آفتابنیوز : آیا زمان طرح نام این جبهه توسط اصلاح طلبان در هنگام انتخابات، مناسب بود؟ بحث دموکراسی و آزادی یکی اصول اولیه و ستون های جدی انقلاب ما بوده و وقتی که بخواهیم تحلیلی از روند انقلاب بزرگ مردم در سال 57 داشته باشیم می بینیم که شعارهای مردم روی سه محور« استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی» بود.
معنی این شعار این بود که در آن مقطع مردم بر این باور بودند که رژیم گذشته فاقد دو عنصر اولیه بود و مردم بر این باور بودند که جمهوری اسلامی را می خواهند که بتواند استوار باشد و واجد این نظر باشد.
همچنین دغدغه اصلی رهبر کبیر انقلاب، مردم و تمام کسانی که در شکل گیری انقلاب نقش داشتند، مبحث آزادی بوده و طبیعی است که بعد از انقلاب هم این خواسته ادامه دارد و در قانون اساسی تاکید شده که حکومت به این خواسته مردم وفادار باشد و زمینه تحقق آن را فراهم کند.
بنابراین وقتی این همه دغدغه در نگاه رهبر کبیر انقلاب و قانون اساسی و کسانی که برای آزادی، سالیان سال زندان را تحمل کردند داریم، باید توجه کنیم که این دغدغه هیچ گاه در طول مسیر انقلاب به فراموشی سپرده نشود.
چرا علی رغم طرح این شعار توسط اصلاح طلبان، مردم اقبالی به این شعار و کاندیدای مطرح کننده این شعار نشان ندادند؟ این شعار در مقطع انتخابات طرح شد و کاندیدای آن تا حدودی رای آورد. اینکه چرا مردم اقبالی به آن نشان ندادند، باید گفت که برمی گردد به مجموعه عملکرد اصلاح طلبان در طول 8 سال گذشته و به خصوص دوره دوم ریاست جمهوری خاتمی که از یک سو محدودیت هایی برای دولت خاتمی شکل گرفت و نهایتا منجر به تلقی مردم از ناکارآمدی این دولت شد و از طرف دیگر عدم انسجام در حوزه اصلاح طلبی و ضعف بنیان های تئوریک پیشبرد اصلاحات و عدم سازمان مناسب برای پیگیری مطالبات مردم، همه این عوامل دست به دست هم داد که این گفتمان نتواند به اهداف مورد نظر خود برسد.
آیا امکان شکل گیری این جبهه در فضای پس از انتخابات وجود دارد؟ کسانی که قبل از انتخابات این جبهه را شکل دادند پس از انتخابات با نوعی واگرایی مواجه شدند و شاید با نگاه اولیه در درون همان مجموعه با اشکال روبرو شد.
آیا اصلا فضای پس از انتخابات بهتر است فضای حرکت جبهه ای باشد یا حزبی؟ جبهه زمانی معنا پیدا می کند که احزاب هویتی داشته باشند. هنگامی که احزاب دارای شاخص های حزبی نباشند نمی توان به دنبال فعالیت های جبهه ای رفت.
به نظر شما اصلاح طلبان باید چه می کردند تا طرح این شعار در موقعیت انتخابات جدی گرفته شود و طرح این شعار چه ملزوماتی داشت که اصلاح طلبان به آن بی توجه بودند؟ بر این باورم مقوله تحزب در کشور نیاز به یک عزم همگانی دارد و به جای اینکه در مقاطع انتخابات سعی شود که عده ای دور هم جمع شوند و شعارهای تند و ائتلاف های کوتاه مدت را مطرح کنند شاید در جلب اعتماد عمومی با چالش روبرو شوند. استمرار حرکت و آمیزه ای از تفکر و عمل توامان با سازماندهی مناسب در قالب گروه ها و احزاب می تواند کنار هم قرار گیرد و منجر به نتیجه شود.