آفتابنیوز : آفتاب-بیل گیتس بزرگترین نیکو کار جهان و مدیر عامل شرکت ماکروسافت با نگرشی به وضعیت اینترنت و کامپیوتر درکشورهای توسعه نیافته در نشریه سياتل تايمز از دنیایی صحبت می کند که آینده ای زیبا در انتظار آن است. گرچه بخشی از این زیبایی محصول ذهنیت وی است ولی با این حال خواندن آن جالب است..
گیتس در این مقاله می نویسد:من چيزهاي خارق العاده اي در زندگي خود ديده و تجربه كرده ام. فقط سال گذشته از يك كلينيك ايدز در هندوستان ديدن كردم، در يكي از جلسات سازمان ملل حضور يافتم و به كتابخانه اي در يكي از روستاهاي ايالت واشنگتن سر زدم. هر كدام از اين تجربه ها بر اين ايده من صحه گذاشت كه برخلاف چالش هاي موجود در جهان امروز، ما در نقطه عطفي مهم از قرن بيست و يكم قرار گرفته ايم. پيشرفت هاي چشمگير در اطلاعات ديجيتالي و فناوري كامپيوتري تأثير شگرفي در افزايش توانايي كودكانمان براي يادگيري و حفظ ارتباطات محكم با دوستان و خانواده ها گذاشته است. در واقع توانايي استفاده از كامپيوتر و نحوه كار كردن با اطلاعات ديجيتالي به يك مهارت پايه و مورد نياز براي موفقيت در آموزش، پيشرفت در مراحل زندگي و تسهيل امور روزمره تبديل شده است.
متأسفانه هنوز خيلي از مردم دنيا به اين فناوري ها دسترسي ندارند. حتي در ايالات متحده، كامپيوتر و اينترنت از دسترسي خيلي ها مخصوصا در جوامع فقير، روستاها و محله هاي فقيرنشين شهرها خارج است. كافي است به آمار سال ۲۰۰۱ نگاهي بيندازيد. فقط ۲۵ درصد از مردم فقير آمريكا كامپيوتر داشتند و از ميان خانواده هاي ثروتمندي كه بالاي ۶۵ هزار دلار در سال درآمد داشتند، فقط ۸۰ درصد خود را به كامپيوتر مجهز كرده بودند. اگرچه ۵۰ درصد مردم آمريكا از منزل به اينترنت متصلند اما فقط ۳۲ درصد اسپانيايي ها يا پرتغالي زبان هاي آمريكا و ۳۰ درصد سياه پوستان آمريكايي از نعمت اينترنت بهره مي برند. كتابخانه هاي عمومي آمريكا تفاوت چشمگيري ايجاد كرده اند. امروز بيش از ۹۵ درصد كتابخانه هاي عمومي، دسترسي رايگان به اينترنت را فراهم كرده اند و اين در حالي است كه چهار سال پيش، اين رقم ۶۳ درصد بود. براي خيلي از مردم كه از عهده خريد كامپيوتر برنمي آيند يا اينكه در مدرسه و محل كار به اينترنت دسترسي ندارند، كتابخانه هاي عمومي تنها جايي است كه امكان استفاده از اينترنت را براي آنها فراهم آورده است.
در اينجا در شهر سياتل، كتابخانه هاي عمومي، كلاس هاي رايگان براي آموزش مباني كامپيوتر، نحوه استفاده از اي ميل (نامه الكترونيكي) و چگونگي جست وجو براي كار در اينترنت داير كرده اند. كتابخانه هاي عمده نيز علاوه بر برگزاري دوره هاي زبان اسپانيايي كلاس هايي را براي افراد مسن راه اندازي كرده اند. آزمايشگاه هاي سيار اين كتابخانه ها، ضمن تهيه كامپيوترهاي همراه (لپ تاپ) آموزش خود را به ۹ زبان خارجي از جمله چيني و ويتنامي به ساير شاخه هاي خود بسط داده اند.
من از آنچه كه در شهرمان اتفاق افتاده و به ساير بخش هاي كشور گسترش يافته به وجد آمده ام. نگراني من اين است كه آيا جامعه ما به حمايت خود از اين كتابخانه ها ادامه خواهد داد تا بتوانند اين خدمات خود را ادامه و بسط دهند يا خير. به نظر من سرمايه گذاري روي كتابخانه هاي عمومي به معني سرمايه گذاري براي آينده اين ملت و به منزله پيوند با آينده است.
كارشناسان حرفه اي در كتابخانه ها به موقع به اين تشخيص رسيده اند كه مي توانند پلي ميان دارا و ندار، ديجيتالي و اينترنتي ايجاد كنند. اما بدون منابع و امكانات مالي كافي و بدون حمايت ديگران به ويژه در جوامع كم درآمد، دستيابي به چنين هدفي دشوار است. «بنياد بيل و مليندا گيتس» از سال ۱۹۹۶ دست در دست كتابخانه هاي عمومي گذاشته تا خدمات كامپيوتري رايگان ممكن شود. من و همسرم مليندا ۲۵۰ ميليون دلار به اين موضوع اختصاص داده ايم. خانواده من از صنعت كامپيوتر به سود غيرقابل باوري دست پيدا كرده و به همين خاطر خود را متعهد مي داند كه دسترسي همه شهروندان را به اين فناوري تسهيل كند.
آژانس هاي دولتي، ملي و محلي، سازمان هاي تجاري و ساير بنيادها، ميليون ها دلار به اين آرمان اختصاص داده اند. علاوه بر اين كارشناسان كتابخانه، داوطلبان از جوامع مختلف، خلاقيت و ساعت هاي بي شماري را وقف اين آرمان و موفقيت آن كرده اند. هنگامي كه آغاز كرديم، هدفمان اين بود كه اگر كسي خود را به كتابخانه عمومي رساند بتواند از اينترنت استفاده كند، تا پايان سال ۲۰۰۳ بنياد مذكور ۴۰ هزار كامپيوتر را در ۱۰ هزار كتابخانه در ۵۰ ايالت آمريكا نصب خواهد كرد. كمپاني مايكروسافت نيز به ارزش ۱۰۵ ميليون دلار در زمينه نرم افزار به اين كتابخانه ها كمك خواهد كرد. در واشنگتن اين رقم ۴/۲ ميليون براي بيش از ۶۴۰ كامپيوتر است. ضمن آنكه اين هزينه ها شامل آموزش ۱۹۰ كارشناس كتابدار در اين زمينه خواهد بود.
من و همسرم مليندا جايگاه ويژه اي در قلبمان براي اين كتابخانه هاي عمومي اختصاص داده ايم. طبيعت كتابخانه ها، برقراري مساوات ميان انسان ها است. كتابخانه ها تاريخ بسيار غني در ارائه دانش، اطلاعات و فرصت به كساني را دارند كه پا به حريم آن گذاشته اند. شب ها و روزهاي تعطيل نيز در به روي مراجعه كنندگان بسته نيست و حتي در اوقاتي كه ساير مردم در حال استراحت هستند كارشناسان خبره در حال انتقال اطلاعات به تشنگان دانش هستند. كتابداران در فراهم آوردن امكان دسترسي به فناوري، نقش حياتي ايفا مي كنند. اعضاي اين كتابخانه ها نيز با روي گشاده از اين دسترسي استقبال مي كنند.
آخرين مطالعات دانشگاه واشنگتن نشان داده است كه اكثر كساني كه از اين امكانات كتابخانه ها استفاده مي كنند افراد فقير، غيرشاغل و اقليت هايي هستند كه چاره يا گزينه ديگري براي استفاده از اينترنت ندارند. آنها از اين كامپيوترها براي نوشتن رزومه (سابقه و تجربه كاري) درخواست شغل، كاريابي، جست وجو براي كسب اطلاعات، انجام تكاليف، در جريان قرار گرفتن اخبار، كسب و بهبود مهارت ها در زمينه كامپيوتر و حتي تماس با دوستان و خانواده هاي خود استفاده مي كنند.
اگر اين تلاش ها به موفقيت دست يافته در سايه حمايت كساني است كه از اين ايده پشتيباني كرده اند، اين موفقيت براي ادامه و پيشرفت دست ياري به سوي همه ما دراز كرده است. هر چقدر تعداد كساني كه براي دستيابي به خدمات كامپيوتري به كتابخانه ها روي مي آورند، نگهداري و ارتقاي كتابخانه ها نياز به حمايت بيشتر مردم و دست اندركاران دارد. بر همه ما است كه در جهت تقويت كتابخانه ها كوشش كنيم و اين موضوع از راه صرف وقت و اختصاص منابع لازم تحقق پيدا مي كند. ما بايد از كتابخانه ها حمايت كنيم تا بتوانند درهاي دانش را به روي همه ما باز نگه دارند.