آفتابنیوز : مردم كشورهاي حاشيه مديترانه در حالي كه در كنار سواحل و خانه و كاشانه خود در حال استراحت بودند ، ناگهان موجي از آب و گل و لاي را در مقابل خود ديدند و لحظاتي بعد ديگر زنده نبودند.
زلزله اين بار كف دريا را با قدرت حدود ۹ريشتر در مقياس امواج دروني زمين، تكان سختي داد و آب دريا تا ارتفاع ۵۰متري بالا آمد.
سونامي كه مركزش در استان آچه اندونزي بود ، ۱۲كشور را در حاشيه مديترانه تحت تاثير قرار داد و افزون بر ويرانيها و خسارات ، جان بيش از ۲۰۰هزار تن را گرفت كه ۱۶۸هزار تن آن مربوط به اندونزي و بطور عمده استان آچه بود.
كشورهاي مالزي و تايلند نيز در منطقه جنوب شرق آسيا از اين حادثه در امان نماندند و اگرچه خسارات و تلفات در مالزي نسبت به ساير كشورها بسيار اندك بود كه قربانيان آن به كمتر از ۷۰تن رسيد اما نزديك به ۱۰هزار تن نيز در تايلند قرباني سونامي شدند.
در آستانه سالروز اين فاجعه ويرانگر ، كشورهاي اندونزي ، تايلند و مالزي هر كدام مراسمي يادبود برگزار كردند. دولت تايلند كه يكي از درآمدهاي اصلي كشورش ، از راه جذب گردشگر خارجي است و به علت اينكه وقوع سونامي در سواحل "فوكيت (پوكيت)" كانون جلب گردشگران خارجي مورد اصابت سونامي قرار گرفت و قربانيان نيز بطور عمده خارجي بودند ، در سالروز اين حادثه دست به ابتكار دعوت از خارجيان زد.
اين دولت با دعوت از بازماندگان و بستگان اين رويداد به فوكت در تلاش بوده است تا برقراري آرامش مجدد در اين منطقه و اقداماتي كه دولت طي يك سال گذشته براي ترميم و بازسازي ويرانيها انجام داده است را به نمايش بگذارد.
موضوع سونامي و راههاي پيشگيري از آن ، طي يك سال گذشته در هر نشست منطقهاي در جنوب شرق آسيا مطرح بوده و همواره بعنوان يك زنگ خطر از آن ياد ميشود.
گرچه اقدامات زيادي طي يك سال گذشته چه در مورد بازسازي و چه براي پيش بينيهاي آينده سونامي انجام گرفته است اما بلاياي طبيعي در هر نقطه از جهان همچنان به وقوع خواهد پيوست و درس عبرتي براي انسانها خواهد بود.