آفتابنیوز : گوگل به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای دنیای تکنولوژی، صاحب یکی از محبوبترین سیستمعاملهای گجتهای هوشمند یعنی اندروید است و سهم بالایی از درآمد این شرکت از اندروید ناشی میشود. اتحادیهی اروپا به تازگی شکایتی علیه سیاستهای گوگل در مورد اندروید ارائه کرده که در صورت شکست خوردن گوگل در این دعوای حقوقی، ملزم به پرداخت جریمهای سنگین میشود.
یکی از روسای بخش رقابت اتحادیهی اروپا یعنی مارگارت وستاگر (Margarethe Vestager) در یک کنفرانس خبری عنوان کرده که گوگل با سیاستها و استراتژیهای خاص قصد دارد جایگاه خود را در بازار سیستمعاملها تثبیت کند و آن را گسترش دهد. این شرکت با سوء استفاده از تسلط خود روی بازار و سخت کردن رقابت برای دیگر شرکتها و نیز از بین بردن نوآوری در این زمینه، به کاربران نیز ضربه میزند.
بخشی از اتهاماتی که در متن این شکایت آمده به این ترتیب است:
سازندگان گوشیهای تلفن همراه برای کسب مجوز برخی اپلیکیشنهای گوگل، مجبور هستند اپلیکیشنهای جستجو و مرورگر کروم این شرکت را به طور پیشفرض روی گوشیهای خود نصب کنند و بعلاوه، جستجوی گوگل را به عنوان جستجوی پیشفرض دستگاه قرار دهند.
گوگل، شرکتهای تولیدکنندهی گوشی و تبلت را از فروش دستگاههایی با سیستمعاملهای رقیب که بر پایهی اندروید نوشته شدهاند، منع میکند.
اگر شرکتهای تولیدکننده و سرویسدهندههای مخابراتی بخواهند از گوگل تسهیلات دریافت کنند، باید حتما اپلیکیشن جستجوی گوگل را روی دستگاههای خود نصب کنند.
یکی از مشاوران عمومی گوگل، با نام کنت واکر (Kent Walker) در ایمیلی به برخی از این اتهامات به طور غیر رسمی پاسخ داده است. او میگوید: "اندروید تاکنون توانسته است اکوسیستمی سالم و آزاد را برای رقابت ایجاد کند. اندروید کمک زیادی به گسترش سیاست نرمافزارهای متنباز کرده است. ما تمام تلاش خود را میکنیم تا با اتحادیهی اروپا همکاری کنیم و اثبات کنیم که اندروید هم برای بازار رقابت و هم برای کاربران، مفید است. ما همچنین اعتقاد داریم که اندروید باعث کاهش هزینهی تولیدکنندگان میشود و بعلاوه سیستمعاملی در اختیار کاربران قرار میدهد تا کنترل کاملی بر روی دستگاههای همراهشان داشته باشند."
در صورتی که گوگل در این دعوای حقوقی گناهکار شناخته شود، جریمهی ۷.۴ میلیارد دلاری برای این شرکت در نظر گرفته خواهد شد. گوگل حدود ۱۲ هفته برای پاسخ رسمی به این شکایت زمان دارد.
وستاگر در یکی دیگر از سخنرانیهایش در مورد این شکایت میگوید: "تمرکز اصلی ما روی قراردادهایی است که گوگل در مورد نصب اپلیکیشنهای پیشفرض عقد میکند. نظر ما بر این است که این قراردادها میتوانند جلوی انتشار اپلیکیشنهای جدید و سودمند را بگیرند."
پیش از این نیز اتحادیهی اروپا شکایتی علیه سیاستهای گوگل در مورد موتور جستجو ارائه و ادعا میکرد این شرکت نتایج سرویسهای خرید خود را بالاتر از دیگر نتایج نشان میدهد.
به گزارش زومیت، سیاست کلی گوگل در مورد اندروید، ارائهی این سیستمعامل به صورت رایگان برای تولیدکنندگان است و درآمد گوگل از طریق اپلیکیشنهای دیگر این شرکت مانند یوتیوب، نقشههای گوگل، جیمیل و جستجوی گوگل باشد. این درآمد نیز از طریق پخش تبلیغات در این اپلیکیشنها به دست گوگل میرسد. در صورتی که این شکایت اخیر به نتیجه برسد و گوگل محکوم شود، این شرکت باید سیاست جدیدی برای کسب درآمد از اندروید پیدا کند.