کد خبر: ۳۲۶۳۰
تاریخ انتشار : ۲۷ آذر ۱۳۸۴ - ۲۳:۲۵

کارشناسان از آفتاب می‌گویند (2)

آفتاب‌‌نیوز :
وی معتقد است که بر عملکرد سایت آفتاب یک نگاه حرفه‌ای حاکم است که فضای عمومی کشور را در بحث‌های تحلیلی خوب رصد می‌کند و پا به پای خبرگزاری‌هائی که از امکانات خوبی برخوردارند حرکت می‌کند. قزوینی وجود این مسأله را قابل تحسین می‌داند اما از سوی دیگر عملکرد مجموعه سایت‌های خبری را ابهام‌آمیز می‌داند و در این خصوص می‌گوید: معلوم نیست از مطالبی که بر روی خروجی این سایت‌ها قرار می گیرد که هر روز هم بر تعداد آنها افزوده می‌شود چه گروهی قرار است استفاده کنند؟ آیا این سایت‌ها خواهان این مسأله هستند که رسانه‌های مکتوب هم از اخبار آنها به عنوان منبع استفاده کنند یا به مراجعه تعدادی از کاربرهای معمولی اکتفا می‌کنند؟ سردبیر حیات نو اقتصادی بر این باور است اگر هدف سایت‌های خبری بر انتقال مطالب به رسانه‌های مکتوب می‌باشد، این سایت‌ها می‌بایست به دغدغه‌های رسانه‌های مکتوب پاسخگو باشند و خود را از قالب سایتی که فقط کاربرهای اینترنتی در دنیای مجازی مورد استفاده قرار می‌دهند خارج سازند. وی اضافه می‌کند: اینگونه سایت‌های خبری باید کاری کنند که رسانه‌های مکتوب خود را ناچار از مراجعه به این سایت‌ها ببینند تا مبادا در طول روز خبری را رصد نکرده باقی گذارند. قزوینی عملکرد یک ساله آفتاب را مابین عملکرد یک خبرگزاری و یک سایت معمولی اینترنتی ارزیابی می‌کند و در این خصوص اظهار می‌دارد: هر چند سایت آفتاب حرفه‌ای عمل می‌کند اما میزان موفقیت آن به اندازه ای نیست که بتوان آن را در اندازه‌های یک خبرگزاری مطرح ارزیابی کرد.
از اهداف اولیه دور مانده‌اید
محمد جواد روح خبرنگار سرویس سیاسی روزنامه شرق نیز در گفتگو با آفتاب ارزیابی خود را از عملکرد یک ساله سایت آفتاب مطرح کرد. روح با نگاهی انتقادی به آفتاب می‌نگرد و می‌گوید اشتیاق زیادی برای مراجعه به سایت آفتاب ندارد. خبرنگار روزنامه شرق می‌گوید: نمی‌دانم وقتی به سایت آفتاب مراجعه می‌کنم با چه نوع مطالبی مواجه می‌شوم، یعنی از لحاظ هویتی این سایت با مشکل مواجه است. وی این مشکل هویتی را در دو بخش هویت حرفه‌ای و هویت سیاسی بررسی می‌کند و در تشریح هر یک بیان می‌دارد: از نگاه حرفه‌ای کمتر می‌توان در این سایت گزارشی متفاوت با گزارش سایت‌های دیگر را انتظار داشت و از لحاظ سیاسی هم مشخص نیست که این سایت دیدگاه‌های کدام گروه از جریانات سیاسی کشور را منعکس می‌کند.
محمدجواد روح مسأله خبرگزاری شدن سایت آفتاب را مورد توجه قرار می‌دهد و از اینرو ایرادی نیز به کار گرافیکی سایت آفتاب وارد می‌سازد و در این رابطه اضافه می‌کند: سایت آفتاب قرار بود خبرگزاری شود، لذا انتظار می‌رفت قبل از آن استانداردهای یک خبرگزاری را رعایت کند در حالی که در حال حاضر وقتی آفتاب را باز می‌کنیم با مجموعه‌ای از اخبار و گزارش‌ها که بدون هیچ نظمی در صفحه ریخته شده است مواجه می‌شویم. خبرنگار سیاسی شرق یکی دیگر از مشکلات آفتاب را عدم نظم در ارائه اخبار آرشیوی و اخبار روز می‌داند و اینگونه بیان می‌کند که در سایت آفتاب اخباری که مربوط به چند روز قبل است در کنار اخباری که شاید بیش از یک ساعت از طرح آن نگذشته است ارائه می‌شود. وی مورد فوق را یکی دیگر از موارد عدم رعایت استانداردهای لازم خبرگزاری‌ها می‌داند و در توضیح دیگر موارد ادامه می‌دهد: معمولا میان صفحه اول با دیگر صفحات تفاوتی وجود ندارد و خبر و گزارش چه در صفحه اول و چه در دیگر صفحات به صورت مخلوط ارائه می‌شود و بخش عمده‌ای از مطالب نیز تولیدی خود سایت نیست که این مورد هم به عملکرد سایت ضربه می‌زند.
روح با اظهار تاسف از دور شدن سایت آفتاب از اهداف اولیه خود که همانا ارائه اخبار هسته‌ای بود بیان می‌دارد: نمی‌دانم چه عواملی در دور کردن سایت آفتاب از هدف اولیه خود مؤثر واقع شده، اگر آفتاب با همان تعریف اولیه تنها به پوشش اخبار هسته‌ای می‌پرداخت بدون شک امروز به عنوان یکی از موفق‌ترین منابع می توانست مورد استفاده خبرگزاری‌های داخلی و خارجی قرار گیرد و در واقع به عنوان یک پدیده در عرصه رسانه‌های خبری ایران مطرح می‌شد ولی متاسفانه امروز این سایت با سایت‌های درجه چندم فارسی که امثال آن زیاد است مطرح می‌باشد و مسؤولان سایت باید پاسخگو باشند که چرا آفتاب از اهداف اولیه خود دور شده است. وی اما معتقد است سایت آفتاب هنوز هم شانس‌های زیادی برای رفع ایرادات خود دارد و در این خصوص می‌گوید: گذشته از اینکه مسئولین آفتاب بپذیرند و یا نپذیرند. خبرنگار شرق معتقد است با وجود تغییرات به وجود آمده در مسائل هسته‌ای سایت آفتاب دیگر نمی‌تواند اخبار اختصاصی مسائل هست‌ای را ارائه دهد اما می‌تواند به شکل اختصاصی به مسائل سیاست خارجی بپردازد و جایگاه خود را نهادینه کند.
آفتاب صاحب هویت است
کریم ارغنده‌‌پور عضو شورای سردبیری روزنامه توقیف شده اقبال اما نظری برخلاف نظر محمدجواد روح دارد. وی در مجموع عملکرد یکساله سایت آفتاب را مثبت ارزیابی می‌کند و در ادامه می‌افزاید: به نظر من سایت آفتاب صاحب هویت است و عملکرد آن بیشتر حول محور سیاست خارجی با تمرکز بر مسائل هسته‌ای شکل می‌گیرد. این روزنامه‌نگار فعال که در حزب مشارکت نیز عضویت دارد بخشی از مشکلات رسانه‌ها را در بی‌هویتی آنها می‌داند و در این رابطه می‌گوید: اگر ما برای هر رسانه‌ای هویتی تعریف کنیم، بخشی از مشکلات رسانه‌ای در کشور رفع می‌شود، به عبارت دیگر بی‌هویتی نباید با ژورنالیسم حرفه‌ای به یک معنا انگاشته شود که سایت آفتاب از این نظر رفتار هدف‌دار رسانه‌ایی دارد.
ارغنده‌پور در خصوص نقاط ضعف سایت آفتاب بیان می‌دارد: مشکلات یک سایت خبری اینترنتی قابل درک است خصوصا اگر فعالیت کلی رسانه‌ها در کشور ما کاملا همسو با سیاست‌های رسمی نباشد زیر ذره بین‌های مختلف قرار می‌گیرد و ارائه کار به صورت روزافزونی دشوار می‌شود. وی ارائه مطالب در خصوص سیاست خارجی را از این منظر سخت‌تر می‌داند و مشکلات سایت آفتاب را نیز از همین دیدگاه می‌نگرد و در این رابطه اظهار می‌دارد: به نظرم فعالیت رسانه آفتاب را باید با توجه به ملاحظاتی که بیان کردم ارزیابی کنیم و به خوبی شاهد هستیم که آفتاب در طول فعالیت یک ساله خود افت و خیزهایی داشته است ولی همین که توانسته در ورای همه پستی و بلندی‌های موجود و دشواری‌های پنهان و آشکار پایدار بماند و بر هویت خود تأکید کند، قابل تبریک گفتن است.
تفاوت خود را ثابت کنید
کاظم انبارلوئی عضو شورای سردبیری روزنامه رسالت نیز در ارزیابی خود از عملکرد یک ساله آفتاب گفت: سایت خبری آفتاب نشان داده که یک نهاد خبری نسبتا موفقی است و مسلما با روندی که در پیش گرفته است جای سایت‌های دیگر را تنگ نمی‌کند.
وی اظهار امیدواری می کند که آفتاب متفاوت بودن خود را با ارائه خبرهای روز به ظهور و بروز برساند و معتقد است تا به حال نیز در این مسیر گام برداشته است. انبارلوئی در این رابطه می‌گوید سایت آفتاب سوژه‌های روز را که دغدغه مردم و نظام است به خوبی مورد توجه قرار می‌دهد و به واکاوی آن می‌پردازد. عضو شورای سردبیری روزنامه رسالت با آرزوی موفقیت برای سایت آفتاب نقد عملکرد آن را به زمانی دیگر موکول کرد.
تحلیل‌های خوبی دارید
نادر فتوره چی یکی دیگر از روزنامه‌نگارانی است که نظر خود را در مورد عملکرد یکساله سایت آفتاب مطرح می‌کند. وی که دبیر سرویس سیاسی روزنامه سرمایه است بر این باور است که مراجعه کنندگان به سایت آفتاب از جنبه اطلاع‌رسانی به سایت آفتاب توجه نمی‌کنند چرا که اخبار ارائه شده از سوی آفتاب در مقایسه با اخبار خبرگزاری‌ها بسیار اندک است. فتوره‌چی معتقد است علت اصلی مراجعه به آفتاب تحلیل‌های ارائه شده در آن است و در این رابطه می‌گوید: تحلیل‌های سایت آفتاب که معمولا در مورد سیاست خارجی و پرونده هسته‌ای می‌باشد بیشتر مورد توجه بازدیدکنندگان قرار می‌گیرد، بخصوص که کشور ما این روزها درگیر مسائل هسته‌ای می‌باشد و آفتاب تحلیل‌های خوبی در این رابطه ارائه می‌دهد.
دبیر گروه سیاسی روزنامه سرمایه سایت آفتاب را از نظر جهت‌گیری سیاسی متمایل به حزب کارگزاران می‌داند و در ارتباط با آن اظهار می‌دارد: اگر این مسأله را قبول داشته باشیم در می‌یابیم که آفتاب در امر پوشش دادن و شیوه انعکاس تحلیل‌ها و دیدگاه‌های این حزب نسبت به رسانه‌های دیگری که به این حزب نزدیک هستند موفقتر بوده و بهترین پوشش را ارائه داده است.
نادر فتوره‌چی تقسیم‌بندی‌های سایت را مطلوب ارزیابی می‌کند و قسمت معرفی کتاب را جذاب اما طولانی‌ شدن زمان به روز شدن آن را نقطه ضعف آن می‌داند. این روزنامه‌نگار در ارزیابی نقاط ضعف دیگر آفتاب اینگونه نظر می‌دهد: تمام سایت‌های خبری فارسی زبان به استثناء BBC از داشتن یک گرافیک خوب و قابل قبول بی‌بهره‌اند و سایت آفتاب نیز از این بابت دچار ضعف است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین