آفتابنیوز : به گزارش خبرگزاري فرانسه، خاوير سولانا امروز گفت پيشنهاد روسيه روز دوشنبه در نشست لندن بين ديپلماتهاي ارشد از انگليس، فرانسه و آلمان و همتايان آنها از چين، روسيه و آمريكا مطرح شد.
وي افزود: هدف از اين كار خريد زمان براي مسكو است تا به مذاكره و تلاش براي يافتن راهي به منظور خروج از بحران هستهاي با تهران بپردازد. اين پيشنهاد همچنين فضا را براي مذاكرات بيشتر به منظور دستيابي به مصالحهاي كه بر اساس آن اورانيوم ايران در خاك روسيه غني ميشود، باز ميكند.
هماهنگكننده سياست خارجي اتحاديه اروپا پس از گفتوگو با كاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريكا و ديگر مقامات ارشد در واشنگتن گفت: موضع روسيه اين است كه چرا ما يك نشست فوقالعاده در سازمان ملل تشكيل ندهيم و درباره اوضاع صحبت نكنيم و آنگاه به وين برويم و به بحثهاي خود در آنجا ادامه داده و در انتظار نشستهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي در ماه مارس بمانيم.
بر اساس اين گزارش، هنوز مشخص نيست اگر پيشنهاد روسيه پذيرفته شود آيا نشست فوقالعاده 35 كشور عضو شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي در دوم فوريه برگزار خواهد شد يا خير.
نشستهاي سالانه شوراي حكام آژانس قرار است ششم مارس آغاز شود.
سولانا ضمن رد نكردن پيشنهاد روسيه گفت اين طرح از بخت كمي در دستيابي به حمايت واشنگتن و اتحاديه اروپا برخوردار است.
وي افزود: زمان آن خوب نيست. اقدامات ايرانيها نياز به پاسخ سريع دارد.
هماهنگكننده سياست خارجي اتحاديه اروپا گفت ارجاع رسمي پرونده ايران به شوراي امنيت و نه برگزاري يك نشست ساده در اين باره، فشار بيشتري بر تهران وارد ميكند.
وي تاكيد كرد: ارجاع به شوراي امنيت تبعات فني و حقوقي دارد زيرا به معناي آن است كه شوراي امنيت اين پرونده را در دست ميگيرد.
سولانا افزود هيچ تحريمي پس از اولين ارجاع به شوراي امنيت عليه ايران اعمال نميشود.
وي با ادعاي اينكه مذاكرات درباره اين مسئله در دو سال گذشته راه به جايي نبرده است، افزود: ما فكر ميكنيم در اين زمان بايد فشارها بر ايران افزايش يابد.
هماهنگكننده سياست خارجي اتحاديه اروپا گفت: فشار ميتواند از بسياري جهات وارد شود اما مهمترين آن از طريق سازمان ملل است. در اين زمان ما فكر ميكنيم لازم است كه به تهديد بازگرديم.
وي در عين حال مدعي شد اظهارات ايران مبني بر عدم تلاش براي دستيابي به سلاح هستهاي و استفاده صلحآميز از اين انرژي قانعكننده نيست.
سولانا تاكيد كرد: ما نياز به تضمينهايي داريم كه برنامه هستهاي ايران برنامهاي نيست كه از استفاده صلحآميز منحرف شود.
وي افزود: قصد دارد روز چهارشنبه يا پنجشنبه درباره مسئله هستهاي ايران با مقامات روس گفتوگو كند.
سولانا گفت: ما فكر ميكنيم روسها نقش مهمي دارند و اميدواريم آنها از موضع خود به عنوان رياست گروه 8 براي كمك به حل اين مسئله استفاده كنند.
روسيه روز اول ژانويه رياست گروه هشت كشور صنعتي جهان شامل انگليس، كانادا، فرانسه، آلمان، ايتاليا، ژاپن و آمريكا را بر عهده گرفت.
سولانا همچنين گفت حمله نظامي عليه ايران در اين زمان مطرح نيست و جامعه جهاني پيش از آنكه ايران به توان توليد بمب هستهاي دست يابد، زمان زيادي در اختيار دارد.
اظهارات سولانا در حالي صورت ميگيرد كه «علي اصغر سلطانيه» نماينده ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت اگر پرونده ايران به شوراي امنيت سازمان ملل ارجاع شود، تهران توليد سوخت هستهاي را آغاز ميكند.
در عين حال دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران نيز گفت كشورش آماده مصالحه درباره برنامه هستهاياش است اما تحقيقات هستهاي را كنار نميگذارد.
علي لاريجاني در گفتوگو با شبكه خبري بيبيسي تصريح كرد ايران آماده بحث درباره نگرانيها درباره برنامه هستهاياش و ارایه تضمينهايي است.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا شرايطي وجود دارد كه در آن ايران تحقيقات غنيسازي خود را به حال تعليق درآورد، گفت خير.