اخير صادر كرده است. ارزيابي كلي حضرتعالي و دولت يازدهم از فضاي مجلس در قبال اين توافق، با توجه به اظهارنظرهاي موجود، چيست؟به هر حال قبل از تعطيلات مجلس و در حالي كه سرنوشت مذاكرات هنوز به طور قطع و يقين مشخص نشده بود، بيش از ٢٠٠ نفر از نمايندگان محترم بيانيهاي را در حمايت از تيم مذاكرهكننده هستهاي كشورمان صادر كردند كه حكايت از وجود فضايي مثبت در مجلس داشت. البته دولت هم در همان مقطع از اين اقدام مجلس تشكر كرد و بعد از پايان مذاكرات هم در سخنان آقاي رييسجمهور هم به نقش مجلس در رسيدن به اين موفقيت در مذاكرات و هم به ويژه نقش رييس محترم مجلس آقاي دكتر لاريجاني اشاره شد. به هر حال مجلس يك محيط متكثر با صداهاي مختلف است اما در روزهاي بعد از توافق شاهد بودهايم كه اكثر قاطع اظهارنظرها در جهت موافقت با نتيجه حاصل شده در مذاكرات بود و حتي برخي چهرهها كه پيشتر در جريان مذاكرات ژنو يا لوزان انتقاداتي را وارد ميدانستند تاكيد كردند كه نتيجه توافق وين از ديد آنها مثبت و سازنده است. اين كليت تا اينجاي كار براي دولت به معناي نشانههاي مثبتي از همكاري بين دولت و مجلس در مسير توافق هستهاي بوده است. ضمن اينكه دولت در هر مقطعي خود را موظف ميداند كه به انتقادات سازنده و دلسوزانه توجه كند و اگر جايي ابهامي وجود دارد براي رفع آن بكوشد.