آفتابنیوز : شهره لرستانی مدیر خانه پیشکسوتان هنر در رابطه با تاسیس این مرکز گفت : سال 1377 طرحی با عنوان خانه پیشکسوتان هنر با هدف رسیدگی به هنرمندانی که به مرور زمان فراموش شده اند به وزارت ارشاد ارجاع دادم .پس از مدتها قرار گرفتن این طرح در بایگانی نهایت سر از تعاون در آورد و پس از آمد و رفت های بسیار به وزارت ارشاد و در پاسخ به طرح به مدت یک سال به طور آزمایشی مدیریت فرهنگسرای سالمند را بر عهده ام گذاشتند.
سپس در سال 82 زیر نظر سازمان فرهنگی ،هنری شهرداری تهران ،با مدیریت و برنامه ریزی خودم توانستم این مرکز را تاسیس کنم .
لرستانی با اشاره به اهداف این مرکز گفت:هدف اصلی ما صله ارحام در جامعه هنری و رسیدگی به تمامی پیشکسوتانی است که به مرور زمان و با بی توجهی مسولین فراموش شده اند . متاسفانه تمامی برنامه های ما به دلیل جا به جایی سیستم و تغییر مدیریت دستخوش روابط اداری مثل بروکراسی و جا انداختن اهدافمان برای هر مدیری است و ما با این تغییر سیستم از خیلی برنامه ها عقب می مانیم . چرا که باید برای هر مدیری اهدافمان را توضیح دهیم و این زمان بسیاری را می برد . کما اینکه عمر کمی از پیشکسوتان ما باقی مانده و زمان برای ما بسیار حائز اهمیت است .
مدیر خانه پیشکسوتان هنر در رابطه با مشکلاتی که پیش روی این مرکز قرار دارد گفت: نبود مکانی ثابت و در شان هنرمند از مهمترین مشکلات ما به شمار می آید که متاسفانه به دلیل استیجاری بودن این مکان باید تا دو ماه دیگر آن را تخلیه کنیم و در صورت فراهم نکردن شرایط مکانی به ناچار باید از این اهدافمان دست برداریم . نداشتن حساب بانکی از دیگر مشکلات ما است .اگر حساب بانکی مستقلی داشته باشیم و در اختیار احاد مردم قرار دهیم به راحتی می توانیم بدون وقفه به مشکلات هنرمندان رسیدگی کنیم .
همچنین نبود هیئت امنا در راس فعالیت خانه پیشکسوتان از جمله مشکلات ما است . من به تناسب سابقه هنری در سینما و تلویزیون تا حدودی با پیشکسوتان در این عرصه آشنا هستیم اما هنرهای دیگر چه می شود؟ و مشکل اصلی ما کمبود بودجه است . چرا که اگر بودجه ای برای این خانه در نظر گرفته شود ،به راحتی می توان پوسترها و بروشور هایی را در اختیار مردم قرار داده و آن ها را با این مرکز آشنا کرد.
لرستانی با اشاره به برنامه های مرکز گفت: این مجموعه دارای کتابخانه عمومی است که به دلیل نبود کتاب های تخصصی ، هنرمندان ما بهره کافی را نمی بردند ،همچنین در طبقه اول این مرکز غرفه ای با عنوان فروش محصولات فرهنگی با حضور هنرمندان بود ، که باز هم به دلیل بی توجهی و کمبود بودجه هنرمندان ما نتوانستند در این مرکز بمانند . من معتقدم مسوولان ما شجاعت کافی را برای سنت شکنی نداشته و توانایی پذیرش این که ، این مرکز با تمامی مراکز متفاوت است را ندارند . البته مسوولین همیشه نظر مساعدی داشته اند اماتنها بالقوه بودن کافی نیست بلکه مستلزم بالفعل شدن حرکت است .لرستانی علت عدم بی توجهی به پیشکسوتان را فرهنگ غلط جامعه دانست و افزود : زمانی بزرگترها نور چشمی بودند ، جایشان در بهترین جای خانه بود . اما امروزه فرهنگ غلطی در جامعه ما جا افتاده است و اگر ریشه این فرهنگ غلط به جامعه هنری وارد شود فاجعه است . زمانی که این فرهنگ غلط در خانواده جای می گیرد اجتماع خراب می شود ولی اگر این مسئله در حیطه هنری وارد شود تمامی ریشه ها و تلاش های گذشته فرهنگی جامعه قطع می شود . معتقدم پیشکسوتان میراث فرهنگی زنده کشور هستند و گذشته های فرهنگی کشور ما را حکایت می کند . آنها آلبوم زنده ای هستند که می توانند صحبت کنند . اما متاسفانه کسی آنها را جدی نمی گیرند . با از دست رفتن یک هنرمند تازه به یاد شان می افتد که او هم روزی وجود داشته و این حسرت هیچ فایده ای ندارد . لرستانی در ارتباط با تدارک برنامه ای با عنوان پیشکسوتان خاموش گفت: در یکی از برنامه هایم تمامی جوانان سینما را با اتوبوس به بهشت زهرا ،قطعه هنرمندان پیشکسوت بردم و در طی این مسیر با آن ها ،در رابطه با پیری و تنگدستی صحبت کردم و این موضوع را به آن ها یاد آوری کردم که شرایط مساعد دایمی نیست و باید به یاد پیشکسوتان بود . این بازیگر سینما و تلویزیون در ادامه از برنامه های آینده خانه پیشکسوتان گفت : در آینده ای نزدیک برنامه ای با عنوان ستاد حوادث غیر مترقبه ویژه هنرمندان خواهیم داشت.
این برنامه به گونه ای طراحی شده است واکنش هنرمندان را در مواجهه با اتفاقات در عرصه هنری ببینیم و امیدوارم برای راه اندازی این برنامه از سوی سازمان ملی جوانان و مسوولین حمایت شویم . در حقیقت با طرح این برنامه قصد داریم که نشان دهیم ، هنرمندان و پیشکسوتان ما علاوه بر عرصه سینما و تلویزیون در جایی دیگر همچون یک مددکار می توانند موثر واقع شوند . مدیر خانه پیشکسوتان هنر با بیان اینکه برای حضور مجدد پیشکسوتان هنر در عرصه سینما نیاز به اتصال به یک کمپانی فیلمسازی در ایران است افزود : امروزه حضور پیشکسوتان را در عرصه سینما به ندرت می بینیم به همین منظور طرحی را در برنامه هایم گنجانده ام . اگر در طول سال حدود 12 فیلم ساخته می شود با اتصال به یک کمپانی فیلمسازی در ایران بتوانیم از 24 پیشکسوت محترمانه دعوت به کار کنیم . تا از این طریق دیگر پیشکسوتان خود را باور کنند و بدانند که مرده متحرک نیستند لرستانی در ادامه گفت : هنرمندی که بیش از 30 سال فعالیت هنری داشته باشد عنوان پیشکسوت را بر او می نهیم. در این مرکز هنرمندان پیشکسوت را به 4 دسته تقسیم کرده ایم . دسته اول پیشکسوتان غیر فعال 70 و 80 ساله هستند و در حال حاضر هیچ فعالیت هنری نداشته و در مرز بازنشستگی قرار دارند. دسته دوم پیشکسوتان فعالی هستند که با وجود سن بالا همچنان فعالیت میکنند که البته تعدادشان محدود است. دسته سوم پیشکسوتان جوانی که از دوران جوانی شروع کرده و بیش از 30 سال هم فعالیت دارند. دسته چهارم شامل پیشکسوتان آینده ما میشود. کسانی که 15 سال فعالیت هنری دارند و ما آنها را به عنوان پیشکسوت آینده قبول داریم. در کنار این چهار دسته، پیشکسوتان ویژهای داریم. کسانی که ابداع کننده یک جریان فرهنگی، هنری و یا شکلی از بودن را به وجود میآورند. ممکن است که 30 سال فعالیت نداشته باشند اما به دلیل تاثیرگذاری، آنها را در ردیف پیشکسوتان قرار دادهآیم.
لرستانی گفت: آخرین حرف من این است که یا خانه پیشکسوتان هنر تعطیل شود و یا با قدرت و اختیار تام اجازه حرکت دهند. خانه پیشکسوتان هنر تنها با حمایت مالی میتواند متداوم و پایدار باشد.
خانه پیشکسوتان هنر در سوم خرداد ماه سال 1382 زیر نظر سازمان فرهنگی، هنری شهرداری تهران و با مدیریت شهره لرستانی با اهداف حفظ ارزشهای هنری هنرمندان پیشکسوت و رسیدگی به مسایل مربوط به آنان و همچنین ایجاد فضای امن فرهنگی جهت دیدار و تبادل نظر بین هنرمندان رشتههای مختلف هنری و مردم و علاقهمندان آنان با محورهای معیشتی رفاهی، پزشکی و پیراپزشکی، آموزشی، اوقات فراغت، آنتالوژی افتتاح شد.