آفتابنیوز : روزنامه شرق در ادامه نوشت: رونمایی از این سایت با آدرس http://usircc.org درست دو هفته بعد از دستیابی به توافق جامع هستهای ایران و کشورهای 1+5 انجام شده است؛ آن هم درحالیکه هنوز کنگره آمریکا این توافق را تأیید نکرده و هنوز مشخص نیست که چه بر سر راه این توافق جامع قرار خواهد گرفت. اگرچه قطعنامهای در شورای امنیت، این توافق را تأیید کرد و حکم لغو تحریمهای پیشین را در بازهای از زمان مطرح کرد اما هنوز مشخصنیست تحریمهای کنگره چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد.
این سایت اگرچه شماره تلفنی برای ارتباط درج نکرده و باید ابتدا در آن عضو شد تا با آنها ارتباط برقرار کرد اما آدرس این مجموعه واشنگتن - پنسیلوانیا اعلام شده است. صفحه اول این وبسایت تصاویری از برج آزادی، برج میلاد، عسلویه و برجهای تهران دارد و قصد دارد جاذبههای سرمایهگذاری و تجاری ایران را معرفی کند. گفته شده که ایران بازاری 80 میلیونی دارد که بیش از 12 میلیون نفر آن دارای اسمارتفون (گوشیهای تلفن همراه با تکنولوژی جدید) هستند.
به گزارش سایت «اقتصاد آنلاین» این وبسایت، تجار و سرمایهگذاران آمریکایی را برای ورود به بازار ایران تشویق کرده است. در این وبسایت هدف از راهاندازی این اتاق، تسهیل روابط تجاری بین کسبوکار و صنایع در ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران اعلام شده است. بنیانگذاران آمریکایی این گروه، بازرگانانی هستند که معتقدند با «درک عمیق از روابط سیاسی و اقتصادی ایران و آمریکا» این اتاق را تأسیس کردهاند. بنیانگذاران هم خود را «رهبران در صنایع و دیپلماسی» معرفی کردهاند. گردانندگان این وبسایت نیز به نگرانیهای گذشته رابطه دو کشور پرداخته و نوشتهاند که قصد دارند به «ترمیم روابط تجاری دو کشور با وجود 30 سال تنش» بپردازند.
اگرچه اتاق بازرگانی آمریکا - ایران از مارس 2014 تأسیس شده اما هنوز مشخص نیست با وجود تحریمهای کنگره امکان فعالیت بازرگانی خواهد داشت یا نه؟ در صورت تصویب نهایی توافق هستهای ایران و 1+5 در کنگره نیز، این نهاد میتواند تحریمهای خود علیه ایران را لغو نکند، چراکه مذاکرات هستهای از ابتدا بر تحریمهای کنگره آمریکا متمرکز نبود. تحریمهای ایران شامل تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل، تحریمهای اتحادیه اروپا، تحریمهای یکجانبه از سوی کشورهای مختلف مانند ایالات متحده و تحریمهای کنگره آمریکا بود که بهدنبال تصویب توافق جامع و تصویب قطعنامه همه این تحریمها به غیر از تحریمهای کنگره لغو میشود. دشوارترین بخش در لغو تحریمها مربوط به تحریمهای کنگره است و در این بین تحریم «ایلسا» از مابقی اهمیت بیشتری دارد. سال 1995 میلادی، واشنگتن نخست بهدستور بیل کلینتون تحریمهای کامل اقتصادی علیه ایران وضع کرد و سپس کنگره آمریکا با گذرانیدن قانون ایلسا (Iran and Libya Sanctions Act of 1996) هر شرکتی را که با ایران به میزان بیش از 20 میلیون دلار تجارت داشت نیز تهدید به اعمال تحریم کرد. با وجود این قانون مشخص نیست که چگونه ممکن است بازرگانهای آمریکایی بتوانند با ایران مراوده کنند.
حقیریان: هیأت جدید اتاق مشترک ایران و آمریکا مورد تأیید دولت ایران هستند
مجتبی حقیریان که خود را نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و آمریکا معرفی میکند در گفتوگویی با «شرق»، ضمن تأیید تشکیل این اتاق مشترک گفت: پایه این اتاق شکل گرفته و حتی هیأت مدیره آن مشخص شده است، اما در نهایت باید تأیید دولت آمریکا برای این اتاق دریافت شود.
حقیریان که برای رسانهایشدن این موضوع هنوز کمی تردید داشت، از جلسهای گفت که قرار است پیرامون همین مسأله در هفته آینده با رؤسای اتاق بازرگانی ایران برگزار شود و تا آن موقع نمیتواند اطلاعات بیشتری را در اختیار رسانهها قرار دهد. البته وی تأکید داشت که دفتر حفاظت از منافع ایران در آمریکا و وزارت امور خارجه ایران نیز در جریان این موضوع بوده و مشکلی از این باب وجود ندارد و هیأت جدید که قصد راهاندازی این اتاق را دارند، مورد تأیید دولت ایران هستند.
البته وی نیز بر این مسأله تأکید داشت که هنوز باید منتظر تأیید وزارت خزانهداری آمریکا برای مبادلات تجاری با ایران درحالیکه هنوز تحریمها علیه ایران از سوی آمریکا پابرجاست، ماند. اما او معتقد بود تا زمانی که این لغو تحریمها اعمال نشود، میتوان برای تعامل، فراخوان و آشنایی میان تجار ایرانی و آمریکایی اقدام کرد.
حقیریان که خبر ریاست «اکرام منافزاده» را بهعنوان ریاست این اتاق رد میکرد، تأکید کرد: «این فرد مورد تأیید ریاستجمهوری ایران نبود به همین دلیل «هادی صادقی» بهعنوان ریاست این اتاق در نظر گرفته شده است. صادقی پیش از این ریاست دفتر حفاظت از منافع ایران در آمریکا را برعهده داشت و چهرهای شناختهشده هستند. دکتر هافینگتن نیز به عنوان وکیل حقوقی ما در آمریکا در حال پیگیری موضوع است».
وی با اشاره به دایرکردن دفتر این مجموعه در منطقه آزاد کیش، از همایشی خبر داد که این گروه برای آشنایی با تجار ایرانی تا یک ماه آینده برگزار خواهند کرد تا «بتوانیم به این ترتیب اولین هیأت نمایندگی را از میان تجار ایرانی به آمریکا ببریم».
بهکیش: تشکیل شرکتی با نام «اتاق بازرگانی ایران و آمریکا»
برای پیگیری بیشتر، این موضوع را با محمدمهدی بهکیش، دبیرکل اتاق بازرگانی بینالمللی ایران در میان گذاشتیم. بهکیش در این رابطه به «شرق» گفت: پیش از این شرکتی با نام «اتاق بازرگانی ایران و آمریکا» در آمریکا شکل گرفت که درواقع اتاق بازرگانی محسوب نمیشد و فقط با این نام ثبت شده بود. این اتفاق زمانی رخ داد که رئیسجمهور برای نخستینبار به نیویورک سفر کرده و «اکرام منافزاده» که مؤسس این اتاق محسوب میشد نیز در آن زمان با آقای روحانی دیدار کرد.
بهکیش افزود: قرار بر این است که از ایران گروهی به آمریکا برود و با استفاده از امکانات اتاق بازرگانی بینالمللی بتوانیم اتاق مشترکی را شکل دهیم، اما آنطوری که از تحلیلهای حقوقی برمیآید بنا بر تحریم سال 1995 کنگره آمریکا، آمریکاییها هنوز نمیتوانند با ایران روابط تجاری برقرار کنند، چراکه حتی براساس توافق اخیر، فقط تحریمهای مرتبط با برنامه هستهای ایران لغو خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه در صورت صحت این تحریمها از لحاظ حقوقی، تشکیل اتاق مشترک ایران و آمریکا بهزودی میسر نخواهد بود، مگر اینکه این تحریمها لغو شود یا آمریکاییها این محدودیت را به هر ترتیبی بردارند. در این شرایط طبیعتا اتاق ایران از این امر استقبال خواهد کرد.
بهکیش با اشاره به جلسه صبح دیروز با رئیس و سران اتاق بازرگانی ایران بیان کرد: هنوز هیچ اتاق مشترکی مربوط به ایران و آمریکا ثبت نشده است که از اتاق آمریکا تأیید شده باشد تا ایران بتواند با آن همکاری کند.
البته این نکته را نباید از نظر دور داشت که در سایت رسمی اتاق بازرگانی آمریکا، اتاقی با نام «اتاق مشترک ایران و آمریکا» ثبت شده است، هرچند به گفته بهکیش این نام فقط نام یک شرکت بوده که در سایت رسمی اتاق بازرگانی آمریکا ثبت شده که نام اتاق ایران و آمریکا را برای خود برگزیده است. این گفتهها را نایب رئیس اتاق ایران نیز تأیید میکند.
پدرام سلطانی در این رابطه به «شرق» گفت: در آمریکا اشخاص حقوقی نیز میتوانند برای ثبت شرکت خود در اتاق بازرگانی آمریکا اقدام کنند. با در نظر گرفتن این مسأله که پیش از این نیز در زمان دیدار اکرام منافزاده با رئیسجمهور ایران، شرکتی با نام اتاق ایران و آمریکا به ثبت رسیده بود، به نظر میرسد این بار نیز همین روال ادامه یافته باشد، چراکه تشکیل اتاق بازرگانی در قالب ارتباطی دوسویه میان اتاقهای ایران و آمریکا هنوز شکل نگرفته است.
اما رئیس اتاق بازرگانی ایران و امارات با این گفتهها مخالف است. به گفته مسعود دانشمند، نام رسمی اتاق مشترک ایران و آمریکا در سایت رسمی اتاق بازرگانی آمریکا ثبت شده و این موضوع مربوط به زمانی است که رئیسجمهور با منافزاده دیدار کرده بود. در نتیجه ثبت این اتاق محلی برای انکار نیست، اما هنوز درخواستها برای تشکیل اتاق مشترک ایران و آمریکا در ایران پذیرفته نشده است.
دانشمند در گفتوگو با «شرق» افزود: براساس ماده 5 قانون اتاق بازرگانی ایران، هرکسی میتواند برای تشکیل اتاق مشترک درخواست دهد، اما نه در دوره قبل و نه در دوره کنونی اتاق بازرگانی، این درخواست پذیرفته نشده است.
او میگوید: ایران برای برقراری روابط تجاری با آمریکا هیچ مانع قانونیای ندارد و اگر مشکلی در این رابطه وجود دارد از سوی دولت آمریکاست. به همین دلیل به هیأت ایرانی و آمریکایی که این اتاق را تشکیل دادهاند توصیه کردیم ابتدا دولت آمریکا را برای رفع محدودیتها و تحریمها علیه ایران قانع کنند تا این روابط از سر گرفته شود.