آفتابنیوز : به گزارش ایسنا به نقل از هیستوری نیوز نتورک، ماری پوپئو از گروه خلع سلاح هستهای گلوبال زیرو دربارهی این سفر اوباما گفت: با سپری کردن سه تابستان در هیروشیما و ناکازاکی و همکاری با قربانیان ژاپنی بمباران و جنبشهای صلح طلب ژاپنی میتوانم بگویم که سفر اوباما کار بسیار بزرگی است.
رییسجمهور ایالات متحده باید از این فرصت تاریخی به منظور ایجاد حمایت لازم برای معاهده جهانی پایان دادن به آزمایش سلاحهای هستهای استفاده کند. معاهده جامع منع آزمایش هستهای کلیدی برای باز کردن درها به سوی آیندهای عاری از این بار خرد کننده و ترس از تسلیحات هستهای است.
اما هنوز ایالات متحده، اسراییل، چین، مصر، هند، پاکستان، ایران و کره شمالی این معاهده را به تصویب نرساندهاند. از اینرو این معاهده به طور سراسری مثمر ثمر واقع نشده است. این معاهده نیازمند یک رهبری است تا عملیاتی شود. غیبت ایالات متحده پیشگام انرژی هستهای بسیار چشمگیر است. در حال حاضر ژاپن در این زمینه اقدام کرده است آنها این معاهده را تصویب کردهاند و در حمایت از آن صریح بوده است. ژاپن در سازمان معاهده جامع منع آزمایش هستهای نقش رهبری را ایفا میکند و سعی دارد تا همه کشورها را برای پیوستن به این معاهده مجاب کند.
بمبهای اتمی که بر هیروشیما و ناکازاکی انداخته شد به جنگ جهانی دوم خاتمه داد؛ جنگی که به مردم آمریکا، ژاپن و بسیاری دیگر آسیبهای زیادی وارد کرد. از آن پس ما از این ترس و خطر زندگی کردهایم که ممکن است از این سلاحها دوباره استفاده شود؛ جدای از این که این تسلیحات ممکن است حتی قدرتمندتر نیز باشند. فومیو کیشیدا، وزیر امور خارجه ژاپن از قول یک بازمانده هیروشیما نقل میکند: تهدید سلاحهای هستهای که با خرد انسان به وجود آمد مساله جدی بقای بشر است که حتی امروز نیز نمیتواند نادیده گرفته شود.
در سال 1946 موسسه مطالعاتی بمباران استراتژیک ایالات متحده به مطالعه اثرات بمب اتمی پرداخت.
در پایان گزارش آنها این گونه نتیجه شد: هیچ استدلال محکم و هیچ تشکیلات بینالمللی برای صلح بهتر از منظره ویرانی ناکازاکی و هیروشیما وجود نداشته است. بهعنوان توسعه دهنده و بهرهبردار از این تسلیحات شوم، کشور ما مسوولیت دارد تا استقرار و اجرای نظارتی و ضمانتی بینالمللی که از استفاده از این سلاحها در آینده جلوگیری میکند را هدایت کند و در این راه هیچ فرد آمریکایی نباید از این مسوولیت شانه خالی کند.
در خلال جنگ سرد آزمایش سلاحهای هستهای توسط هم ایالات متحده و هم اتحاد شوروی بسط یافت که موجب تنشهای بینالمللی عمدهای شد. رییسحمهور دوایت آیزنهاور در دومین دوره ریاست جمهوریاش به شدت تحت تاثیر مشاوران علمیاش دربارهی امکان ممنوعیت آزمایش هستهای و ضرورت آن برای امنیت ملی قرار گرفت.
آیزنهاور در مصاحبهای با والتر کرونکیت در سال 1961 گفت: دست نیافتن به ممنوعیت آزمایش هستهای در زمره بزرگترین ناکامی هر حزب، هر کابینه و هر زمان و هر دهه قرار میگیرد. او فکر میکرد که برداشتن بار سنگین هزینه هستهای از پشت بشریت بسیار حائز اهمیت است. تلاشهای آیزنهاور به پیشبرد معاهده محدود ممنوعیت انفجار هستهای در جو زمین، زیر آب و خارج از فضا کمک کرد که در سال 1963 توسط کندی، رییسجمهور ایالات متحده امضاء شد. این معاهده مورد حمایت جمهوریخواهان و دموکراتها قرار گرفت.
اما با وجود اجازه تداوم آزمایشهای زیرزمینی هستهای این معاهده فقط یک گام کوچک محسوب میشد و ما هنوز گام اساسی را در این جهت برنداشتهایم.
ایالات متحده در سال 1999 زمانی که بیل کلینتون، رییسجمهور ایالات متحده بود فرصت داشت تا معاهده جامع منع آزمایش هستهای را تصویب کند. آنها میتوانستند برای همیشه راه را برای آزمایش هستهای ببندند. معاون پیشین آیزنهاور و مشاور برجسته امنیت ملی ژنرال آندرو گودپاستر در نامهای به کنگره از آنها خواسته تا به نفع این معاهده رای دهند. سنا در سال 1999 معاهده جامع منع آزمایش هستهای را رد کرد که باعث ناامیدی و سرخوردگی جهانیان شد.
امروز ایالات متحده و روسیه هر یک هزاران تسلیحات هستهای دارند و چین، هند، پاکستان و دیگر کشورها با سلاحهای هستهای به خوبی تجهیز شدهاند. این موضوع میتواند به رقابت تسلیحاتی بزرگی منجر شود. خطر تروریسم هستهای یا پرتاب تصادفی، خلع سلاح هستهای را هدفی مهم برای همه کشورها میکند.
هزینههایی نیز وجود دارد. گلوبال زیرو برآورد میکند که کشورها در طول دهه آینده یک تریلیون دلار برای سلاحهای هستهای هزینه خواهند کرد. زمانی که تا به این اندازه گرسنگی، بیماری و فقر وجود دارد، چگونه میتوانیم ریختن پول به پای چنین سلاحهایی را توجیه کنیم؟ به تعداد زیاد پناهجویان در سراسر جهان نگاه کنید. ما نمیتوانیم گرفتاری آنها را نادیده بگیریم. بنابراین همه کشورها در رها شدن از بارسنگین سلاحهای هستهای از دوششان منافع مشترکی دارند. باید در این روند دلگرمی ایجاد کنید.
معاهده جامع منع آزمایش هستهای گامی است که ایالات متحده میتواند همین حالا آن را بردارد. سنای تحت فرمان جمهوری خواهان میتواند رهبری برای ایجاد صلح را نشان دهد و این معاهده را تصویب کند. اوباما رییسجمهور آمریکا آن را امضاء خواهد کرد.
ژاپن خواهان همکاری با ایالات متحده به منظور پایان دادن به آزمایشهای هستهای و ساخت جهانی عاری از سلاح هستهای است. دیدار اوباما از هیروشیما در هفته جاری فرصت ایدهآلی برای تقویت این جنبش صلح طلبانه است. ژاپن و ایالات متحده که زمانی با یکدیگر در جنگ بودند اکنون میتوانند با یکدیگر در صلح قدم بزنند. آنچه که بیش از همه برای این دو کشور مناسبتر است، رهبری جنبش جهانی برای حذف سلاحهای هستهای است. بهترین نقطه برای شروع خاتمه دادن به آزمایش هستهای از طریق تصویب معاهده جامع منع آزمایش هستهای خواهد بود.