آفتابنیوز : موضوع فیش های حقوقی و حقوقهای غیر متعارف و چند صد میلیون تومان برخی مدیران دولتی مدتی است که نقل محافل و رسانههای داخلی و خارجی است تا جایی که در برخی رسانهها، این موضوع از تخلفات مدیران دولتی گستردهتر شد و پای کارانههای پزشکان متخصص نیز به میان آمد و برخی ارقام آن نیز در رسانهها منتشر شد.
مسئولان وزارت بهداشت، از جمله سخنگوی این دستگاه اجرایی پیش از این، درباره موضوع کارانههای پزشکان توضیحاتی ارائه کردند و با تکذیب کارانههای چند صد میلیون تومانی اعلام کردند که به جز موارد انگشت شمار که مربوط به متخصصانی است که در مناطق مرزی و خیلی محروم فعالیت میکنند، سقف کارانه ماهیانه اکثر جامعه پزشکی زیر 80 میلیون تومان است.
اکنون خبرنگار سلامت ایرنا در گفت و گوی اختصاصی با سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی نظر او را نیز در این مورد جویا شده است:
ایرنا: پس از اعلام فیش های حقوقی نامتعارف مدیران دولتی، موضوع کارانههای پزشکان متخصص نیز مطرح شد و ارقام مختلفی نیز در این زمینه اعلام شد، تحلیل شما درباره این نوع پرداختها و اخباری که منتشر میشود،چیست؟
هاشمی: تحلیل خاصی ندارم، فقط آرزو میکنم، این نوع اخبار و حوادثی که منتشر می شود، منفعت مردم را در پی داشته باشد و حاصل و برآیندش، ثمری برای مردم و انقلاب داشته باشد.
اما اشتباهی که در مورد کارانه پزشکان متخصص شاغل در وزارت بهداشت انجام شده این است که افرادی که از بیرون نگاه میکنند، تفاوت حقوق و کارانه پزشکان متخصص را نمیدانند، از نظر حقوق پرداختی، وزارت بهداشت در بین دستگاههای دولتی تقریبا در رتبه 10 به بعد است و حقوق پرسنل آن بالا نیست و انقاقا کارکنان وزارت بهداشت حقوقهای کمی دریافت میکنند.
به عنوان مثال یک متخصص جراح مغز که امروز از دانشگاه فارغ التحصیل میشود، حقوق ماهیانه اش، دو میلیون و 160 هزار تومان است، یا یک متخصص داخلی در زمانی که از دانشگاه فارغ التخصیل میشود ماهیانه یک میلیون و 800 هزار تومان حقوق میگیرد.
ایرنا: منظورتان حقوق دوران طرح است؟
هاشمی: بله، این حقوق های مربوط به دوران طرح است که حقوق بالایی نیست.
ایرنا: ولی دریافتیهای مربوط به کارانه متفاوت است.
هاشمی: بله، اتفاقی که از 22 سال پیش در قالب قانون خودگردانی بیمارستانها افتاده این است که در این قالب گفتهاند، پزشکان و برخی گروههای غیرپزشکی به هر نسبت که در بیمارستان دولتی کار کردند و درآمدزایی داشتند، یک بخشی از درآمد آنها به عنوان کارانه به خودشان پرداخت شود و بخشی دیگر نیز برای بیمارستان باشد.
مثلا اگر یک جراح در یک ماه معادل 500 میلیون تومان برای بیمارستان کار کرد، سیستم مثلا 100 میلیون تومان آن را در قالب کارانه به خودش بدهد یا اگر 50 میلیون تومان درآمدزایی داشت، 25 یا 30 میلیون تومان آن را به عنوان کارانه و جدا از حقوق به خودش پرداخت کنند.
در واقع وزارت بهداشت با بسیاری از این پزشکان رابطه حقوقی هم ندارد، بسیاری از این متخصصان دوره طرح را میگذرانند و در واقع نوعی اجاره یا معامله بین وزارت بهداشت و آنان انجام می شود، وزارت بهداشت میگوید به جای اینکه بروی بیرون مطب بزنی، بیا و در بیمارستان دولتی کار کن، بیمارستان، تجهیزات و مریض از وزارت بهداشت و کار از تو، هر چقدر هم که درآمد داشتی به نسبتی مثلا یک سوم پزشک و یک سوم بیمارستان بین دو طرف تقسیم میشود.
