کد خبر: ۳۲۷۵۸۷
تاریخ انتشار : ۰۶ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۳

رییس کتابخانه ملی: 90 درصد آثار ما زیر خاک است

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: 90 درصد آثار ما زیر خاک است و دو میلیون کتاب خطی ما در جهان پراکنده است. ما تنها 300 هزار جلد آن‌ها را در اختیار داریم و امروز به هر کجای دنیا که می‌رویم نسخ زیادی متعلق به ماست.
آفتاب‌‌نیوز : سیدرضا صالحی امیری که صبح امروز (ششم آبان‌ماه) در نشست فرهنگی مرکز اسناد و کتابخانه ملی خراسان رضوی در محل سالن جلسات پژوهشگاه فرهنگ اسلامی مشهد سخن می‌گفت اظهار کرد: کلیات سعدی و مسالک الممالک اصطخری به ثبت جهانی رسیده‌اند. خوشبختانه موفق شدیم این دو اثر را به ثبت جهانی برسانیم و به این ترتیب آثار ثبت جهانی ما به 9 اثر رسید و رتبه جهانی ما هم‌اکنون هفت است.

او در ادامه خاطرنشان کرد: امروز در مشهد کتابی رونمایی می‌شود که علامه مجلسی و شیخ بهایی آرزوی دیدن آن را داشتند و آن «صحیفه سجادیه کفعمی» است و بزرگان آن را هم‌وزن «نهج‌البلاغه» دانسته‌اند. ما توانستیم پس از شناسایی این نسخه در هند و وارد کردن آن به ایران زمینه انتشار آن را فراهم کنیم و امروز این اثر ارزشمند در مشهد رونمایی می‌شود.

صالحی امیری گفت: متاسفانه در 20 سال از ظرفیت ثبت جهانی آثار خود غفلت کردیم اما خوشبختانه در سالیان اخیر اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده و امیدواریم این حرکت ادامه‌دار باشد و ما بتوانیم به جایگاه واقعی خود دست پیدا کنیم.

او خاطرنشان کرد: باید توسعه را از فرهنگ آغاز کنیم زیرا سرمایه دیگر اقتصادی نیست و پدیده‌ای به نام فرهنگ بزرگترین سرمایه است و بعد از آن مغر و دیپلماسی سایر موارد ارزشمند در جهان امروز به شمار می‌رود.

وی اظهار کرد: باید تصویر خراسان تصویر فرهنگی باشد زیرا سایر تصاویر این استان در برابر این ساحت به هیچ وجه خوب نیست و از این نگاه خراسان می‌تواند منبع بزرگ رشد و توسعه کشور باشد.

صالحی امیری اضافه کرد: تمام ظرفیت‌های بالقوه فرهنگی در این استان وجود دارد و بایستی آن‌ها را بالفعل کرد. خراسان رضوی هم قطب فرهنگی است هم می‌تواند تاثیر بزرگی در جهان امروز داشته باشد و به بازتولید علم بپردازد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی عنوان کرد: نداشتن انسجام در فعالیت‌های فرهنگی و انجام فعالیت‌های جزیره‌ای بزرگترین ضعف ماست و این انسجام باید انسجام ارگانیک باشد و ما باید این ارتباطات را کشف کنیم و در سطوح مختلف آن را لحاظ کنیم.

صالحی ‌امیری گفت: انسجام بین مدیران و برنامه‌های فرهنگی ما وجود ندارد و ما در جامعه ایران با افول نشاط اجتماعی مواجه هستیم زیرا مکانیزم‌های تخلیه اجتماعی وجود ندارد و امروز ممکن است مشکلات ما به مرز تهدید برسد.

مشاور رئیس جمهور خاطرنشان کرد: مطالعات نشان داده وقتی نشاط اجتماعی وجود نداشته باشد انزوا، گوشه‌گیری و آسیب‌های اجتماعی افزایش پیدا می‌کند.

او افزود: نیازمند بازتولید اخلاق هستیم زیرا ظرفیت پذیرش افراد در جامعه پایین آمده است و افراد با هم تعامل ندارند و به عنوان مثال تهران به یک خوابگاه بزرگ تبدیل شده است که مردم آن با یکدیگر ارتباطی ندارند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با بیان اینکه رشد حاشیه‌نشینی و... زنگ خطرها را به صدا درمی‌آورد، عنوان کرد: ما نیاز به سرمایه اجتماعی داریم تا بتوانیم کشور را به سمت تعالی حرکت بدهیم زیرا ارتباط مستقیمی وجود دارد بین سرمایه اجتماعی و رشد سیاسی، خوشبختانه این دولت توانسته در این حوزه فعالیت‌های خوبی را انجام دهد و رشد بالایی را به وجود بیاورد.

وی افزود: دین، روحانیت و رهبری سرمایه‌های ملی ما هستند و هیچ‌کس حق ندارد از آن‌ها به نفع خود بهره ببرد.

صالحی امیری همچنین گفت: بر اساس تحقیقات معتبر مشکلات ما در شاخص‌های مختلف مربوط به مناسک است و خوشبختانه در ارزش‌های بنیادین همه شاخص‌های ما بالای 90 درصد است که این موضوع برایمان بسیار خوشحال‌کننده است.

مشاور رئیس جمهور گفت: دیپلماسی فرهنگی ما اثرگذار است و باید بدانیم گازی که از عسلویه خارج می‌شود به جز همان دلار اولیه سودی برای ما ندارد اما صنایع دستی ما وقتی به خانه‌ای می‌رود با خود پیام می‌برد که این موضوع یعنی موفقیت.

وی با اشاره به راه‌اندازی اندیشگاه فرهنگ اسلامی در مشهد گفت: هیچ‌کس حق ندارد در خصوص این مرکز ادعای مالکیت داشته باشد زیرا این مرکز از دیدگاه ما مرکزی برای کرسی‌های آزاداندیشی است که مدنظر مقام معظم رهبری بوده و هست و مدیر این مجموعه نیز کلیددار این مرکز برای اندیشمندان و پژوهشگران ارزشمند این استان است.

رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی خراسان رضوی هم در این جلسه گفت: 35 هزار کتاب خطی و 30 هزار کتاب چاپ سنگی در اختیار پژوهشگران قرار گرفت.

اکبر شیخ اظهار کرد: در کتابخانه دیجیتال این مرکز 35 هزار جلد نسخه خطی، 30 هزار جلد چاپ سنگی، 80 هزار پایان‌نامه و بیش از 80 هزار قطعه عکس قابل دسترسی است و پژوهشگران می‌توانند برای هر فعالیت علمی خود به این مجموعه مراجعه کنند.

وی خاطرنشان کرد: تجهیزات سخت‌افزاری این مجموعه توسط خیرین محترم خانواده مرحوم واقف‌زاده تامین و تجهیز شده است که ما از آنان کمال سپاس را داریم.

شیخ ادامه داد: چهار رویداد فرهنگی دیگر نیز در این نشست خواهد افتاد که نخست افتتاح اندیشگاه فرهنگ اسلامی است که محل ظهور و بروز اندیشه، فکر و علم است.

رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی خراسان رضوی بیان کرد: این اندیشگاه محل نقد و تحلیل فکر و اندیشه است و به دور از گرایش‌های سیاسی محلی برای گردهمایی اندیشمندان و صاحب‌نظران است.

به گزارش  ایسنا، شیخ گفت: رونمایی از کتاب «کنسولگری‌ها، مستخدمان و مستشاران خارجی در مشهد از دوره قاجار تا انقلاب اسلامی» دیگر برنامه‌ای است که در این نشست انجام خواهد شد. همچنین 400 عنوان کتاب خراسان‌شناسی توسط دکتر صالحی ‌امیری به اداره کل میراث فرهنگی به صورت فایل فشرده اهدا خواهد شد. افتتاح نمایشگاه دائمی اسناد به یاد استاد علامه عزیزالله عطاردی دیگر اتفاقی است که امروز خواهد افتاد تا ان‌شاءالله بتوانیم اندکی از زحمات این پژوهشگر گران‌سنگ را جبران کرده باشیم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین