آفتابنیوز : حمید کارگر افزود: براساس هماهنگیهای انجامشده، هیأتی از تجار و بازرگانان آمریکایی قرار است در نیمه دوم امسال و به احتمال زیاد، بهمنماه به ایران بیایند که در این هیأت، ترکیبی از بازرگانان و پژوهشگران فرش دستباف حضور دارند. برایناساس، هدف ما این است که پیوند مجدد فرش دستباف ایران با بازار سنتی آمریکا، حفظ شود و صادرات ایران به این کشور رونق گیرد.
رئیس مرکز ملی فرش ایران ادامه داد: برایناساس در بازدیدی که تجار آمریکایی از ایران خواهند داشت، تور آشنایی با بافت فرش دستباف برگزار خواهد شد و بازدیدی هم از مناطق تولید فرش دستباف خواهند داشت، ضمن اینکه برنامههای متنوعی از جمله بازدید از بازار بزرگ فرش تهران و موزه فرش برای آنها تدارک دیده شده است.
افت صادرات فرش در سه سال اخیر
وی تصریح کرد: ظرف دو، سه سال اخیر، فرش دستباف ایران با دشواریهای مختلفی مواجه شده و صادرات در فاصله سالهای ۹۱ و ۹۲ به شدت افت داشته است، اما از سال ۹۳ به مرور روند افزایش صادرات فرش دستباف ایرانی آغاز شده است و در پایان سال ۹۳، صادرات فرش دستباف به ۳۳۰ میلیون دلار و به وزن پنجهزارو صد تن رسیده است که در مقایسه با پایان سال ۹۲ که صادرات به ۳۱۲ میلیون دلار رسیده بود، رشد را تجربه کرده است.
به گفته کارگر، این کاهش صادرات متأثر از عوامل مختلفی ازجمله تورم داخلی، بالارفتن بهای مواد اولیه داخلی، پرداخت نقدینگی به قالیبافان و خروج بخشی از تولیدکنندگان قالیباف از دایره تولید بوده است، ضمن اینکه تحریم فرش دستباف ایران از سوی آمریکا نیز مسبب دیگر پایینآمدن میزان صادرات فرش دستباف بوده است.
پیش بینی صادرات فرش دستباف ایران به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار
وی اظهار کرد: با توجه به زمینههای مثبت سیاسیای که در کشور ایجاد شده است، صادرات فرش دستباف ایران هم رونق گرفته و این امر، نویدبخش روزهای خوبی برای صادرات فرش دستباف ایرانی است تاجاییکه پیشبینی میشود صادرات فرش دستباف ایران به ۵۰۰ میلیون دلار برسد. به گزارش مهر، رئیس مرکز ملی فرش ایران گفت: اگرچه در دو، سه ماه اخیر و بهنوعی از ابتدای سال ۹۴، صادرات فرش دستباف به شدت با کاهش مواجه شده و دلیل آن نیز کاهش کل صادرات غیرنفتی بوده است به نظر میرسد این اقلام دورخیزی برای جهش صادراتی فرش دستباف باشد. به گفته کارگر، هماینک فرش دستباف ایرانی به ۸۰ کشور دنیا صادر میشود، اشتیاق نسبت به صادرات فرش به بازار آمریکا به شدت افزایش یافته است و انتظار میرود جهش صادراتی به آمریکا آغاز شود. رئیس مرکز ملی فرش ایران در ادامه از برگزاری بیستوچهارمین نمایشگاه بینالمللی فرش دستباف از یکم تا هفتم شهریورماه خبرداد و گفت: این رویداد به طور قطع بزرگترین رویداد بینالمللی و جهانی فرش دستباف است، چراکه در هیچ زمانی و در هیچ کجای دنیا، تولیدکنندگان و عرضه کنندگان، تجار و صادرکنندگان فرش دستباف گردهم نمیآیند؛ بنابراین فرصت مناسبی است تا بتوان دوباره بازار صادراتی فرش دستباف ایرانی را احیا کرد. در این نمایشگاه ۷۰۰ تولیدکننده و صادرکننده فرش دستباف حضور خواهند داشت و برایناساس، دعوت از بازرگانان و تجار خارجی فرش دستباف با هماهنگی سفارتخانههای ایران در خارج از کشور نیز صورت گرفته است. برایناساس، ۷۱ بازرگان شامل ۵۴ بازرگان غیرایرانی و ۱۷ ایرانی مقیم خارج، شهریورماه به ایران خواهند آمد و از نمایشگاه بازدید خواهند کرد. به گفته کارگر، بازرگانانی از کشورهای چین، ژاپن، آذربایجان، ازبکستان، پاکستان، امارات، هند، کویت، دانمارک، سوئد، کرواسی، چک، یونان، آلمان، روسیه، رومانی، آفریقای جنوبی، آمریکا و اروگوئه در این نمایشگاه حضور خواهند یافت. وی افزود: پیرو انعقاد تفاهمنامهای با صندوق ضمانت صادرات ایران و مرکز ملی فرش، تسهیل و بسترسازی بهتر صادرات فرش دستباف ایرانی صورت خواهد گرفت.
فرشهای دستباف ایرانی به نام افغانها و پاکستانی ها در آمریکا
محمدرضا عابدی، عضو هیأتمدیره و مدیرعامل شرکت سهامی فرش ایران، در گفتوگویی با «شرق» با اشاره به حضور مجدد آمریکاییها در بازار فرش ایران، گفت: در نخستین دور تحریمهای ایران که پس از تصرف لانه جاسوسی رخ داد، فرش دستباف ایرانی ١٥ سال تحریم شد. پس از آن در دورهای هشتساله فرش دستباف جایگاه خود را بازیافت و برخی از تجار ایرانی فعالیت خود را از سر گرفتند، اما با تحریمهای چند سال اخیر آمریکا و اتحادیه اروپا باز هم بازار فرش آمریکا به روی تجار ایرانی بسته شد که امید داریم پس از عملیاتیشدن برجام این تجارت از سر گرفته شود. عابدی در ادامه با اشاره به قاچاق فرش دستباف در مدت زمان تحریمها افزود: در این مدت افغانستانیها و پاکستانیها فرشهای دستباف ایرانی را در آمریکا به نام خود در بازارهای جهانی ارائه میکردند. در این مدت، عمده صادرات فرش دستباف ایران به کشور امارات و سپس آلمان بوده است.
بازگشت تجار ایرانی مقیم آمریکا به بازار فرش ایران
مدیرعامل شرکت سهامی فرش ایران با اشاره به رویکرد تجار ایرانی مقیم آمریکا نسبت به ازسرگیری روابط تجاری با ایران، گفت: ایرانی- آمریکاییها اکنون در حال برنامهریزی برای خرید فرش و ارسال آن به آمریکا هستند، زیرا بازار این کشور بازاری سنتی برای فرش دستباف ایرانی است. وی اظهار کرد: سهم آمریکا از بازار فرش جهان، ٥٠٠ تا ٥٥٠ میلیون دلار است که سهم ایران دراینمیان پیش از تحریمها بین ٨٠ تا صدمیلیون دلار بوده است و پس از رفع تحریمها تلاش میکنیم این سهم را به ٧٠ تا ٨٠ میلیون دلار برسانیم. عابدی تصریح کرد: هرچند این برآورد کمتر از میزان سهم ایران پیش از تحریمهاست، اما به دلیل اینکه در سالهای گذشته هندیها و پاکستانیها بازار فرش ایران را تا حدودی قبضه کردهاند، حداقل دو سال زمان میبرد تا به جایگاه گذشته خود بازگردیم.
مدیرعامل شرکت سهامی فرش ایران با اشاره به سفر هیأت آمریکایی در بهمنماه سال جاری به ایران، گفت: این هیأت اولین هیأت آمریکایی خواهد بود که پس از تحریمها برای بررسی وضعیت تجارت فرش به ایران میآید.
منبع: شرق