کد خبر: ۳۷۳۲۲
تاریخ انتشار : ۲۴ دی ۱۳۸۴ - ۲۱:۵۸
فقط روی رأی ممتنع چین می توان حساب کرد

بحران ایران چین را دستپاچه کرده است

آفتاب‌‌نیوز : نوشتار فوق مقدمه یادداشتی است که "سیندی سوی" در روزنامه بحرینی الوسط به چاپ رساند ودر ادامه در مورد این سردرگمی ودستپاچگی پکن نوشت : 

در شرایطی پکن سعی در پرداختن به نقشی متوازن است که آمریکا بر طبل اعمال تحریم علیه تهران وارجاع پرونده ای کشور به شورای امنیت برای تنبیه آن می کوبد. این در حالی است که این کشور یکی از پنج عضو دائم ودارای حق وتو در این شورا است. 

کارشناسان در این رابطه می گویند که چین هیچ تمایلی به رویارویی با آمریکا ندارد ، اما در عین حال بر حفظ منافع خود در بخش انرژی با تهران هم توجه خاص دارد. 

به اعتقاد این کارشناسان تلاش مستمر چین برای یافتن منابع جدید نفت جهت تغذیه اقتصاد پر رونق خود بعلاوه نگاه تاریخی خود به جهان ودقیقا مخالفتش با سلطه گری های آمریکا همگی عواملی هستند که باعث خواهند شد بر موضع پکن در مورد پرونده اتمی ایران تاثیر گذاری کند. 

نویسنده به نقل از "جوزف چانگ" تحلیلگر سیاسی دانشگان "سیتی یونیورسیتی" هونگ کونگ می نویسد : چین به این مسئله از دو بعد می نگرد ، اول از منظر سلطه گری آمریکا بر جهان ودقیقا بر منطقه خاور میانه ودوم از نگاه بازار نفت. 

چین 40 درصد از نفت مورد نیاز خود را وارد می کند ، نسبتی که به دلیل رشد اقتصادی این شکور هر روز بیشتر می شود . 

وبا وجود آنکه مقدار نفتی که از ایران وارد می کند نسبتا کم است اما چین سعی دارد علاوه بر افزایش میزان واردات خود از نفت ایران گاز طبیعی را هم از جمهوری اسلامی بعنوان دومین دارنده بیشترین ذخایر گاز ونفت جهان خریدار کند. 

یک هیئت چینی ماه گذشته به تهران سفر کرد تا پرونده صدور گاز ونفت به ارزش 100 میلیارد دلار با طرف ایرانی را از بایگانی خارج کند. 

در صورتی که این توافقنامه به امضا رسید یکی از مهمترین توافقنامه های خواهد بود که ایران در بخش برون مرزی به امضا رسانده است این در حالی است که تهران معمولا حاضر به امضای قراردادهایی با این ارزش نیست.
 
اما به هر شکل در همین حال ایران هم نیازمند حمایت چین در شورای امنیت است. 

در بخش دیگری از این مقاله آمده است : چین به طور سنتی مخالف اعمال تحریم هاست وآنرا نوعی رویارویی غیر ضروری در نزاع های بین المللی بر می شمارد. 

ژائو ژیانگ وزیر خارجه چین در یک کنفرانس مطبوعاتی که نوامبر گذشته در تهران برگزار کرد اعلام کرد تحریم ها رسیدن به راه حل را دشوار تر وپیچیده تر خواهد کرد. 

اما چین در مقابل سعی می کند از حق وتو در مقابل پیشنهاداتی که آمریکا می دهد حتی در صورت مخالفت با آن استفاده نکند ، وهمواره در تلاش است تا خود را در نقطه مقابل واشینگتن نگذارد.
چانگ بر ای نباور است که در چنین وضعیتی پیش بینی می شود که چین از دو طرف بخواهد تا به راهبرد گفتگو پایبند باشند وسعی کند هیچ یک از دو طرف را از خود ناخرسند نسازد. 

به گفت ای کارشناس اگر وضعیت به رای گیری در مورد تحریم ها هم کشیده شود سناریو ارجح تر این است که چین حداکثر رای ممتنع را در این رابطه بدهد تا منافع خود را در دوسوی معادله حفظ کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین