آفتابنیوز : پنج کشور عضو دائم شورای امنیت به همراه آلمان در لندن گردهم آمدند تا در مورد اتخاذ استراتژی مشترک در قبال برنامه هسته ای ایران گفت و گو کنند.
پس از هفت ساعت مذاکره، انگلیس، فرانسه و آلمان اعلام کردند که خواستار ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت در اجلاس 2 و 3 فوریه آژانس بین المللی انرژی هسته ای هستند.
در حالی که خاویرسولانا، رئیس امور خارجی اتحادیه اروپا پیش از این گفته بود این احتمال وجود دارد که روسیه و چین با پیشنهاد ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت موافقت کنند، اما این دو کشور از اظهار نظر در مورد ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت خودداری کردند.
روسیه، که آرام آرام به طرف غرب تغییر موضع می دهد، هنوز امیدوار است که ایران طرح انتقال غنی سازی اورانیوم را بپذیرد. چین نیز که دارای روابط اقتصادی گسترده با تهران است با هر اقدام جدی علیه ایران سخت مخالفت می کند.
گاردین در ادامه به نقل از یک دیپلمات اروپایی می نویسد: چین مانع اصلی است، این کشور که دارای حق وتو در شورای امنیت است بین فشار غرب و وابستگی به ایران تحت فشار قرار دارد.
یک دیپلمات انگلیسی نیز گفته است: نگرانی جدی در مورد اقدام ایران در از سرگیری فعالیت های مربوط به غنی سازی با وجود تقاضای جامعه بین الملل برای توقف این گونه تحقیقات، وجود دارد. وی افزود: نظرات متفاوتی در مورد نقش شورای امنیت ] در این مساله[ وجود دارد.
بحران زمانی گسترش یافت که ایران با شکستن مهرو موم های سازمان ملل، تحقیقات مربوط به سوخت هسته ای را از سرگرفت.
نشست دیروز لندن بین مقامات پنج عضو دائمی شورای امنیت و آلمان در راستای تلاش برای اجتناب از تکرار شکاف در شورای امنیت که در حمله به عراق به وجود آمد، صورت گرفت. نگرانی غرب این است که چین از حق وتوی خود در شورای امنیت به سود ایران استفاده کند.
کشورهای غربی به نقل از یک دیپلمات اروپایی پیش نویس قطعنامه ای را آماده کرده اند که از محمد البرادعی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی هسته ای می خواهد که ایران به شورای امنیت فرستاده شود. کشورهای غربی در مورد ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت اکثریت ساده را در اختیار دارند. اتحادیه اروپا و امریکا در حال حاضر روی روسیه متمرکز شده اند با این امید که مسکو از پشنهاد آنها حمایت کند. پس از روسیه نوبت چین است.
ولادیمیرپوتین بعد از دیدار با آنجلا مرکل، صدر اعظم آلمان خشم خود را از تصمیم ایران در شکستن پلمب های سازمان ملل ابراز کرد.
این امر نشان می دهد که او به سمت مواضع غرب در حرکت است. پوتین گفت: همانند شرکای اروپایی مان و امریکا، روسیه نیز مواضع بازی در قبال مساله ایران دارد. اما علیه« تلاش های ناگهانی و اشتباه» هشدار داد و گفت: مساله هنوز می تواند بدون ارجاع به شورای امنیت حل شود. پوتین همچنین با اشاره به اینکه ایران کاملا طرح روسیه را رد نکرده است گفت: ما به شرکای ایرانی مان پیشنهاد سرمایه گذاری مشترک در غنی سازی اورانیوم در خاک روسیه را داده ایم. آنها به ما گفته اند که از طرح ها کاملا چشم پوشی نکرده اند.
وزیر خارجه چین نیز گفته است: تمام جوانب مساله باید دوباره مرور و بررسی شود و مساله از طریق مذاکره حل شود.
جک استراو وزیر خارجه انگلیس نیز مذاکره با چین و روسیه را دارای اهمیت بسیار دانسته است.
گاردین در پایان به بررسی آنچه که ممکن است اتفاق بیفتد پرداخته است:
وین: تشکیل اجلاس اضطراری آژانس بین المللی انرژی هسته ای در 2 فوریه.
تلاش ایران برای اجتناب از ارجاع به شورای امنیت و آغاز مذاکره با روسیه.
نیویورک: شورای امنیت در قطعنامه ای از ایران می خواهد غنی سازی اورانیوم را به حال تعلیق در آورد و اگر ایران سرپیچی کند همانطور که اروپا و امریکا می خواستند تحریم ها علیه ایران اعمال می شود.
تهران: پس از آن ایران می تواند بازرسی های هسته ای را تعطیل کند و در صورت اعمال تحریم ها، عرضه نفت را با مشکل روبرو کند.
امریکا اسراییل، حمله هوایی می تواند ساخت سلاح هسته ای در ایران را به تعویق بیندازد.