بررسی ادعاهای مخالفان دولت درباره برجام و سوئیفت در گفتوگوی «آفتاب» با کارشناسان:
آفتابنیوز : سرویس اقتصادی- يک اقتصاددان با اشاره به موضوعات مطرح شده در مورد عدم عملياتيشدن سوئيفت گفت: سوييفت در معناي
عاميانه و عملي آن به معني برقراري روابط مستقيم و بدون واسطه بين بانكها است. بانكهاي ايران در طول دوره چندين ساله تحريمها از داشتن فعاليت مستقيم با سيستم بانكي بينالمللي منع شده بودند. پس از توافق هستهاي اين انتظار ميرفت كه مشكلات مربوط به سوييفت هم با اجراييشدن برجام حل شود و البته كه اينگونه هم شد. در حال حاضر بانكهاي اروپايي و ژاپني مشكلي براي ايجاد رابطه مستقيم با سيستم بانكي ايران ندارند بطوري كه شاهد هستيم در مورد مبالغ 10 تا 50 ميليون دلاري اين نقل و انتقالات به راحتي انجام ميگيرد.
بهمن آرمان در گفتوگو با خبرنگار «آفتاب» گفت: اما واقعيت اين است كه تفاهمنامههاي امضا شده بين ايران با كشورهاي ايتاليا و فرانسه كه در ماه گذشته انجام گرفت، قراردادهايي چند ميليارد يورويي هستند كه نيازمند اين است بانكهاي بزرگ اروپايي عامليت اين قراردادها را بپذيرند.
وي با تاكيد بر اينكه در اين بين يك مشكل وجود دارد گفت: به علت قرارگرفتن سايه امريكا بر روي بانكهاي اروپايي تاكنون هيچ بانك بزرگي از اروپا حاضر به پذيرفتن ريسك داد و ستد با ايران نشده است. به طوري كه مديرعامل ايرباس از بانكهاي اروپايي خواسته بود كه عامليت قرارداد فروش هواپيما به ايران را بپذيرد زيرا برجام اجرايي شده و آنها ميتوانند از نظر اداري و قانوني اين كار را انجام دهند. اما در عمل اين اتفاق نيفتاد. دليل آن نيز كاملا مشخص است. بانكهاي فرانسوي به علت دورزدن تحريمهاي ايران بيش از 13 ميليارد دلار توسط وزارت خزانهداري آمريكا جريمه شدند در اين ميان تنها يكي از بانكهاي فرانسوي به علت دورزدن تحريم موظف به جبران 9 ميليارد دلار خسارت به امريكا شد. پس در چنين شرايطي طبيعي است كه عملياتيشدن سوييفت به كندي انجام گيرد.
بهمن آرمان با اشاره به حواشيهايي كه در اين زمينه از سوي برخي رسانهها صورت گرفته گفت: در ايران صحبتهايي صرفا جناحي و بدون داشتن پايه و مبناي علمي و عملي مطرح ميشود تا آن را به شكست دولت يازدهم در اجرايي كردن برجام نسبت دهند. در حالي كه چنين نيست. وزارت خارجه ايران با درخواست خود از امريكا درباره دادن تضمين لازم براي انجام تبادلات خارجي بين بانكهاي ايران و اروپا، گام بلندي را برداشت اما بنا به ملاحظاتي تاكنون نتيجهاي حاصل نشده است.
اين كارشناس برجسته اقتصادي در ادامه اظهار داشت: با حجم توافقنامههاي منعقده با شركتهاي ايتاليايي بايد چيزي حدود 16 ميليارد دلار به پروژههاي توسعه ايران بويژه در بخش فولاد، پتروشيمي و ساخت آزادراهها و خطوط راهآهن پرسرعت اختصاص يابد اما در عمل تنها يك بانك كوچك از سوي ايتالياييها معرفي شده است. اين طبيعي است كه بانكي اينچنيني نميتواند تضميني براي قراردادهاي چندميليارددلاري باشد. براي همين موضوع است كه تاكنون اقدامي عملي در اين زمينه صورت نگرفته است.
وي با تاكيد بر اينكه هياهوهايی كه در اين مورد مطرح ميشود بحثهاي كوچهبازاري است كه فقط مصرف داخلي دارد، تصريح كرد: واقعيت اين است كه در رقابتهاي انتخابات رياستجمهوري امريكا از سوي جمهوريخواهان و دموكراتها در محافل سياسي و اقتصادي عنوان ميشود كه تا پيش از انتخابات اتفاق خاصي در روابط ايران با كشورهاي غربي روي ندهد. حال كه عدهاي از جمهوريخواهان نيز صحبت از تعليق برجام ميكنند پس تا زماني كه نتيجه انتخابات امريكا مشخض نشود، طبيعي است كه بايد مشكلات سوييفت را در عدم ريسكپذيري بانكهاي بزرگ اروپايي دانست. اين در حالي است كه ساير كشورهايي كه با ايران مشكل چنداني ندارند همچون چين و روسيه داراي تكنولوژيهاي لازم براي برآورده كردن نيازهاي داخلي كشورمان نيستند كه همين امر خطر بزرگي را براي مقابله با اجراي برنامههاي دولت ايجاد خواهد كرد.
دلواپسان درمورد سوئيفت بزرگنمايی میكنند
پیش از این نیز علی قنبری كارشناس امور اقتصادی با اشاره به موضوعاتی كه طی چند وقت اخیر در مورد عملیاتی شدن سوییفت مطرح شده است به خبرنگار «آفتاب»
گفته بود: با حصول توافق هستهای ایران با قدرتهای بزرگ جهانی و اجراییشدن برجام، سوییفت یكی از موضوعاتی بود كه بارها بر عملیاتی شدن آن تاكید شد. حال كه نزدیك دو ماه از آغاز برجام میگذرد مسائل زیادی در این خصوص از سوی برخی از رسانهها طرح میشود. اما سوال اینجاست كه وقتی از سوی رییس كل بانك مركزی اجرایی شدن سوییفت اعلام میشود چه جای بحثی وجود دارد؟ ولیالله سیف از شخصیتهای مورد اعتماد نظام است. چرا وقتی از روزهای گذشته اعلام میكند كه هم اکنون همه بانکهای کشور به سوئیفت وصل هستند و امکان مخابره پیام سوئیفتی را دارند و این موضوع عملیاتی شده، بعضیها سعی دارند كه مورد پذیرش مردم قرار نگیرد؟
قنبری با تاكید بر اینكه مشكل همه بانكها برای انتقال و جابجایی پول حل شده است گفت: تا مقدار زیادی در مورد مشكلات عملیاتی شدن سوییفت بزرگنمایی شده است. این مشكلات، مسائل بسیار ریز و جزیی بود كه برخی از آن وسیلهای برای بیان مخالفتهای سیاسی خود ساختند.این گروه از افراد سعی دارند به ملت ایران بقبولانند كه مشكلات برجام هنوز حل نشده است. میخواهند به مردم بگویند كه هنوز اقدام خاصی از سوی طرف مذاكرهكننده برای اجرایی شدن برجام صورت نگرفته است.
اگه اونها نبودند ۸۰۰ میلیارد دلار داشتیم
اما حالاچی؟
بنظر من، این نظر اکثر مردم هست.
بنظر شما چه تغییری در اقتصاد کشور پس از برچام رخ داده. بگو ما هم بدونیم؟