ایرنا: منظورتان این است که این درآمدها را نباید به عنوان حقوق تلقی کنیم؟
هاشمی: بله، اما برخی آقایان این کارانهها را به عنوان فیش حقوقی مطرح میکنند، واقعیت این است که وزارت بهداشت بیش از اعتباراتی که از دولت میگیرد، درآمد اختصاصی از مسیر ارائه خدمات دارد و سالیانه هزاران میلیارد تومان از این مسیر درآمد کسب میکند، بنابراین بین حقوقهای کلانی که برخی مدیران گرفتهاند و کارانه پزشکان خیلی فرق میکند.
**کارانه نباشد، هزینههای مردم 5 برابر میشود و بیمارستانها ورشکسته میشوند
برخی مدیران حقوقهای کلانی دریافت کردهاند اما حالا عدهای میخواهند با مقایسه کارانه و حقوق پزشکان، پزشکان را هم از این مسیر دوباره بدنام کنند.
پزشکان متخصصی که به این شیوه در بیمارستانهای دولتی کار میکنند،تعدادشان کم نیست و اگر بخواهیم بگوییم این متخصصان از بیمارستانهای دولتی بیرون بروند و برای خودشان کار کنند، هزینههای مردم چهار تا پنج برابر افزایش مییابد و اگر این اتفاق بیفتد، پزشکان متخصص از بیمارستانهای دولتی خارج می شوند و بیمارستانهای دولتی ورشکسته می شوند.
ایرنا: اما برخی از مسئولان از جمله نمایندگان مجلس به درآمدهای پزشکان متخصص اعتراض کردهاند؟
هاشمی: بعضی از سیاسیون باید در اظهارنظرهایشان دقت کنند، بین مدیران زیاده خواه و خدای نکرده سوء استفاده چی با جامعه خدوم پزشکی که شفاف کار میکنند، خیلی تفاوت وجود دارد.
ایرنا: اگر کسی در وزارت بهداشت تخلفی داشته باشد، چه برخوردی انجام میدهید؟
هاشمی: ما در وزارت بهداشت اصلا با هیچ کسی رودربایستی نداریم، همه نسل انقلاب هستیم و فکر میکنیم، انقلاب کردهایم برای اینکه ویژه خواری، زیاده خواهی، فساد و سوء استفاده در هیچ کجای نظام جمهوری اسلامی نباشد و اگر کسی، فرد یا دستگاهی از زیرمجموعه وزارت بهداشت را معرفی کند که خلافی مرتکب شده باشد،میتواند شاهد باشد که به شدیدترین وجه ممکن با او برخورد خواهد شد.
ایرنا: نطرتان درباره فیشهایی که منتشر شده، چیست؟
هاشمی: اصل مطلب این است که فیش کسی را منتشر میکنند و عدد بالایی را نشان میدهند که مردم را تحریک کنند، حقیقتش همین موضوعی است که گفتم، یعنی یک پزشک متخصص در یک بیمارستان دولتی چندین برابر آنچه کارانه می گیرد برای بیمارستان کار کرده و درآمد ایجاد کرده است.
این مسئله همان طور که گفتم از 22 سال قبل در قالب قراردادهایی با پزشکان وجود داشته و انجام میشده است، بیمارستانها فقط حقوق پزشک، پرستار و اعضای هیئت علمی را از دولت میگیرند و بقیه آن از محل درآمد اختصاصی بیمارستان بین پزشک، پرستار و سایر کادر درمانی تقسیم میشود زیرا اگر پزشک و پرستار نباشد، اصلا درآمدی در بیمارستان وجود ندارد.
