آفتابنیوز : غلامعلی کامیاب عصر امروز پس از برگزاری جلسه هماهنگی برقراری مجدد روابط بین بانکی ایران و جهان در جمع خبرنگاران در خصوص فعالیتهای بانکهای خارجی در کشور اظهار داشت: کشور ما بازار بسیار بزرگی دارد و بانکهای دنیا در هر کجایی که تجارت باشد فعالیت میکنند. در گذشته فعالیتهای بانکی ایران با بزرگترین بانکهای دنیا برقرار بود و امروز انتظار داریم بانکهای بزرگ دنیا و بانکهای دیگر دوباره در ایران فعالیت کنند.
وی افزود: از روز توافق هستهای پای هیئتهای بانکی دنیا به کشور باز و مذاکراتی هم انجام شد و اعلام کردند بعد از روز اجرای برجام همکاری خود را با ایران آغاز خواهند کرد. هر کجا سود وجود داشته باشد بانکها هم در آنجا حضور خواهند داشت.
معاون ارزی بانک مرکزی در خصوص افزایش قیمت ارز در روز جاری نسبت به دیروز گفت: برای من هم عجیب بود که چنین اتفاقی امروز در بازار ارز رخ داد. در حالی که در بخشنامهای اعلام کردیم افرادی که کد تخفیف ارز از مرکز مبادلات ارزی گرفتهاند میتوانند گشایش اعتباری خود را در بانک ایران و اروپا و یا بانک مسقط عمان انجام دهند.
کامیاب با بیان این که گشایش بسیار بزرگی در بازگشایی اعتبارات اسنادی رخ داده است گفت: از فردا که روز آغاز کاری هفته میلادی است روابط بانکی ایران با خارج از کشور آغاز خواهد شد و انتظار داریم حسابهای بانک مرکزی در بانکهای خارجی فعال شود و بتوانیم پولها را به بانکهای مورد نظر منتقل و به بخش تجارت و غیر بازرگانی خدمات ارائه دهیم.
وی با عجیب خواندن افزایش قیمت ارز در روز جاری، افزود: هیچ دلیل منطقی نداشت که در چنین روزی شاهد افزایش نرخ ارز باشیم.
معاون ارزی بانک مرکزی در پاسخ به سوال خبرنگار تسینم مبنی بر این که آیا پیشبینی این بانک این است که با اجرای برجام قیمت ارز کاهش پیدا خواهد کرد، اظهار کرد: به هر حال آثار هیجانی تحریمها از بین رفته و ممکن است چنین اثری در بازار ارز داشته باشد.
کامیاب ادامه داد: البته بانک مرکزی در مورد میزان کاهش و نوسانات صحبت نمیکند و نمیخواهیم به بازار بگوییم که چه اقدامی انجام دهد و باید بازار خودش تصمیمگیری کند.
وی در مورد برنامه بانک مرکزی برای عرضه ارز به بازار بیان کرد: افزایش عرضه به بزرگی بازار بستگی دارد، اما در جهت یکسان سازی نرخ ارز حرکت میکنیم و بازار غیر بانکی کوچکتر و بازار صرافیها در حال بزرگ شدن است.
این مقام مسئول بانک مرکزی تصریح کرد: اجرای برجام و برقراری روابط کارگزاری بانکهای کشور با بانکهای خارجی باعث میشود سیستم بانکی در بازار ارز فعالتر شود و میتوان ارز حاصل از صادرات را خریده و اقدام تجاری را از طریق ابزارهای رسمی و متداول پرداخت مانند اعتبارات اسنادی انجام داد.
کامیاب با اشاره به این که خدمات بانکی ارزانتر از خدمات غیر بانکی است، گفت: سرویسهای بانکی از امنیت بیشتری برخوردارند و انتظار داریم عملیات بازار صرافیها به سیستم بانکی منتقل شود که در این صورت بازار متشکلتری خواهیم داشت و میتوانیم آن را بهتر پایش کنیم.
وی در مورد جلسه هماهنگی برقراری مجدد روابط بانکی ایران و جهان که با حضور مدیران بینالملل بانکها برگزار شد، گفت: جلسه بسیار ویژهای در جهت هماهنگی برای آغاز فعالیتهای بانکی در دوران پساتحریم برگزار شد و در هفته گذشته بخشنامهای را برای سادهسازی عملیات تدوین کردیم و به بانکها ابلاغ شد.
معاون ارزی بانک مرکزی ادامه داد: بر اساس بخشنامه این امکان را برای وارد کننده فراهم کردیم که بدون توجه به این از کدام بانک و یا با کدام ارز کد تخصیص از مرکز مبادلات ارزی گرفته و بتواند نزد بانک مورد نظر خود درخواست گشایش اعتبار انجام دهد.
کامیاب با بیان این که از فردا (دوشنبه) تعداد کارگزاران خارجی بانکی بیشتر خواهد شد، بیان کرد: از فردا بانکهای دنیا رسما اعلام آمادگی خود را برای همکاری با ایران خواهند کرد و بانکهای بیشتری را به سیستم بانکی کشور معرفی خواهیم کرد، تا بتوانند عملیات خود را انجام دهند.
وی با بیان این که در جلسه امروز اطلاعات لازم را به بانکهای کشور ارائه کردیم و هماهنگیها انجام شد، گفت: بانکهای کشور میتوانند به مشتریان خود در مورد شرایط افتتاح حساب اقدام کنند و الزام کردیم که باید گشایش اعتبار انجام دهند.
معاون ارزی بانک مرکزی افزود: در گذشته بانکها مجاز بودند تا مبلغ 100 میلیون یورو را گشایش و حواله انجام دهند. اما اکنون آن را به 500 هزار یورو کاهش دادیم و بیشتر از آن باید گشایش اعتبار انجام شود. برای این اقدام بانکهای کارگزار هم این اعتبارات اسنادی را بپذیرند و این امکانات فراهم شده است که فردا میزان آن مشخص خواهد شد.
کامیاب در مورد مدیریت ذخایر ارزی گفت: مدیریت حرفهای ذخایر ارز در بانکهای مرکزی و دیگر بانکها انجام میشود ولی در دوران تحریم امکان مدیریت آن وجود نداشت، زیرا حق انتخاب نداشتیم.
وی با اعلام این که میتوانیم منابع ارزی را متنوع کنیم، بیان کرد: بعد از لغو تحریمها این امکان برای بانک مرکزی فراهم میشود و میتوانیم داراییهای خود را مدیریت کنیم که هم امنیت، ارزش، نقدینگی و نقدشوندگی آن را حفظ کنیم.
معاون ارزی بانک مرکزی با بیان این که بانک مرکزی قبل از تحریمها مدیریت ذخایر ارزی را انجام میداد، افزود: بعد از تحریم توان آن را نداشتیم که ارزهای کشور را که یک نوع بود به ارزهای دیگر تبدیل کنیم و زمانی که یک ارز در حال سقوط و یا تقویت است اقداماتی انجام میشود، که در زمان تحریم نمیتوانستیم انجام دهیم و در حال حاضر امکان ان فراهم شده و میتوانیم ذخایر ارزی کشور را مدیریت کنیم.
به گزارش تسنیم، کامیاب از ایجاد بازار مشتقه ارزی در آینده خبر داد، گفت: هماهنگیها و بررسیهای لازم در خصوص بازار مشتقه ارزی انجام شده است.