آفتابنیوز : گاردین گزارش یک منبع خبری اتحادیه اروپا را منتشر کرد که در آن گفته شده خارطوم از شرکتهای پیشرو برای وارد کردن ابزار ماشینآلات، اندازهگیری و تجهیزات با فناوری بالا از کشورهای غربی استفاده کرده است. بیشتر این تجهیزات برای استفاده در سودان که به داشتن برنامه هستهای غیرنظامی کوچک دارای فناوریهای بهداشتی و پزشکی معروف است، بسیار پیچیده هستند.
بنا بر این گزارش، گمان میرود حداقل برخی از دستگاهها برای سودان و کشورهای مانند آن طراحی نشدهاند. در بین تجهیزات خریداری شده توسط سودان، کالاهای دومنظورهای هستند که استفاده آنها در سودان به دلیل دارا بودن استاندارد فنی سطح بالا، نامحتمل به نظر میرسد.
آژانسهای جاسوسی غربی معتقدند این تجهیزات ممکن است به بازار سیاه هستهای که توسط عبدالقدیرخان دانشمند پاکستانی برپا شده، راه یابند. به گزارش گاردین، گفته میشود که او حداقل یک بار در سالهای 1998 و 2002 از سودان دیدن کرده است. تحلیلگران معتقدند «کشور ورشکستهای» مانند سودان برای چنین فعالیتهای غیرقانونی مناسب است.
محققان معتقدند این تجهیزات در سودان یا لیبی که برنامههای تولید سلاحهای کشتارجمعی خود را در سال 2003 پایان داده است، پیدا نمیشود.
واردات مواد چند منظوره به سودان در سال 2001 پایان یافت.
به گفته یکی از محققان، به نظر نمیرسد هیچ کشوری تاکنون به این اندازه خرید کرده باشد. شاید آنها فعالیتهایشان را به این دلیل متوقف کردهاند که هرچه نیاز داشتند تهیه کردهاند.
محققان تردید دارند که ایران نیز ممکن است اینگونه تجهیزات را به دست آورده باشد.
یکی از این محققان مدعی شد: شبکه عبدالقدیرخان وجود دارد و شبکهای بزرگتر از آن وجود دارد و آن شبکه ایران است.
بر اساس این گزارش، یک شرکت دولتی در خارطوم به نام «سازمان پایوتال» در این زمینه فعالیت میکند. این شرکت در تهران، مسکو، صوفیه، استانبول، و پکن دفتر نمایندگی دارد و با ایران همکاری تنگاتنگی دارد.
بنا بر ادعای این گزارش، قابل توجه است که شرکای شرکت، سرمایهگذاران وابسته به سازمان صنایع دفاع ایران هستند. انتقال فناوری بین دو کشور و ارتباطات بین آنها قانونی نیست.