آفتابنیوز : روزنامه «واشنگتن پست» در مطلبی با اشاره به تحولات اخیر در سوریه می نویسد، طی هفته جاری، کشته شدن (شهادت) مصطفی بدرالدین، فرمانده حزب الله در سوریه و نیز دست کم ۸۰ مبارز شیعه دیگر، توجه زیادی را در عرصه بین المللی برانگیخت. در این راستا، این سؤال مطرح شده که چرا این همه نیروی نظامی شیعه در سوریه کشته می شوند؟!
به گزارش آفتاب، لبیب کمهاوی، تحلیلگر اردنی، این موضوع را به رقابت ایران و روسیه برای نفوذ بر دولت سوریه مرتبط می داند. کمهاوی می گوید: سال گذشته، مسکو مداخله نظامی خود را علیه معارضین در سوریه آغاز کرد و از آن زمان تاکنون، به بهای کاستن از نفوذ ایران، در حال افزایش نفوذ خود بر دولت سوریه است. در ماه مارس، روسیه خروج بخشی از نیروهای خود از سوریه را اعلام کرد، ولی همچنان به حملات هوایی علیه مواضع معارضین ادامه می دهد.
کمهاوی می گوید: «روسیه حملات هوایی خود در سوریه را کاهش داد و همه آن ایرانی ها، به خاطر نبود پوشش (حمایت) نیروی هوایی کشته می شوند. به نظر می رسد این بخشی از استراتژی روسیه برای به حاشیه راندن نقش ایران در سوریه و افزایش نفوذ خود در این کشور است».
در این میان، بیانیه روز شنبه حزب الله لبنان که در آن، کشته شدن فرمانده نظامی ارشد خود در سوریه را به گروه های افراط گرای سوری نسبت داد، غیرمنتظره بود. بسیاری انتظار داشتند، این سازمان قدرتمند شیعه، بار دیگر از نقش رژیم اسرائیل در این موضوع سخن بگوید. البته حزب الله نگفت که دقیقاً کدام گروه تکفیری مسئول ترور بدرالدین بوده است.
با این حال، گروه موسوم به «دیدبان حقوق بشر سوریه» اعلام کرد که از بیش از یک هفته پیش، در مکانی که بدرالدین هدف ترور قرار گرفت، هیچ پوشش هوایی وجود نداشته است. در همین حال، باید توجه داشت که این واقعه، در ادامه کشته شدن شمار فزاینده ای از نیروهای شیعه در سوریه رخ داد. طی هفته های اخیر، ده ها نظامی ایرانی، عراقی و لبنانی توسط گروه تروریستی جبهه النصره هدف قرار گرفته اند.
اما ترور بدرالدین نشان می دهد که جنگ داخلی سوریه تا چه حد به یک نبرد نیابتی تبدیل شده است. در این چارچوب، عربستان سعودی از مجموعه گروه های سنی افراطی حمایت می کند که مشغول مبارزه با نیروهای شیعه طرفدار ایران هستند.
طلال عتریسی، تحلیلگر لبنانی نزدیک به حزب الله، در این زمینه می گوید: «اوضاع به خاطر این جریان وخیم تر خواهد شد. من پیش بینی می کنم که در انتقام قتل بدرالدین، حزب الله دست به انجام عملیات های ویژه علیه جبهه النصره و داعش بزند».
با این حال، هرچند بخشی از این موارد، یعنی حمایت عربستان سعودی از گروه های تروریستی و تکفیری در سوریه برای مقابله با ایران و محور مقاومت، از پیش مشخص و معلوم بوده، نکته جدید و مهمی که واشنگتن پست به آن اشاره کرده، همان روند فاصله گرفتن رویکردهای تهران و مسکو از یکدیگر در قبال سوریه است.
گفتنی است، در دو سه ماه اخیر نیز نشانه های فزاینده ای از فاصله گرفتن روسیه از مواضع پیشین خود در قبال سوریه و حرکت در مسیری متمایز، شکل گرفته بود؛ به عنوان مثال، در یکی از آخرین موارد در هفته گذشته، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه اظهار داشت، آن گونه که ترکیه متحد آمریکاست، بشار اسد متحد روسیه به شمار نمی رود. اظهاراتی که مشخصاً به معنای آمادگی روسیه برای امتیاز دادن در موضوع سوریه بود. در این شرایط و در صورتی که گزارش های مورد اشاره واشنگتن پست درباره قطع حمایت هوایی روسیه صحیح باشد، این امر می تواند هشداری جدی درباره تغییر اوضاع میدانی در سوریه به شمار رود.
منبع: تابناک