ایرنا: آیا این سیستم پرداخت کارانه به همین شکل قرار است ادامه پیدا کند یا ممکن است، اصلاحاتی در شیوه پرداخت در بیمارستانهای دولتی صورت بگیرد؟
هاشمی: این پرداختها به همین صورت ادامه پیدا میکند، مگر اینکه مجلس تصمیم دیگری بگیرد و این پرداختها را در قالب حقوق ببرد و به صورت یک مبلغ فیکس (ثابت) بدهند و گر نه این سیستم که به عنوان سیستم پرداخت فی فور سرویس (fee for service) معروف است نه تنها از 22 سال قبل وجود داشته بلکه حتی از قبل از انقلاب هم به شکل دیگری وجود داشته است و در بیشتر کشورهای دنیا نیز همچنان اجرا میشود.
به مطب پزشکان که مراجعه می کنیم اول آدرس محل سکونت را می پرسند بعد بر اساس آن، هزینه ایجاد می کنند . مدتی که می گذرد با بررسی مشخص می شود که این اسکن، آزمایش یا نوار اصلا بی مورد تهیه شده است. بی انصاف ترین قشر تحصیل کرده ما پزشکان هستند و بعد وکلا
بنده کادر هیات علمی پژوهشی هستم در ابتدای ترم جاری دو درس علاوه بر دروسی که مربوط به دانشجویان دکترا و ارشد من می شد توسط رییس مجموعه به بنده محول گردید. به ایشان در حضور همه اعلام کردم که واحدهای درسی من در این ترم زیاد است و نمی خواهم این دروس را بدهم کس دیگری تدریس کند که گفتند نه مشکلی پیش نمی آید.
به سختی و به قیمت ساعت های کاری اضافی در خانه این ترم را به پایان بردم در حالی که قرارداد حق التدریس تنظیم نشده یود در پایان ترم رییس قراردادی نوشت و در آن 5 واحد از واحدهای مشمول حق التدریس بنده را به علت اینکه از سقف بالاتر بود حذف کرد و گفت تازه خیلی زیاد به تو دارم حق التدریس می دهم
کم هم یک دکتر هستم و میزان درس خواندن من هم به اندازه ی دکترای تخصصی شماست برای حق التدریس من در ترم سقف وجود دارد و حتی می توانند به این شیوه ی ناانسانی و با کلاهبرداری حق التدریس شش واحد درسی من را حذف کنند
حتی بدون اینکه قانون مدونی قبلا در موسسه ای که در آن خدمت می کنم تدوین شده باشد
من این تفاوت را متوجه نمی شوم
از بودن دکتر فرهادی به عنوان وزیر علوم بی نهایت ناراضی ام چون ایشان نیز از جامعه ی پزشکی می آیند و به همین علت ما فارغ التحصیلان سایر رشته های دیگر را آدم حساب نمی کنند و به اعتراضات هیچ کس رسیدگی نمی کنند
خودتان کلاهتان را قاضی کنید که آیا دریافتی ما حلال است یا شما
بعد می بینید هزینه های مردم نصف میشه
وزیران و معاونان محترم وزارت نفت که این همه دلار نفتی برای مملکت در می اورند باید ماهی حد اقل یک میلیار دلار بگیرند واقعا چه وزیر عاقلی داریم دمت گرم ادم عاقل
جامعه پزشکی به اندازه یا کمتر از اعضای هیات علمی دانشگاه ها ی وزارت علوم درس خوانده اند که شاید یک صدم حقوق این عالیجنابان را نمی گیرند. و شاید خیلی بیشتر این ابزرگواران هم کار می کنند صبح تا عصر از این کلاس به اون کلاس . کلاس کارشناسی-ارشد- دکتری را اداره می کنند در کنار اون باید مدام پژوه طراحی کنند شب هم که خسته و کوفته به خونه می رسند تازه اول کاره مقالات روز را بخونند دروس فردا را آماده. نتیجه پژوهش هاشون را منتشر کنند. آقایان اینفدر دارامد دارند که هر سال 3-4 ماه پول ایران عزیز را ور می دارند و می روند تو کشورهای اروپایی پول هتل و رستوران و انواع مارک ها را پرداخت می کنند و دوباره بر می گردند تا روستایی بدبخت برای یک عمل جراحی ساده گاوش را کارمند فرشش را کاگر تلویزیون جلوی بچش را بفروشد تا دوباره آقایان به سفرهای خارجیشون برسند