کد خبر: ۳۵۰۱۵
تاریخ انتشار : ۱۲ دی ۱۳۸۴ - ۲۰:۳۱

سرگذشت خليج فارس

آفتاب‌‌نیوز :  در جهان ايرانشناسي هيچ دريايي بيش از خليج فارس مورد توجه همگان نبوده و خليج فارس سرگذشتي به قدمت تاريخ دارد.
«مريم اميراحمدي»، پژوهشگر که در برنامه سخن و ديدار نويسندگان و پژوهشگران خليج فارس سخن مي گفت با بيان اين مطلب افزود:«در جهان ايرانشناسي هيچ دريايي بيش از خليج فارس مورد توجه همگان نبوده است. سرگذشت خليج فارس به قدمت تاريخ است در اسناد قديمي آب‌هاي ورودي سواحل جنوب غربي يك سه راه مي‌ناميدند كه پس از اين نام تا عصر ساساني نيز شهرت داشت. همچنين آسوريان از خليج فارس به عنوان رود تلخ ياد كرده‌اند.»
وي افزود: «سالنامه‌هاي آشوري از اسناد قديمي است كه آنها در مدارك يوناني نيز پرسيتو و نام رسمي ايران يا پرشيا كنار هم به كار مي‌رود.»
اميراحمدي در تعريفي از جزيره‌هاي متعدد كلاني‌ها گفت:« در آغاز خليج فارس، جزيره‌اي بود كه مرواريدهاي گران‌بها حيوانات دريايي چون خرچنگ و خارپشت دريايي بود . بعدها اردشير اول در گسترش اين منطقه اقدامات مهمي انجام داد. هرمز محل اقامت ايرانيان زرتشتي بود. نخستين بندري كه در ساحل خليج فارس راه‌اندازي شد ايولوگوش در زاويه خليج فارس بود كه پيش از احداث مشتمل بر ضراب‌خانه و قلعه نظامي بود .خليج فارس در زمان شاهپور دوم اهميت فراواني يافت و مركز نيروي دريايي خليج فارس شد.»
اين ايرانشناس در ادامه سخنانش به معرفي معبد پزشيون پرداخت و گفت: «اين معبد يوناني از سنگ‌هاي تراشيده و بزرگي ساخته شده بود در عصر ساساني آتشكده‌اي روي آن ساخته شده در دوران اسلامي هم مسجدي در آنجا بنا شده است.»
در نخستين روز برنامه سخن و ديدار با نويسندگان و پژوهشگران خليج فارس كه روز گذشته در تالار ناصري برگزار شد،جمعي از نويسندگان، محققان خليج فارس و اهالي فرهنگ درباره خليج فارس سخن گفتند.
«محمدرضا سحاب»، رييس موسسه جغرافيايي سحاب سخنران ديگر اين برنامه، در اين مورد گفت: «صحبت ما درباره خليج فارس در نقشه‌نگاران دوران اسلامي دوره باستان تا آغاز دوره اسلامي بعد از اسلامي دوره رنسانس است و بعد دوره مدرن. سابقه تاريخي از سال 1940 مطرح شد. عباس سحاب در سال 1349 اطلس تاريخي نقشه‌هاي تاريخي خليج فارس را چاپ و در تمام مناطق دانشگاهي منتشر كرد.»
سحاب در مورد گردآوري نقشه‌ها گفت: «كنراد ميلر اواخر قرن 19 و اوايل قرن بيستم براي گردآوري نقشه‌هاي جغرافي‌دان اسلامي تلاش مي‌كند. ميلر معتقد است كه اين را بايد اطلس اسلام خواند.»
رييس موسسه جغرافياي سحاب در ادامه گفت: «الملك و ممالك بهترين نقشه و زيباترين آنها را دارد كه در كتابخانه اصلي موزه ايران باستان نگهداري مي‌شود.»
وي افزود: «نقشه ديگري از مقدسي که خليج فارس را نشان مي‌دهد، و اخوان الصف بحر فارسي مي‌خواند ،همان خليج فارس است. ابوريحان بيروني هفت دريا ر ا ترسيم كرده كه 5 نسخه در دسترس است.»
نشست‌هاي اين برنامه تا 15 دي ماه هر روز از ساعت 18 تا 20 در تالار ناصري خانه هنرمندان ايران برگزار مي‌شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین