آفتابنیوز : معاون عربي وزير خارجه ايران، كمتر از يكماه بعد از همراهي با وزير خارجه در سفر به دمشق، بار ديگر به سوريه سفر كرد. او در اين سفر با مقامات دولت سوريه، رئيسجمهوري، نخستوزیر، وزير خارجه و معاونش ديدار كرد. در اين ديدار طرح صلح ايران در مورد سوریه به بشار اسد، تسلیم شد.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما به نقل از خبرگزاري فرانسه از دمشق، یک مقام ایرانی پنجشنبه گفت: «این ابتکار قرار است «نقش محوری» رئیسجمهوری سوریه را مدنظر قرار دهد».
٢١ مرداد، محمدجواد ظريف، وزير خارجه ايران، در سفري چهارساعته به دمشق سفر كرد. در آن سفر، عمده تحليلها بر اين بود كه ظريف طرح بازبينيشده ايران در حل بحران سوريه را به بشار اسد، تسليم ميكند. اما در دمشق گرماخورده اين اتفاق رخ نداد. اگرچه درگيريها در بخشهايي از شمال كشور بيوقفه ادامه داشت، اما طرح ايران اينبار به بشار اسد، تسليم شد.
امیرعبداللهیان، در كنفرانس خبري با معاون وزير خارجه سوريه، در اين مورد توضيح داد كه «یک نقشه راه در دیدار وزیر امور خارجه ایران از سوریه ارائه شد. این نسخه اولیه راهحل سیاسی برای بحران سوریه است». او افزود: «این طرح به رئیسجمهوری سوریه ارائه شده بود و او از این ابتکار سیاسی سازنده ایران استقبال کرد.
دو طرف برای بررسی این پیشنهادها به شکلی عمیق و سازنده به توافق رسیدند». همان زمان يك مقام آگاه به «شرق» گفت كه در طرح بازبينيشده ايران چيدمان اجزاي طرح متفاوت خواهد شد؛ یعنی يك نسخه جديد از طرح صلح است كه چيدماني جديد خواهد داشت.
اگرچه مهمترين سؤال در مورد طرح ايران يا روسيه يا سازمان ملل، اين است كه نقش و جايگاه بشار اسد در اين طرح چيست؟ اما مقامات ايراني بدون اشاره مشخص به اين موضوع، طرح را فراتر از جايگاه يك فرد ميدانند. اما حسين اميرعبداللهيان در اين نشست خبري گفته: «هرگونه طرحی برای حلوفصل بحران سوریه باید نقش اساسی و محوری اسد را در نظر بگیرد».
او ادامه داد: «نقش رئیسجمهور سوریه در وحدت این کشور، مبارزه با تروریسم و عبور این کشور از بحران کنونی حائزاهمیت و مورد توجه جمهوری اسلامی ایران است. جمهوری اسلامی ایران به حمایت همهجانبه خود از سوریه ادامه خواهد داد».
سانا (خبرگزاري رسمی سوریه) از اين ديدارها گزارش داد كه اسد در دیدار با معاون وزير خارجه ایران «از تلاشها و تماسهای ایران برای یافتن راهحلی برای بحران سوریه» تمجید و «اعتماد به متحد ایرانی خود» تجدید کرد.
دو طرف درباره ایدهها و طرحهای موجود برای حل مسائل سیاسی سوریه رایزنی کردند. همچنین امیرعبداللهیان و هیأت همراه در دیدار با فیصل مقداد، معاون وزیر امور خارجه سوریه و شماری از مقامات این وزارتخانه، طرح جمهوری اسلامی ایران و سایر پیشنهادها را که بهمنظور حل سیاسی بحران سوریه ارائه شده، مورد بررسی قرار دادند.
درهمينحال، اميرعبداللهيان چهارشنبه در بيروت با استفان دی میستورا، نماينده سازمان ملل در امور سوریه، ديدار و گفتوگو كرد. همزمان طرح سازمان ملل در مورد سوريه نيز ارائه شده است. ایران از طرح دی میستورا که به اتفاق آرا مورد حمایت شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار دارد استقبال کرده است. البته گفته كه انتقاداتي به اين طرح دارد.
هدف از این طرح که اواسط اگوست تصویب شده بود، تسهیل در راهحل سیاسی در سوریه است. این ابتکار که قرار است در ماه سپتامبر آغاز شود، قرار است زمینه ایجاد چهار کارگروه درخصوص امنیت، مبارزه با تروریسم، مسائل سیاسی و قانونی و همچنین بازسازی را فراهم کند. سوريه بيش از چهارسال است كه درگير بحران داخلي و جنگ خارجي است.
داعش نيز به معادله پيچيده سوريه افزوده شده است. طرح دي ميستورا برخلاف طرحهاي پيشين مرتبط با سوريه، بر كنارهگيري بشار اسد تأكيد ندارد و بهنوعي ميتوان گفت درباره اختیارات اجرائی اسد در هیأت انتقالی سكوت پيشه كرده است.
معاون وزیر امور خارجه ايران پیشتر هدف از سفرش به دمشق را بررسی طرح دی میستورا، فرستاده سازمان ملل متحد در امور سوریه و همچنین طرح مشترک ایران و سوریه برای حل بحران سوریه اعلام کرده بود.
همزمان با اين تحولات، مسكو، شريك ديگر دمشق، تلاش دارد نقش فعالتري در حل اين معادله ايفا كند. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در حاشيه مجمع اقتصادي شرق گفته که اسد آماده است با گفتوگو با اپوزیسیون غیرمتخاصم، قدرت را با آنها سهیم شود. بهگزارش رویترز، پوتین بر ضرورت «تشکیل نوعی ائتلاف بینالمللی علیه تروریسم و تندروی» تأکید کرد.
« این درک که چنین اتحادی برای مبارزه علیه تروریسم باید موازی با پروسه سیاسی درون سوریه پیش برود، درکل به وجود آمده است». پوتین میگوید رئیسجمهور سوریه هم «با این مسئله موافق است».
پوتين با تأكيد بر ايجاد ائتلاف جهانی برای جنگ با تروریسم و افراطگرایی خود گفت: «ما برای این منظور با شرکای آمریکایی خود مشورت کردهایم. من شخصا درباره این موضوع با اوباما صحبت کردهام و مسکو با ترکیه، عربستانسعودی، اردن و چند کشور دیگر نیز در این خصوص گفتوگو کرده است».