کد خبر: ۳۵۱۹۱
تاریخ انتشار : ۱۴ دی ۱۳۸۴ - ۰۹:۳۷

موسيقي حرف اول شبكه جهاني اينترنت در سال ‪۲۰۰۵‬

آفتاب‌‌نیوز :

سود سرشار فروش ترانه‌هاي موسيقي و جلب آگهي‌هاي اينترنتي و همچنين فروش تجهيزات پخش اين ترانه‌ها از يك سو و استقبال روز افزون كاربران اينترنت از اين خدمات و فن‌آوري‌ها از سوي ديگر سبب شد در سال ‪ ۲۰۰۵‬ميلادي بخش بزرگي از فعاليتهاي شركتهاي مطرح سخت‌افزاري و نرم‌افزاري جهان به اين امر معطوف شده و اخبار مربوط به موسيقي اينترنتي در صدر اخبار دنياي فن‌آوري اطلاعات قرار بگيرند.

سال ‪ ۲۰۰۵‬ميلادي سالي بود كه خدمات فروش قانوني موسيقي در اينترنت براي نخستين بار بر خدمات سايتهاي به اشتراك‌گذاري هارد ديسكها به منظور دانلود رايگان موسيقي(خدمات ‪ (P2P‬برتري يافت و بسياري شركتهاي بزرگ اينترنتي به نوعي درگير فروش موسيقي و فايلهاي ‪ mp3‬شدند.

بزرگترين برنده دنياي موسيقي در سال ‪ ۲۰۰۵‬را بايد به طور حتم شركت "اپل" دانست. اين شركت كه ساليان سال تمامي فعاليتهاي خود را بر ساخت انواع رايانه‌هاي "آي مك" و نرم‌افزارهاي ويژه اين رايانه‌ها متمركز كرده بود، در سال ‪ ۲۰۰۵‬با ارائه خدمات فروش موسيقي اينترنتي "آي‌تيونز"(‪(iTunes‬ و مدلهاي مختلف دستگاه پخش فايلهاي ‪" mp3‬آي پاد"(‪ (iPod‬از جمله "ويدئو آي‌پاد" و "آي‌پاد نانو"، به غول بي‌همتاي موسيقي اينترنتي بدل گشت و صدها ميليون ترانه موسيقي و ميليونها دستگاه ام‌پي‌تري پلير "آي پاد" را در سرتاسر جهان به فروش رساند.

سود سرشار خدمات ارائه موسيقي اينترنتي سبب شد كه در سال ‪ ۲۰۰۵‬علاوه بر شركت "اپل"، شركتهاي بزرگ اينترنتي كه پيش از اين كمتر كسي تصور مي‌كرد زماني به فروش موسيقي اينترنتي رو بياورند نيز وارد اين وادي شده و تلاش كنند گوشه‌اي از اين خان رنگين را به دست بياورند.

در سال ‪ ۲۰۰۵‬دو شركت "گوگل" و "ياهو" قابليت جستجو و خريد ترانه‌هاي موسيقي را به موتورهاي جستجوي خود افزودند و شركت "مايكروسافت" نيز به منظور راه‌اندازي خدماتي مشابه خدمات فروش موسيقي اينترنتي "آي تيونز" شركت "اپل"، با يكي از بزرگترين شبكه‌هاي تلويزيوني موسيقي جهان به نام "ام‌تي‌وي"(‪ (MTV‬وارد همكاري شد.

علاوه بر اخبار تلاش شركتهاي بزرگ اينترنتي براي ورود به بازار فروش موسيقي در اينترنت، در سال ‪ ۲۰۰۵‬كاربران رايانه‌ها شاهد اخبار جالبي مبني بر ورود شركتهايي نظير "سامسونگ" و حتي شبكه خبري "بي‌بي‌سي" به اين معركه بودند و اين امر نشان‌دهنده تقاضاي بي‌پايان علاقه‌مندان موسيقي به خريداري ترانه‌هاي مورد علاقه در اينترنت است به طوري كه برخي آمارهاي جمع‌آوري شده در سال ‪ ۲۰۰۵‬نشان داد سود فروش موسيقي در اينترنت در برخي موارد حتي از سود فروش سي‌دي‌هاي موسيقي توسط ناشران اصلي ترانه‌هاي هنرمندان نيز پيشي گرفته‌است.

