کد خبر: ۳۲۷۶۳۲
تاریخ انتشار : ۰۶ آبان ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۰

چه چیزی آمریکا را در افغانستان نگه می‌دارد؟

همزمان با تلاش‌های روسیه برای گسترش حضورش در خاورمیانه، رئیس جمهوری آمریکا اخیرا از تصمیمش برای کنار گذاشتن برنامه خروج اکثر نیروهای آمریکایی از افغانستان تا پایان سال 2015 میلادی خبر داد.
آفتاب‌‌نیوز : سایت خبری ولیو واک در تحلیلی می‌نویسد: «چنین اقدامی از سوی باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا یک جنبش تمام و کمال را در رسانه‌ها و اینترنت به راه انداخته است: موضوع از چه قرار است و در اینجا چه می‌گذرد؟ با توجه به اینکه اوباما به طور کاملا ناگهانی اعلام کرد که نیروهای آمریکایی را در افغانستان نگه خواهد داشت آن هم پس از آنکه اعلام کرده بود که جنگ آغاز شده به دست جورج واکر بوش، رئیس جمهوری سابق آمریکا بالاخره پایان می‌یابد، بسیاری از کارشناسان سیاسی معتقدند که در حقیقت ما را از دلایل واقعی چنین تصمیم ناگهانی بی‌خبر نگه داشته‌اند.

به گزارش ایسنا، اوباما گفت: ممکن است که ماموریت جنگی آمریکا در افغانستان پایان یافته باشد اما تعهد ما به افغانستان و مردمانش همچنان پابرجاست. من تصمیم گرفته‌ام تا 9800 نیرو را برای سال 2016 میلادی و 5500 نیرو را برای سال 2017 میلادی که کاخ سفید را ترک می‌کنم، در افغانستان نگه دارم.

این همان اوبامایی‌ است که قصد داشت تعداد نیروهای آمریکایی در افغانستان را به حدود هزار تن کاهش دهد. در حال حاضر ظاهرا سربازان آمریکایی همچنان مجبورند جان خود را در ماموریت‌های محدود اما مهم مقابله با تروریسم و همچنین آموزش نظامی کنونی نیروهای امنیتی افغان به خطر اندازند، آن هم در درگیری که ماموریت جنگی آمریکا در آن رسما سال گذشته میلادی پایان یافت اما درگیری‌ها همچنان ادامه دارد و ناآرامی‌ها همچنان شدت می‌یابد.

این اطلاعیه دو هفته پس از آن منتشر شد که یکی از جنگنده‌های AC-130 آمریکا یکی از بیمارستان‌های پزشکان بدون مرز واقع در قندوزرا بمباران کرده و دست کم جان 22 تن را گرفت.

با توجه به تمرکز رسانه‌ها بر تخریب این بیمارستان، اخیرا گزارش‌هایی به دست آمده مبنی بر اینکه یک خودروی حامل پرسنل آمریکایی در چند روز با رفتن به ساختمان تخریب شده این بیمارستان، اسناد و مدارک احتمالی را از بین برده‌اند.

در حال حاضر تحقیقاتی در خصوص این حمله هوایی در جریان است اما بسیاری از کارشناسان سیاسی تاکنون سوالات بسیاری را از واشنگتن در خصوص مشارکتش در این رویداد مطرح کرده‌اند.

در افغانستان بمانیم تا نشان دهیم آمریکا قوی‌ و سرسخت‌ است!

تصمیم درخصوص کنار گذاشتن برنامه خروج کامل نیروهای آمریکایی از افغانستان احتمالا با وضعیت سوریه و تلاش‌های ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه برای نفوذ در خاورمیانه ارتباط دارد.

اوباما احتمالا به طور ناگهانی متوجه شده که آمریکا به منظور تقویت نقش بین‌المللی‌اش نمی‌تواند از افغانستان خارج شود. حملات هوایی روسیه در سوریه به طوری جدی به تصویر ژئوپولیتیکی اوباما خدشه‌ وارد کرده و باعث شده تا او در چشم متحدان و دشمنان منطقه‌ای ضعیف به نظر آید.

خوب که چی؟ یعنی نیروهای آمریکایی برای آنکه کشورشان نسبت به آنچه که هست قوی‌تر و سرسخت‌تر به نظر آید باید در افغانستان بمانند؟

بمباران بیمارستان قندوز، حملات هوایی روسیه در سوریه و در حال حاضر تصمیم حفظ نیروهای آمریکایی در افغانستان همزمان با آن صورت می‌گیرد که اوباما به خاطر سیاست خارجه‌ای ناکام‌اش مورد انتقادات شدید قرار گرفته است.

اوباما با ورود به سال آخر دوره ریاست جمهوری‌اش یک گزینه داشت: یا باید به تعهد خود پایبند می‌ماند و اکثر نیروهای آمریکایی را تا پایان سال جاری میلادی از افغانستان خارج می‌کرد و یا همچنان تعداد زیادی از نیروی آمریکایی را در افغانستان مستقر نگه می‌داشت تا تصویر ژئوپلیتیکی کشورش را قوی‌تر کرده و مانع فروپاشی نیروهای ارتش افغانستان زیر فشار روز افزون طالبان می‌شد.

اوباما در ابتدا قصد داشت تا پایان دوره ریاست جمهوری‌اش در ژانویه سال 2017 میلادی کمتر از 1000 نیروی آمریکایی را برای حفاظت از سفارتخانه و دیگر وظایف امنیتی در افغانستان نگه دارد.

نیت‌های واقعی در پشت تصمیم اوباما

دقیقا چه چیزی نیروهای آمریکایی را در افغانستان نگه می‌دارد؟ ظاهرا ما از دو دلیل این کار مطلع هستیم اما ممکن است هزاران دلیل دیگر در پس پرده وجود داشته باشد.

تصمیم اوباما برای حفظ نیروهای آمریکایی در افغانستان بدان معناست که آمریکا می‌خواهد نفوذ و قدرتمندش را در داخل این کشور جنگ زده حفظ کند. با کمک نیرویی کوچکتر اما گلچین شده، آمریکا در مواقع ضروری برای حفاظت از منافعش در منطقه به مبارزاتش ادامه می‌دهد.

چطور ممکن است منافع آمریکا به مخاطره افتد؟ به طور مثال با شرکت در درگیری‌های مسلحانه وسیع میان نیروهای نظامی که برای به دست آوردن قدرت در افغانستان از اواسط دهه 1990 میلادی با یکدیگر در حال رقابت بوده‌اند از جمله طالبان که پیش از حمله آمریکا به افغانستان در سال 2001 میلادی به مدت پنج سال زمام امور کشور را به دست داشت.

دلیل دوم این است که افغانستان یکی از دارایی‌های ژئوپلیتیکی استراتژیک مهم و حیاتی برای آمریکا محسوب می‌شود به ویژه در زمانی که پوتین تلاش می‌کند تا آمریکا را از خاورمیانه بیرون کند.

بسیاری از کارشناسان به این حقیقت اشاره دارند که هر زمان دموکرات‌ها مذاکره می‌کنند، بر سر این موضوع که چه کسی سریع‌تر نیروهای آمریکایی را از کانون‌های درگیری خارج می‌کند، بحث و جدل دارند. این مساله با بررسی مناظرات اخیر درست به نظر می‌رسد. دموکرات‌ها در مناظرات اخیر ادعا کردند که دیگر جنگی وجود نخواهد داشت و آمریکا نیز هرگز در درگیری‌های منطقه‌ای شرکت نخواهد کرد.

دونالد ترامپ، نامزد پیشروی جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 میلادی آمریکا گفت، معتقد است حمله به افغانستان در سال 2001 میلادی یک اشتباه وحشتناک بود اما هنوز فکر می‌کند که نیروهای آمریکایی باید به منظور جلوگیری از فروپاشی دولت افغانستان در این کشور بمانند.

براساس نظرسنجی بین‌المللی سی ان ان که 30 دسامبر سال 2013 میلادی منتشر شد، 75 درصد از مردم آمریکا مخالف نگه داشتن نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان هستند. در همین حال تنها 14 درصد از آمریکایی‌ها معتقدند کشورشان در جنگ 12 ساله افغانستان پیروز شده‌ است.

سی ان ان همچنین اعلام کرد، تنها 17 درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی از این جنگ حمایت می‌کنند در حالی که طرفداران این جنگ در سامبر سال 2008 میلادی 52 درصد بودند. در همین حال 82 درصد از آمریکایی‌ها مخالف این جنگ هستند در حالی که پنج سال پیش 46 درصد از آمریکایی‌ها مخالف این جنگ‌ بودند.»
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین