آفتابنیوز : وي اين مطلب را روز چهارشنبه در گفت وگويي طولاني با راديو "ندرلند" كه به زبان انگليسي از هلند پخش ميشود و صداي آن در سراسر اروپا قابل دريافت است عنوان كرد. متن آن نيز روز پنجشنبه در سايت اينترنتي همين راديو قرار گرفت .
موضوع اين برنامه دورنماي عراق پس از انتخابات اخير در اين كشور بود و چامسكي در بخشي از آن گفت: در صورتي كه دولت جديد در عراق نقش دست نشانده نداشته باشد و در همراهي با نظر ۸۰درصد مردم عراق از نيروهاي خارجي بخواهد خاك اين كشور را ترك كنند، آمريكا و انگليس به اين خواسته تن نخواهند داد.
چامسكي در پاسخ به پرسش يكي از شنوندگان راديو دليل خودداري واشنگتن و لندن از اين خواسته را "كاملا واضح" توصيف كرد و آن را ناشي از نگراني اين دو كشور از قدرت يافتن بيشتر ايران دانست.
وي گفت ، امتناع آمريكا و انگليس براي خروج از عراق ربطي به خود مردم عراق ندارد و دقيقا برعكس آن ، به دلايلي كه خارج از عراق است، بستگي دارد.
استاد زبانشناسي در دانشگاه "ام.آي.تي" آمريكا افزود: فقط براي يك دقيقه فكر كنيد كه يك عراق مستقل و كمابيش مردمسالار احتمالا چگونه عمل خواهد كرد؟ "تصور كنيد اگر شما در عراق يك اكثريت حاكم شيعه داشته باشيد، طبيعتا شيعيان تاثير زيادي بر سياستگزاريها خواهند داشت و به احتمال زياد قدرت فراگير در اين كشور خواهند بود."
چامسكي گفت: تحت چنين شرايطي شيعيان جنوب عراق، كه بيشتر نفت عراق هم در آنجا است، ترجيح خواهند داد بجاي مناسباتي خصمانه روابطي گرم با ايران داشته باشند.
اين فعال سياسي و مخالف انديشههاي توسعهطلبانه آمريكا افزود: روحانيون شيعه عراق از روابط ديرينهاي با ايران برخوردارند و آيتالله سيستاني در واقع در ايران بزرگ شده است.
انديشمند آمريكايي احتمال داد در چنين وضعيتي شانس بروز نوعي اتحاد بين شيعيان ايران و عراق بسيار زياد است.
به گفته چامسكي، هر گونه تلاش براي استقرار استقلال در عراق ميتواند منجربه افزايش تلاشها براي كسب خودگرداني و يا عدالت در مناطق شيعهنشين عربستان شود.
"اين اتفاق هم دقيقا در جايي خواهد افتاد كه بيشتر منابع نفتي عربستان سعودي در آنجا واقع شده است و لذا در صورتي كه نوعي اتحاد بين شيعيان منطقه ايجاد شود بيشتر منابع نفتي دنيا در اختيار شيعيان مستقل از آمريكا قرار خواهد گرفت."
وي كه آخرين كتابش "اميال امپرياليستي، گفت وگوهايي با نوام چامسكي در دنياي پس از ۱۱سپتامبر" نام دارد،ادامه داد: از سوي ديگر نشانههايي ديده ميشود كه اين اتحاد به شرق نظر انداخته و از غرب فاصله بيشتري ميگيرد.
"ايران به طور كامل از اروپاي غربي نااميد شده و تصور ميكند آنها بسيار بزدل هستند و حاضر نيستند در برابر آمريكا مستقلانه عمل كنند و آنها گزينههاي ديگري براي مناسبات بينالمللي خود در پيش رو دارند."
چامسكي نزديكي به چين را يكي ازهمين گزينهها معرفي كرده و افزود: چين را ديگر نميتوان (مثل اروپا) تهديد كرد.
"به همين دليل است كه آمريكا به شدت از چين ميترسد و در واقع پكن هم اكنون از نظر نظامي و اقتصادي مناسباتي را با ايران و حتي با عربستان سعودي برقرار كرده است."
چامسكي اضافه كرد: در حال حاضر يك شبكه امنيتي انرژي در آسيا در حال شكلگيري است كه روسيه، چين، هندوستان، كره و ديگران به آن وارد شدهاند.
وي افزود: اگر ايران بواسطه نااميديش به اروپا به اين سمت بچرخد، تهران به نقطه ثقل شبكهامنيتي انرژي آسيا بدل خواهد شد.