آفتابنیوز : صدای اقتصاد نوشت: کاهش شدید ارزش اکثر شاخصها در کشورهای مختلف جهان، نشاندهنده نوعی ترس و وحشت است که بر جهان چیره شدهاست. سرمایهگذاران در مورد کاهش قیمت نفت نگران هستند. آنها همچنین در مورد احتمال بحرانی شدن اقتصاد جهان و توانایی بانکهای بزرگ برای تحمل این شرایط نیز نگران هستند.
بارکلیز اخیراً در گزارشی نوشتهاست: «رخدادهای چند هفته اخیر شوک بزرگی را به سرمایهگذاران وارد کردهاست.»
بازار در بسیاری از کشورها از جمله برزیل، کانادا، چین، فرانسه، آلمان و ژاپن وارد محدوده خرسی شدهاست.
ایالات متحده امریکا تا کنون موفق شده بازار خود را از چنگال خرس بزرگ در امان نگه دارد. با این وجود، شاخصها دو و S&P 500 حدود 13درصد سقوط کردهاند؛ شاخص نزدک نیز بیش از 17درصد سقوط کردهاست. شاخصهایی مثل سهام شرکت اپل یا اکسونموبیل تا کنون خوب عمل کردهاند.
کاهش رشد اقتصادی چین، تقاضا برای مواد اولیه در بازارهای نوظهور نظیر برزیل، روسیه و آفریقای جنوبی را کاهش دادهاست. این در حالی است که اقتصادهای نوظهور بر پایه تقاضای کشورهایی مثل چین رشد میکنند.
اما از همه چیز مهمتر، نفت است. نفت این هفته به پایینترین قیمت خود در حدود 13 سال گذشته رسید.
کاهش قیمت نفت و کاهش رشد اقتصادی چین دست به دست هم دادهاند و اقتصاد جهان را به لبه پرتگاه میبرند.
به نظر میرسد هیچ کمکی از بانکهای مرکزی بر نمیآید. بانکها حتی سیاستهایی را در پیش گرفتهاند که اوضاع اقتصاد جهان را بدتر میکند.
اکنون یک پرسش مهم پیش رو قرار داد: آیا ایالات متحده امریکا نیز وارد بحران اقتصادی خواهد شد؟ تحلیلگران در این زمینه دو دسته هستند. بسیاری از آنها با قاطعیت میگویند حتی اگر کل جهان هم رو به نابودی برود، اقتصاد امریکا سر جایش باقی خواهد ماند!
منبع: سیانان مانی