از سوي ديگر، تولد خدمات مختلف فروش قانوني موسيقي در اينترنت و همچنين فشار بيش از پيش صنايع ضبط و پخش موسيقي و فيلم بر شركتهاي ارائه دهنده خدمات به اشتراك‌گذاري فايل در اينترنت(خدمات موسوم به ‪ P2P‬يا "پير تو پير") سبب شد كه كاربران در سال ‪ ۲۰۰۵‬شاهد تعطيلي تعداد زيادي از معروف‌ترين اين شركتها و يا روي آوردن برخي از آنها به فروش قانوني موسيقي به جاي ارائه رايگان آنها باشند.

خدمات به اشتراك‌گذاري فايل در اينترنت يا شبكه‌هاي "پي تو پي" به خدماتي گفته مي‌شود كه كاربران با كمك آن مي‌توانند اطلاعات موجود در هارد ديسك رايانه خود را در اختيار ساير كاربران شبكه قرار داده و خود نيز از اطلاعات موجود در هارد ديسكهاي رايانه‌هاي سايرين استفاده كنند.

ده‌ها ميليونها كاربر اينترنت سالهاست كه از همين خدمات اينترنتي به منظور دانلود فايلهاي موسيقي و فيلم مورد نظر خود استفاده مي‌كنند كه بسياري از فايلهاي رد و بدل شده با اين روش داراي "كپي رايت" بوده و همين امر سبب نارضايتي صنايع ضبط و پخش موسيقي و فيلم در جهان و به خصوص كشور آمريكا شده‌است.

شكايتهاي پي در پي صنايع ضبط و پخش فيلم و موسيقي تا پيش از سال ‪ ۲۰۰۵‬موجب تعطيلي برخي از معروفترين شبك‌هاي "پي تو پي" از جمله "نپستر" شده بود اما اين روند در سال ‪ ۲۰۰۵‬بيش از پيش شدت گرفت به طوري كه كاربران در اين سال شاهد تعطيلي شبكه‌هاي معروف "گروكستر"(‪ (Grokster‬و "آي تو هاب"(‪ (I2hub‬و يا روي آوردن تدريجي برخي از آنها از جمله "كازا"(‪ (Kazaa‬و "آي‌مش"(‪ (iMesh‬به فروش قانوني موسيقي در اينترنت بودند.

شكوفايي خدمات ارائه موسيقي اينترنتي در سال ‪ ۲۰۰۵‬سبب شكوفايي صنعت توليد انواع "ام پي تري پلير"ها در جهان شد به طوري كه شركت "اپل" با انواع تجهيزات "آي پاد" خود بخش اعظم اين بازار را در اختيار گرفت و شركتهاي ديگر نظير "كريتيو"، "سامسونگ"، "دل" و حتي "والت ديزني" نيز به توليد و فروش انواع دستگاه‌هاي "ام پي تري پلير" روي آروند.

تب فروش موسيقي اينترنتي در سرتاسر سال ‪ ۲۰۰۵‬و به ويژه ماه‌هاي پاياني اين سال ادامه داشت.

غول اينترنتي "ياهو" در سال گذشته ميلادي خدمات جديدي را با نام "‪ "Yahoo Audio Search‬ويژه جستجوي ترانه‌هاي موسيقي در اينترنت، گوش دادن آن لاين به موسيقي ديجيتالي، خريد موسيقي از اينترنت و جستجوي تصاوير، كليپ‌هاي ويديويي، اخبار و مصاحبه‌هاي هنرمندان موسيقي راه‌اندازي كرد.

شركت قدرتمند "گوگل" نيز در سال ‪ ۲۰۰۵‬قابليت جديدي را به موتور جستجوي اينترنتي خود افزود كه كابران مي‌توانند از آن براي يافتن اطلاعات مربوط به ترانه‌هاي موسيقي از جمله متن شعر ترانه‌ها و اطلاعات مربوط به آلبومهاي هنرمندان موسيقي، استفاده كنند.

در سال ‪ ۲۰۰۵‬حتي شبكه خبري "بي‌بي‌سي" نيز از راه‌اندازي خدمات اينترنتي فروش فايلهاي موسيقي در آينده خبر داد. كاربران اين خدمات شبكه "بي‌بي‌سي" قادر خواهند بود به برنامه‌هاي زنده صوتي و تصويري شبكه‌هاي مختلف "بي‌بي‌سي" و همچنين برنامه‌هاي موجود در بايگاني بزرگ آن دسترسي پيدا كرده و موضوعات مورد علاقه خود، از جمله ترانه‌هاي موسيقي را با كمك همين خدمات به صورت آن لاين خريداري كنند.

در سال ميلادي گذشته شركت "آي‌مش" به عنوان يكي از مشهورترين ارائه‌دهندگان خدمات به اشتراك‌گذاري فايل در اينترنت، خدمات جديدي راه‌اندازي كرد كه اين بار كاربران مي‌توانند از آن براي به اشتراك‌گذاري و خريد قانوني موسيقي در اينترنت استفاده كنند. كاربران مي‌توانند با استفاده از خدمات جديد "آي‌مش"(‪ (IMesh‬به بيش از ‪ ۱۷‬ميليون ترانه موسيقي دسترسي داشته كه از اين ميان حدود ‪ ۱۵‬ميليون ترانه به صورت رايگان قابل دانلود بوده و دو ميليون ترانه ديگر هر كدام به قيمت ‪ ۹۹‬سنت قابل خريداري و دانلود است.

از ديگر اخبار جالب مربوط به موسيقي اينترنتي در سال ‪ ،۲۰۰۵‬ورود شركت سامسونگ به بازار خدمات فروش ترانه‌هاي موسيقي در اينترنت بود. شركت كره‌اي سامسونگ در سال گذشته اعلام كرد كه در پي راه‌اندازي خدماتي مشابه خدمات معروف و پرطرفدار "آي‌تيونز" شركت "اپل" است. "سامسونگ" پيش از اين در زمينه فروش دستگاه‌هاي كوچك پخش‌كننده موسيقي ديجيتالي(‪Player‬ ‪ (MP3‬نيز به موفقيتهاي قابل توجهي دست يافته بود.

شايد عجيب‌ترين خبر مربوط به دنياي موسيقي اينترنت در سال ‪ ،۲۰۰۵‬خبر همكاري مايكروسافت با يكي از بزرگترين شبكه‌هاي تلويزيوني موسيقي جهان، "ام تي وي"، براي راه اندازي خدمات فروش موسيقي اينترنتي بود.

شركت مايكروسافت اعلام كرد اين خدمات با نام "ارج"(‪ (URGE‬با نگارش بعدي نرم‌افزار چند رسانه‌اي "مديا پلير" اين شركت سازگار بوده و كاربران قادر خواهند بود با استفاده از آن، از امكان خريد بيش از دو ميليون ترانه موسيقي برخوردار شده و همچنين به موسيقي راديويي اينترنتي نيز دسترسي پيدا كنند.

خدمات جديد فروش موسيقي اينترنتي "ارج" كه توسط مايكروسافت و شبكه "ام تي وي" راه اندازي خواهد شد با رايانه‌هاي "آي مك" شركت "اپل" و نيز دستگاه "آي پاد" اين شركت سازگاري نخواهد داشت و به همين دليل
"مايكروسافت" و "ام تي وي" امكان فروش موسيقي به ميليونها كاربر رايانه‌ها و خدمات "اپل" را از دست خواهند داد.

كارشناسان عقيده دارند شكوفايي موسيقي اينترنتي در سال ‪ ،۲۰۰۵‬در سال ‪ ۲۰۰۶‬همچنان ادامه خواهد يافت و كاربران در اين سال شاهد ظهور خدمات و تجهيزات متنوع خريد و پخش موسيقي ديجيتالي خواهند بود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین