آفتابنیوز : این اعلامیه که از سوی کارشناس امنیت هسته ای، بازدارندگی و مسائل خاورمیانه مورد حمایت قرار گرفته از تمامی طرف ها (ایران – آمریکا و اتحادیه اروپا) می خواهد که در این مسأله، رهیافتی سودمند و انعطاف پذیر در پیش بگیرند.
به اعتقاد این کارشناس، «آمریکا و اتحادیه اروپا باید محدودیت های نفوذ و تهدیدهایشان را در نظر بگیرند... در قبال ایران، دیپلماسی و مصالحه خلاق تنها گزینه قابل قبول می باشد.»
در حالی که روشن نیست تهران چگونه سعی دارد توانایی ساخت تسلیحات هسته ای را به دست آورد، متخصصان همگی می پذیرند که یک ایران هسته ای، خطرناک و برهم زننده ثبات منطقه می باشد. اما استراتژی آمریکا – اتحادیه اروپا خواسته های سخت و شدیدی را برای ایران مطرح می کند، بدون اینکه در زمنیه معاهده (NPT) اقتدار کافی داشته باشند. این مسأله باعث ایجاد تبعیض می شود و احتمالا عزم حکومت ایران را برای تعقیب تکنولوژی هسته ای و توانایی ساخت تسلیحات هسته ای قوی تر می کند. تهدید ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت برای اعمال تنبیه، فاقد اعتبار است و حمایت بین المللی لازم را به دست نمی آورد.
در توجیه در پیش گرفتن یک رهیافت دیپلماتیک، اعلامیه این متخصصان می افزاید: «مباحث هسته ای جاری خود یک هدف نیست اما نشانه ای است از روابط ناموفق».
با توجه به اینکه ایران در حال حاضر هیچ سلاح هسته ای بالقوه ای در اختیار ندارد، امضاء کنندگان این اعلامیه پیشنهادهای زیر را برای احیای مجدد مذاکرات ارائه داده اند:
برای آمریکا و اتحادیه اروپا
1- پذیرفتن چرخه سوخت محدود برای ایران، شامل تولید اورانیوم کمتر غنی شده تحت محافظت های وسیع و جامع.
2- ارائه طرحی به ایران که مسائل امنیتی و اقتصادی مورد نظر ایران را به شکل دقیق و کامل در بر می گیرد.
برای ایران
1- پذیرفتن ادامه بازرسی های آژانس بین المللی انرژی هسته ای.
2- توقف ساخت راکتور آب سنگین در اراک که می تواند منبع بالقوه ای از پلوتونیوم برای ساخت تسلیحات هسته ای باشد.
3- رها کردن تمام جاه طلبی های پردازش مجدد سوخت هسته ای مصرف شده.
4- چشم پوشی از حق خارج شدن از معاهده عدم تکثیر هسته ای
پنهان کاری گذشته ایران در مورد بخش های مهم برنامه هسته ای اش و تهدیدهای غیرقابل قبول محمود احمدی نژاد در مورد اسرائیل، حساسیت جامعه بین المللی (به مسائل هسته ای ایران) را موجه ساخته است. با این حال، انعطاف ناپذیری آمریکا و اتحادیه اروپا در برخی از بخش ها پیشرفت روند مذاکرات را با مشکل مواجه خواهد ساخت.
از سوی دیگر نگاه کلیشه ای به ایران و فرهنگ اسلامی – که اغلب توسط رسانه های غربی صورت می گیرد – نیز پیشرفت ها را به تاخیر می اندازد. در واقع هیچ جایگزینی برای مدیریت معقول در این مسأله وجود ندارد. اعتماد ضعیف و کوشش برای ایجاد ترس که برای کسب حمایت علیه عراق ایجاد شد نباید بر علیه ایران استفاده شود.