آفتابنیوز : محمود احمدينژاد، صبح روز سهشنبه در يازدهمين جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي در جمع تعدادي از محققان و پژوهشگران علوم پزشكي، با اظهار خرسندي از حضور در جمع علما، خطاب به شركتكنندگان در اين جشنواره، گفت: شما خود به بهتر از من با وضعيت علم و پژوهش در كشور آگاه هستيد. من در محضر شما حضور پيدا كردهام و درس پس ميدهم.
احمدينژاد همچنين با بيان اينكه بعد از پيروزي انقلاب اسلامي در عرصه پژوهش بهويژه حوزه پزشكي، شاهد يك جهش علمي هستيم گفت: كشوري كه در زماني حتي براي يك بيماري ابتدايي نيازمند بود تا پزشكاني را از خارج وارد كند، امروز در بالاترين سطوح علمي قرار گرفته و حرفهاي گفتني زيادي دارد.
وي با بيان اينكه امروز انبوهي از متخصصان را به عنوان يك بازوي قدرتمند در اختيار داريم و اينها همه نتايج تلاشهاي علما و انديشمندان است، ادامه داد: من به عنوان خادم كوچك شما از شما تشكر ميكنم و براي همگي آرزوي موفقيت دارم.
احمدينژاد در عين حال اظهار داشت: عليرغم افتخاراتي كه در اين عرصهها به دست آوردهايم، هنوز فاصلهي زيادي با نقطهي مطلوب داريم. ما بايد بيش از گذشته تلاش و افق نگاهمان را بلندتر كنيم. در حال حاضر چشمانداز بيست ساله در برابر ما قرار گرفته و در اين چشمانداز پيشبيني شده كه بايد به يك جامعهي مقتدر پيشرفته اسلامي كه الگويي براي تمامي ملتها باشد، تبديل شويم و اين نميشود مگر با توسعه علم، دانش و فرهنگ. علم و فرهنگ نيز توسعه پيدا نميكند مگر با تحقيقات و پژوهش و كارهايي مانند برگزاري جشنواره و اين امور.
رييسجمهور با بيان اينكه تحقيقات نوعا ارزشمندند و تحقيقاتي كه امروز ما داريم تحقيقات توسعهيافتهاي است و كشور را به جلو ميبرد، ادامه داد: ولي تحقيقاتي كه راه ميانبر است و فاصلهي ميان ما و ديگران را برميدارد و ملت ما را بر بام جهان مينشاند، قطعا اين تحقيقات نيست. ما نيازمند ورود به عرصههاي جديد و نگاههاي جديد به عرصههاي علمي، همچنين تغيير زاويه در برخورد با پديدهها بهويژه در پزشكي هستيم.
وي در عين حال تاكيد كرد كه براي ورود به اين عرصهها نيازمند شجاعت هستيم.
احمدينژاد با بيان اينكه كشورهايي كه با ما در ارتباط بودهاند هميشه از اين ارتباط سود بردهاند، گفت: شما مشاهده كردهايد كه اين كشورها مباني و علومي را در اختيار ما قرار دادند و بعد از مدتي، چندين برابر آن را خود ما به آنها دادهايم. ميخواهم بگويم هر كشوري كه با ما داراي تعامل بوده از اين تعامل سود برده، ولي ما نيازمنديم كه به عرصههاي جديد نگاه كنيم ور در اين راستا اگر شجاعت نباشد، خلاقيت و نوآوريها شكوفا نميشود. آنچه اكنون جوابگوي ماست، پرورش روحيهي خلاقيت، نوآوري و شجاعت براي ورود به عرصههاي جديد است.
احمدينژاد خطاب به مديراني كه در عرصهي پژوهش فعاليت ميكنند، گفت: من از اين مديران ميخواهم زمينه را باز بگذارند، يعني باز عمل كنند، راهها را باز بگذارند و اجازه دهند جوانان ما خلاقيت خود را بروز دهند. مطمئنا جوانان ما حرفهاي گفتني جديدي دارند.
رييسجمهور در ادامه به سابقهي افتخارآميز ملت ايران در پزشكي اشاره كرد و گفت: ابنسيناها، فارابيها، ابوريحانها و غيره مباحثي را در علوم پزشكي مطرح كردهاند كه هنوز علم جديد به آن دسترسي پيدا نكرده و وقتي كه در محيطهاي علمي مطرح ميشود به آنها به عنوان حرفهاي جديد نگريسته ميشود.
وي در ادامه به ويژگيهاي علم پزشكي در كشورمان اشاره كرد و قداست، كار الهي و مورد احترام مردم بودن را از اين ويژگيها برشمرد.
رييسجمهور گفت: حقيقتا چطور ميتوان بازگرداندن شادي به يك خانواده و يا نشاندن لبخند بر لبهاي يك بيمار را با چيز ديگري عوض كرد. صيانت از سلامت انسان كه بالاترين خلق خداوند است بسيار ارزشمند است و كدام كار بالاتر از اين است.
احمدينژاد در ادامه به اقتصاد پزشكي اشاره كرد و با بيان اينكه اين مورد در پزشكي ما رايج نبوده و امروز نيز الحمدالله اين فرهنگ در رابطهي پزشكان با مردم وجود ندارد و مردم پزشكان را امين خود ميدانند، گفت: ويژگي دوم پزشكي ما همهكس فهم بودن آن است. هر علمي كه ميخواهد كاربرد داشته باشد بايد همراهي مردم را با خود داشته باشد؛ چنانكه پزشكان قديم به بطن جامعه ميرفتند.
احمدينژاد ويژگي ديگر پزشكي ايران را تنظيمبودن آن بر اساس كاركرد دروني آدمها دانست و گفت: امروز مطرح ميشود كه همهي آدمها يك جور نيستند. ببينيد مثلا يك تخم مرغ در يك آقا و در يك آقا و يا خانم ديگر تأثير متفاوتي دارد و سيستم بدني همين آدمهاي متفاوت در اقليمهاي متفاوت نيز متفاوتتر عمل ميكند. بنابراين براي هر بيماري در مورد هر فرد، دارو متفاوت بوده. مثلا ميگوييم آنفولانزايي در ايران شايع شده و 5 ميليون آدم به آن گرفتار شدهاند، نميتوان گفت بر اين 5 ميليون نفر يك داروي يكسان تجويز كرد. من چندي پيش مطلبي را از ابوريحان خواندم كه در آن آمده بود هر بيماري را كه ميتوان با داروي ساده معالجه كرد. به فرد بيمار داروي پيچيده ندهيد. ويژگي ديگر پزشكي ما برخورد با علتهاست نه معلول. آثار بيماري و مريضي را ميشود پاك كرد ولي لزوما علت آن را نميتوان برطرف كرد. بيماري كه در طول زمان به وجود آمده نميتوان به صورت يك شبه معالجه كرد و بايد به صورت تدريجي معالجعه كرد. مثلا يك مريضي كه در طول 20 ساله به وجود آمده در طول يك شب معالجه نميشود. ميخواهم بگويم كه نميتوان با يك حركت برشي علت بيماري را برطرف كرد.
وي گفت: اينها همه ويژگيهاي پزشكي ماست و براي كشور ما افتخار است. اين افتخارات و توانمنديها نشان ميدهد كه ما ميتوانيم قدمهاي بلندتري را در عرصهي علوم به خصوص پزشكي برداريم. محققان ما بايد فضاي موجود را بشكنند و وارد فضاهاي جديدي شوند كه امروز بحمدالله شرايط كشور ما براي يك جهش علمي فراهم است. من از تمام پژوهشگران و انديشمندان تقاضا و استدعا دارم همانطور كه پژوهشهاي توسعهاي خود را ادامه ميدهند نگاهي نيز به عرصههاي جديد داشته باشند. هر ملتي بايد داراي يك منحني رشد باشد و اگر از اين منحني رشد فاصله بگيرد، بايد هزينه بپردازد.
به گزارش ايسنا رييسجمهور در ادامهي سخنان خود اظهار داشت: ما امروز نزديك به يك ميليارد دلار صرف واردات تجهيزات پزشكي و داروها ميكنيم. خود شما واقف هستيد كه بعضي از اين داروها درمانكننده قطعي بيماري نيست؛ ولي ما براي اين كه با بيماري مقابله كنيم مجبوريم اين داروها را وارد كنيم. از سويي با توجه به اينكه ما در سرزميني سرشار از گياهان دارويي زندگي ميكنيم فكر ميكنم ميتوانيم با تلاش و كوشش اين مقدار از واردات را كاهش دهيم و اين هزينه را صرف خرج سلامت، تغذيه، ورزش، دانش، پژوهش و توسعه كنيم و مطمئنا اين كار شدني است.
وي بار ديگر به مديران عرصهي پژوهش يادآور شد كه اجازه دهند پژوهشگران جوان وارد عرصههاي جديد شوند و از آنها خواست كه اين عرصه را بر پژوهشگران نبندند.
احمدينژاد گفت: در جشنوارهي امروز جواناني را مشاهده كردم كه زير نظر استادان بزرگوار خود كميتههاي علمي ايجاد و به موفقيتهاي بزرگي دست پيدا كردهاند كه اين كار افتخارآميزي است. من از مسوولان ميخواهم اجازه دهند جوانان ما با شجاعت خود نوآوريها و خلاقيت خود را تقويت و آن را شكوفا كنند. ما با استفاده از اين جوانان ميتوانيم چشمانداز 20 ساله را زودتر از مدت معينشده محقق كنيم. شايستگي ملت ما بسيار بالاتر از وضع موجود است. ما بايد قبول كنيم كه ملت ايران ملتي تاريخساز، توانمند و هوشمند است. از ديدگاه ما و معارف اسلامي هركس كه در جهت توسعهي علم و دانش حركت كند محترم است و ما به او تعظيم ميكنيم. ما از دانش تمام ملتها استفاده ميكنيم ولي بايد توجه داشته باشيم كه امروز در بين همين جوانان صدها ابوريحان، فارابي و ابنسينا وجود دارد و بايد زمينهاي فراهم شود تا اين استعدادها شكوفا شود. هنر مديريت اين است كه به گونهاي رفتار كند كه اين استعدادها شكوفا شود. نميخواهيم فقط به گذشته افتخار كنيم و بگوييم ابن سينا، فارابي و ابوريحان داشتيم. ما ميخواهيم در حال حاضر نيز ابنسينا و ... داشته باشيم و اين كار شدني است.
بنابراين گزارش رييسجمهور پس از پايان سخنراني از نمايشگاهي كه در حاشيهي اين جشنواره برگزار شده بود، بازديد كرد.
در اين مراسم سخنگوي دولت و رييس دفتر رييسجمهور، باقري لنكراني وزير بهداشت و تعدادي از مسوولان وزارت بهداشت و نمايندگان مجلس حضور داشتند.
در اين مراسم 62 تن از شخصيتهاي برگزيدهي پزشكي، مؤسسات و سازمانهاي نمونهي پزشكي از دست رييس جمهور لوح تقدير دريافت كردند و قبل از سخنان وي، دكتر باقري لنكراني وزير بهداشت و دكتر ملك افضلي رياست هيأت اجرايي جشنواره به ارائه گزارشي از چگونگي برگزاري آن و وضعيت پژوهش به خصوص در رشتهي پزشكي در كشور پرداختند.