کد خبر: ۳۶۹۴۵
تاریخ انتشار : ۲۲ دی ۱۳۸۴ - ۲۳:۳۷

برنامه های هسته ای ایران در آینه رسانه های غربی

آفتاب‌‌نیوز :  
روزنامه واشینگتن تایمز سرمقاله خود را با عنوان شمارش معکوس به پرونده اتمی ایران اختصاص داده ودر این رابطه نوشت : فک پلمپ مراکز اتمی ایران توسط این کشور آخرین نمونه از زنجیره اقداماتی است که ایران طی 20 سال گذشته به آن پرداخته وسعی دارد با فریبکاری وسرپوش نهادت بر برنامه های گسترش تسلیحات اتمی خویش توافقنامه منع گسترش تسلیحات اتمی را نقض کند. 

به نوشته این روزنامه اعلام ایران مبنی بر از سرگیری تحقیقات چرخه سوخت اتمی خویش یک نوع واکنش را در واشینگتن ، لندن ، پاریس ، آلمان ووین به وجود آورد، محکومیت ، از اینرو این ادبیات قدرتمند وهمسو ومتحد می تواند نمایانگر رهسپاری به سوی یک بحران بین المللی بوده باشد. 

این روزنامه آمریکایی در ادامه پرسید : آیا راهکاری جز استفاده از رهبرد نظامی می تواند باعث تغییر در این رفتار ایران باشد. 

ودر پاسخ نوشت : احتمال اتخاذ تصمیم انجام یک تدبیر نظامی پرسش های متنوعی را به وجود می آورد که برخی از آنها غیر قابل پاسخ هستند ، از میان آنها می توان گفت که آمریکا دقیقا از محل مراکز اتمی ایران خبر ندارد ، همچنین نمی داند که ایران چه واکنشی به این اقدام خواهد داد وتا چه میزان از گروه هایی مانند حزب الله در این اقدام سود خواهد برد. 

به اعتقاد سرمقاله نویس این روزنامه نزدیک به محافل صهیونیستی با نزدیک شدن ایران به ساخت بمب اتمی جهان به خطر نزدیکتر می شود ، از اینرو می توان گفت که از سرگیری غنی سازی می تواند نمایانگر نزدیک رویارویی باشد. 

روزنامه واشینگتن پست هم در سرمقاله ی خود به مسئله اتمی ایران پرداخته وتحت عنوان " چالش ایران اتمی" نوشت : از سرگیری غنی سازی اورانیوم چارچوب گزینه ها را برای کشورهای غربی جهت جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات اتمی تنگ تر می کند. 

به نوشته واشینگتن پست : فک پلمپ مرکز نطنز در واقع نقض توافقنامه ای است که ایران با انگلیس ، فرانسه وآلمان در سال 2004 به امضا رسانده ودر آن متعهد به تعلیق برنامه های اتمی خود شده است. 

این روزنامه آمریکایی از اروپا خواست تا به تعهد خود در مورد ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت در صورت ادامه فعالیت های هسته ای این کشور عمل کنند زیرا هر نوع عقب نشینی می تواند مشروعیت غرب را در قبال تهران زیر سئوال برده وراهبردهای مسالمت آمیز را در این مسئله از بین ببرد. 

واشینگتن پست در پایان ادعا کرد که وقت آن فرا رسیده تا رویکرد اروپا وآمریکا یکی شوند تا در مورد راهبردی کارا که جایگزین راهکار نظامی شود با یکدیگر به توافق برسند. 

روزنامه انگلیسی گاردین هم در سرمقاله ی امروز پنج شنبه خود اقدام تهران را تحریک کننده دانسته وآنرا نقض واضح توافقنامه ای خود با اتحادیه اروپا توصیف کرد. 

به اعتقاد سرمقاله نویس گاردین بحران اتمی ایران یکی از بزرگترین بحران های اتمی است که اکنون جهان با آن روبرو است. 

این روزنامه پرسید : آیا راهبرد دیپلماتیک راه حل مناسبی برای این بحران محسوب می شود ؟ بخصوص که فعالیت جمهوری اسلامی ایران هنوز درچارچوب حقوق مشروع در دستیابی به فن آوری به فن آوری هسته ای وتوافقنامه ی منع انتشار تسلیحات اتمی قرار دارد. 

اما در عین این اذعان گاردین از همسویی واکنش ها نسبت به این بحران استقبال کرد وآنرا مغایر با اختلاف نظر به وجود آمده در بحران عراق دانست که در جریان آن انگلیس وآمریکا در یک سو وسه عضو دیگر شورای امنیت در سوی دیگر قرار گرفته بودند بخصوص که اینبار ورسیه هم نسبت به این اقدام هم پیمان خود ابراز ناخرسندی کرد وحتی چین تنشه ی انرژی هم اقدامی مشابه داشت. 

بر اساس این نوشتار این اجماع می تواند این امید را زنده کند که می توان به حل وفصلی با ایران در مورد برنامه های اتمی در چارچوب پایبندی تهران به توافقنامه ی منع انتشار تسلیحات هسته ای دست یافت. 

به اعتقاد گاردین ایران از حقوق امنیتی مشروعی در این چارچوب برخوردار است زیرا از سوی کشورهای مختلف اتمی احاطه شده است ، از هند وپاکستان وروسیه گرفته تا چین واسرائیل همگی اتمی هستند در این حال نباید حضور آمریکا در عراق وافغانستان را فراموش کرد. 

علاوه بر آن نباید پنج کشور قدرتمند اتمی جهان با فشار بر ایران پایبندی های خود را در مورد کاهش تسلیحات هسته ای در میان خود فراموش کنند ، همچنین قدرت های غیر رسمی اتمی نیز باید مهار شوند وسیاست های یک بام ودو هوا در این زمینه به پایان برسد. 

این روزنامه پر تیراژ انگلیسی در پایان سرمقاله خود بر اهمیت همسویی تلاش های بین المللی در تعامل با تهران تاکید ونوشت باید اندیشمندانه وخلاقانه با این مسئله برخورد کرد تا بحران از این بیشتر نشود. 

دیلی تلگراف دیگر روزنامه انگلیسی هم در یادداشتی تحت عنوان "باید از ایران نگران بود" با توصیف ایران بعنوان یک خطر بر اهمیت اتخاذ تدابیری جهت مهار این خطر تاکید کرده اما درعین در حال حاضر خواهان اعمال فشارهای سیاسی واقتصادی ونه نظامی علیه ایران شد. 

به اعتقاد جون کیگان نویسنده این مقاله ایران بر خلاف صدام حسین که به دلایل احساسی سعی در دستیابی به سلاح اتمی بود ایران به دلایل عملی خواهان دستیابی به این فن آوری است وسخنان رئیس جمهور ایران در مورد محور اسرائیل گواهی بر این مدعی است . 

نویسنده در عین حال نسبت به کارا بودن تحریم های اقتصادی علیه ایران ابراز شک وتردید کرده وخواهان اتخاذ تدابیر شدیدتری شده وادعا می کند که حضور گسترده ی نظامی آمریکا در عراق می تواند ابزار قدرتمندی برای متوقف کردن ایران محسوب شود.
اما در عین حال از نظر نویسنده راهبرد نظامی نمی تواند در حال حاضر راهبرد مناسبی باشد بلکه باید ایران مورد تحریم اقتصادی ودر عین حال انزوای سیاسی قرار گرفته خطوط لوله نفت جایگزینی برای خطوط لوله ای که در حال حاضر از ایران می گذرد یافت.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین