آفتابنیوز : به گزارش خبرنگار ايرنا، احمدي نژاد در سفر يك روزه خود به نخجوان با الهام علي اف رييس جمهوري آذربايجان ديدار كرد و در مذاكره مشترك به اتفاق هياتهاي رسمي همراه، مسايل دو جانبه، منطقهاي و بين المللي را مورد بحث و گفتگو قرار داد.
احمدي نژاد در اين مذاكره مشترك بر گسترش روابط با كشور آذربايجان تاكيد و خاطر نشان كرد جمهوري اسلامي ايران براي توسعه و گسترش روابط با كشور دوست و برادر آذربايجان هيچ محدوديتي قايل نيست.
رييس جمهوري اسلامي ايران همچنين در مراسم افتتاح پروژه انتقال گاز به نخجوان، اجرايي شدن اين پروژه در مدت زمان كوتاه را نشانه عزم مقامات دو كشور براي گسترش روابط سياسي و اقتصادي دانست.
پروژه انتقال گاز طبيعي از ايران به جمهوري خودمختار نخجوان با حضور وزير نفت ايران و رييس شركت دولتي نفت آذربايجان افتتاح شد.
در اين آيين وزير نفت ايران با توصيف اهميت اين پروژه از آن به عنوان گامي در جهت گسترش مناسبات اقتصادي و سياسي بين تهران و باكو ياد كرد.
سيدكاظم وزيري هامانه گفت: با بهرهبرداري از اين پروژه بيش از دو هزار خانوار ساكن در جمهوري خودمختار نخجوان به گاز طبيعي دسترسي خواهند يافت.
رييس شركت دولتي نفت جمهوري آذربايجان "سوكار" نيز بهره برداري از اين پروژه را يك حادثه تاريخي دانست كه درگسترش مناسبات دو طرف تاثير بسزايي خواهد گذاشت.
ناطق علياف، با قدرداني از كمكهاي جمهوري اسلامي ايران به اين كشور، بويژه اهالي جمهوري خودمختار نخجوان كه ۱۵سال از امكانات اوليه محروم بودند، قدرداني كرد.
وي سفر رييس جمهوري ايران به جمهوري خودمختار نخجوان را نشانه دوستي و علاقهمندي دكتر محمود احمدينژاد به ملت مسلمان آذربايجان عنوان كرد و خاطر نشان نمود: در اين سفر دو يادداشت تفاهم كه نقش مهمي در توسعه مناسبات سياسي تهران - باكو خواهد داشت، بين دو كشور منعقد شد.
اين مقام دولتي آذربايجان همچنين گاز رساني به نخجوان را به دليل وجود استعدادهاي بالقوه صنعتي در اين ناحيه بسيار ضروري دانست و از وزارت نفت ايران در مساعدت به انجام اين مهم قدرداني كرد.
علياف با اشاره به وجود بيش از نه تريليون متر مكعب ذخاير گاز در كشورش تاكيد كرد: با كمك كارشناسان امور نفت و گاز ايران سعي در استخراج و بهره برداري از آن خواهد شد.
براساس مفاد قراردادي، جمهوري آذربايجان اززمان شروع عمليات انتقال گاز به ايران در آستارا كه از دهم آبان ماه سال جاري برابر بااول نوامبر ۲۰۰۵ ميلادي ميباشد، تا پايان سال جاري ميلادي ۸۰ميليون و ۵۰۰هزار مترمكعب گاز طبيعي به ايران تحويل خواهد داد.
طرف ايراني نيز معادل ۱۵درصد از حجم گاز تحويل گرفته شده در منطقه آستارا را به عنوان حق معاوضه كسر و معادل بقيه گاز دريافتي از جمهوري آذربايجان را در منطقه "جلفا" به جمهوري خودمختار نخجوان تحويل خواهد داد.
مدت زمان اجراي اين قرارداد ۲۵سال است و ميزان گاز طبيعي تحويلي ايران به جمهوري خودمختار نخجوان از ۷۰ميليون مترمكعب در سال ۲۰۰۵به تدريج به ۳۵۰ميليون مترمكعب در سالهاي ۲۰۰۹ - ۲۴خواهد رسيد.
شركت ملي گاز ايران عمليات احداث ايستگاه اندازهگيري و حدود ۳۰۰متر خط لوله گاز در منطقه جلفا - جمهوري خودمختار نخجوان را انجام داده و عمليات بهرهبرداري را به نيابت از سوي شركت ملي صادرات گاز ايران، به عهده خواهد داشت.
جمهوري خودمختار نخجوان با جمعيتي حدود ۳۵۰هزار نفر از زمان فروپاشي اتحاد جماهير شوروي سابق در اوايل دهه ۱۹۹۰ميلادي و تاسيس كشورهاي مستقل مشترك المنافع (CIS)به دليل فقدان برخورداري از امنيت تامين انرژي با مشكلات عديده اقتصادي و اجتماعي مواجه بوده است.
به اعتقاد كارشناسان،اجرايي شدن قرارداد تامين انرژي مورد نياز جمهوري خودمختارنخجوان ازطريق صادرات گاز طبيعي ايران كه مذاكرات آن از سال ۱۹۹۲ شروع شد واينك در سه ماهه آخر سال ۲۰۰۵ميلادي اجرايي شده است ، سبب خواهد شد تا مردم جمهوري خودمختار نخجوان زندگي نويد بخشي را آغاز كنند.