آفتابنیوز : جواد وعيدی، معاون بين الملل دبير شورای عالی امنيت ملی ايران و رئيس تيم مذاکره کننده هسته ای اين کشور به خبرگزاری دانشجويان ايران، ايسنا، گفته است: "پيشنهاد جديد روسيه می تواند مورد بررسی قرار گيرد و ابعاد اقتصادی، فنی و علمی آن نيز روشن شود." وی تاييد کرد "پيشنهاد روسيه مبنی بر تاسيس يک شرکت مشترک ايرانی-روسی در خاک روسيه برای انجام غنی سازی اورانيوم است."
براساس طرح پيشنهادی روسيه، ايران می تواند فرآوری اورانيوم خام و تبديل آن به گاز هگزافلوئوريد اورانيوم را در خاک خود پيگيری کند، اما مرحله بعد چرخه سوخت اتمی يعنی تزريق اين گاز به دستگاههای سانتريفوژ برای غنی سازی را بايد در همکاری مشترک با دولت روسيه در خاک آن کشور انجام دهد.
آمريکا و اتحاديه اروپا به اين مرحله از چرخه سوخت اتمی حساسيت نشان می دهند زيرا توليد اورانيوم غنی شده با غلظت بالا کاربرد تسليحاتی دارد.
اما طبق اين طرح، غنی سازی اورانيوم در روسيه تنها تا حدی انجام خواهد شد که برای سوخت اتمی نيروگاه ها کافی باشد و از غنی سازی بيشتر آن تا سطحی که قابل استفاده در تسليحات اتمی باشد، جلوگيری می شود.
وعيدی در گفتگو با ايسنا گفت: "طبيعی است ميزان مشارکت طرف ايرانی در اين طرح يک شاخص جدی خواهد بود."
به گزارش ايسنا وی در پاسخ به اين پرسش که طرح روسيه در چه صورت و شرايطی قابل بررسی خواهد بود گفت: "از آنجايی كه طرح های هسته ای در چارچوب مقررات آژانس و پيمان بين المللی منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای اساسا طرح هايی با ماهيت اقتصادی، غيرنظامی و فنی و علمی هستند، طبعا اگر طرح روسيه واجد اين مختصات باشد با جديت و اشتياق بررسی خواهد شد."
خبر تهيه چنين طرحی از سوی روسيه ابتدا اوايل ماه نوامبر در مطبوعات غربی منتشر شد و پس از چند هفته وجود آن مورد تاييد و استقبال آمريکا و دولت های اروپايی مذاکره کننده با ايران قرار گرفت.
مسکو پيشتر در هفته جاری اعلام کرد پيشنهاد رسمی خود را رسما روز شنبه در اختيار مقام های ايرانی قرار داده است.
دولت جمهوری اسلامی تاکنون دريافت چنين پيشنهادی را رد و تاکيد می کرد تنها حاضر به بررسی طرح هايی است که حق ايران برای اجرای برنامه های غنی سازی اورانيوم در خاک اين کشور را محترم بشمارد.
حميدرضا آصفی، سخنگوی وزارت خارجه ايران، روز دوشنبه هفته جاری گفته بود: "ايران هنوز از جانب مسکو يک پيشنهاد مشخص و قطعی دريافت نکرده است اما تنها پيشنهادهايی را می پذيرد که حق ايران را برای غنی سازی در خاک اين کشور به رسميت بشناسد."
اما موضع ايران تا آن زمان داير بر عدم دريافت پيشنهاد روسيه خشم مقام های مسکو را برانگيخت.
لئونيد سلوتسکی، رئيس کميته امور بين المللی مجلس سفلای روسيه (دوما) از تکذيب های ايران اظهار تعجب و تهديد کرد که اگر "بی قاعدگی ها و سوء تفاهم ها" ادامه يابند، روسيه بايد در مورد روابط خود با ايران تجديدنظر کند.
وعيدی اکنون می گويد: "پيشنهاد جديد روسيه می تواند براساس قرارداد فی مابين ايران و روسيه در خصوص تامين سوخت سال اول نيروگاه هسته ای بوشهر و انتقال پسمانده های سوخت هسته ای مجددا به روسيه، مورد بررسی قرار گيرد."
روسيه که درحال ساخت يک نيروگاه اتمی برای ايران در بوشهر است سوخت آن را تامين خواهد کرد اما براساس قراردادی ميان دو کشور ايران بايد فضولات سوخت اتمی را که می تواند در ساخت سلاح هسته ای کاربرد داشته باشد به روسيه بازگرداند.
اين مقام ايرانی حتی برخی جنبه های طرح پيشنهادی روسيه را مثبت ارزيابی کرد.
وعيدی گفت: "از نظر ايران طرح روسيه می تواند به گسترش استفاده صلح آميز از دانش هسته ای منجر شود و می تواند با تفسير عملی ان پی تی (پيمان منع گسترش سلاح های اتمی) و مقررات آژانس (بين المللی انرژی اتمی) توان بومی کشورها را برای مشارکت در ارتقای فناوری بومی ارتقا دهد."
وی افزود: "ايران به عنوان يک عضو موثر و مسئول جامعه بين المللی حاضر است با روش های مسالمت آميز، سهم خود را ايفا کند."
با اين حال او روشن نکرد آيا ايران حاضر است از خواسته ديرينه اش برای غنی سازی اورانيوم در خاک خود دست بشويد يا خير. او گفت: "طرح روسيه هر معنايی داشته باشد به معنای مقرراتی فراتر از ان پی تی و محروم کردن ايران از حقوق معاهداتی خود نخواهد بود."
ايران براساس پيمان منع گسترش تسليحات اتمی که از امضاکنندگان آن است از حق غنی سازی اورانيوم برای مقاصد غيرنظامی برخوردار است.
سه کشور اروپايی بريتانيا، فرانسه و آلمان که به نمايندگی از اتحاديه اروپا مذاکرات هسته ای با جمهوری اسلامی را دنبال می کنند، طرح روسيه را راهی ميانه می دانند که هم حق جمهوری اسلامی برای برخورداری از انرژی هسته ای را محترم می شمارد و هم احتمال توليد سلاح اتمی در ايران را به حداقل می رساند.
نمايندگان ايران و سه کشور آلمان، بريتانيا و فرانسه بالاخره پس از چند ماه تعويق روز 21 دسامبر بار ديگر درباره از سرگيری مذاکرات اتمی گفتگو کردند و اين گفتگوها قرار است روز 18 ژانويه پيگيری شود.