آفتابنیوز : آنچه این روزها به گوش می رسد حکایت از این مساله دارد که اروپا و امریکا برای دستیابی به خواسته های خود هماهنگ تر شده و جبهه واحدی را تشکیل داده اند ولی به نظر می رسد آنها برای تقویت جبهه خود در نظر دارند روسیه و چین را که ازدوستان هسته ای تهران هستند جلب کرده و بخشی از خواسته هایشان را از طریق این دو کشور به ایران تحمیل نمایند که در این ارتباط سخنان آنجلا مرکل صدراعظم جدید آلمان حائز اهمیت است که ضمن حمایت از روند مذاکرات بر مشارکت چین و روسیه تاکید می ورزد.
مواضعی که پس از نشست وین از سوی ایرانی ها و اروپایی ها اتخاذ شد چندان بر هم منطبق نیست به این دلیل که اروپایی ها اتخاذ شد چندان بر هم منطبق نیست به این دلیل که اروپایی ها بر غنی سازی در خارج از ایران تاکید ورزیده و از طرح روسیه پشتیبانی می کنند در حالی که ایران به هیچ وجه مایل به از دست دادن موقعیت خود در این ارتباط نیست.
آنچه موضوع هسته ای ایران را پیچیده تر کرده عدم توافق طرفین درباره اهداف این برنامه هاست به گونه ای که امریکا و اروپا حاضر به پذیرش این مساله نیستند که برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است. در این ارتباط سخنان گریگوری شولت سفیر امریکا درآژانس بین المللی انرژی اتمی حائز اهمیت است که می گوید: ایران تمامی جنبه های برنامه هسته ای خود را صلح آمیز می خواند اما جهان به این کشور اطمینان ندارد.
پس از اجلاس شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در نوامبر که قطعنامه ای در رابطه با ایران در پی نداشت در حالی که عده ای در ایران آن را موفقیت بزرگی برای تهران می دانستند این ذهنیت به وجود آمده بود که اروپا و امریکا درصدد هستند تا اجلاس بعدی فرصت و زمان به دست آورده و طرح ها و برنامه های خود را هماهنگ سازند.
حوادثی که این روزها شاهدیم می تواند این ذهنیت را تقویت کند. به این دلیل که مسائلی که از سوی منابع مختلف عنوان می شود حکایت از نوعی هماهنگی و برنامه ریزی برای تحت فشار قرار دادن ایران دارد. لذا ذهنیت مثبتی که پس از نشست نوامبر به وجود آمده را نباید چندان جدی دانست.
زیرا در این روزها پیشنهاد هسته ای روسیه با هدف غنی سازی در خارج از ایران تسلیم تهران می شود. در حالی که تهران بدفعات مخالفت خود را با این مقوله اعلام کرده و بر این مساله تاکید ورزیده که غنی سازی و تولید سوخت هسته ای را تنها در خاک خود می پذیرد. در همین مقطع تهدیدات امریکا و اسراییل علیه ایران جدی تر شده و مسائلی مطرح می شود که فرصت طلبی آنها را آشکارتر می کند.
ایران باید به این واقعیت توجه کند که هر تصمیمی با اروپا زمانی قابل اجراست که مورد پذیرش امریکا قرار بگیرد. به این منظور که خواسته ها و دیدگاه های امریکا و اروپا هماهنگ است البته عنوان می شود که بین آنها درباره ایران شکاف وجود دارد اما این مساله به اثبات نرسیده است.
آنها حال که با همدیگر هماهنگ هستند در تلاش می باشند چین و روسیه را نیز با خود همراه سازند که در این ارتباط سخنان مرکل صدراعظم آلمان راهگشاست. ارائه طرح روسیه در این مقطع زمانی پس از مذاکرات وین نیز دارای دلایل خاصی است.
در چنین شرایطی ایران باید ضمن اعتماد سازی جهانی، جبهه خود را تقویت کرده و اجازه ندهد دوستانش جذب امریکا و اروپا شوند آن گونه که در مورد هند روی داد. اگر ایران بتواند جبهه خود را منسجم و پویا نگه دارد قادر خواهد بود در مذاکرات از موضع برابر با طرف مقابل برخورد کرده و از موقعیت به دست آمده به نحو احسن بهره بگیرد.
در غیر این صورت در فاصله هر اجلاس جبهه طرف مقابل تقویت خواهد شد که این به نفع تهران نیست.