آفتابنیوز : اين روزنامه آمريكايي به نقل از ديپلماتهاي اروپايي كه نامي از آنها نبرد، نوشت: در حالي كه قرار است شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي در 13 بهمن ماه جلسهاي را براي رسيدگي به مساله هستهاي ايران برگزار كند، مقامات آمريكايي و اروپايي در حالي بررسي تعويق در رويارويي با ايران در ازاي اعمال فشار بيشتر از سوي ساير طرفها بر اين كشور براي تعليق كردن تحقيقات هستهاياش هستند.
بر اساس اين گزارش، روسيه از آن نگران است كه ارجاع مساله هستهاي ايران به شوراي امنيت به اعمال تحريمهاي بينالمللي بر اين كشور كه يكي از عمدهترين شركاي تجارياش است، بينجامد. ديپلماتها گفتند كه روسيه رويكردي كمتر رسمي را مبني بر آن دارد كه ممكن است شوراي امنيت را مجاز به بررسي مورد ايران و تعيين خطوط راهنمايي براي پايبندي به درخواستهاي بينالمللي بنمايد.
در اين گزارش به نقل از يك ديپلمات كه خواست نامش فاش نشود و در جريان مذاكرات شكستخورده اخير سه كشور اروپايي با آمريكا، روسيه و چين قرار دارد، آمده است: روسها ميگويند ما بايد يك رويكرد تدريجي را دنبال كنيم. هدف اكنون اين است كه از مقطع زماني 13 بهمن براي ايجاد اجماع استفاده كنيم. هر چه اجماع بيشتر باشد، پيام براي ايران قويتر خواهد بود.
در اين گزارش تصريح شده است: هدف اول دولت بوش گزارش مساله هستهاي ايران به شوراي امنيت است كه در آنجا آمريكا قدرت بيشتري را نسبت به آژانس بينالمللي انرژي اتمي دارد و ايران نيز ممكن است مورد تهديد تحريمها قرار بگيرد.
اين گزارش با اشاره به ادعاهاي مقامات آمريكايي و اروپايي مبني بر آن كه غرب در حال حاضر احتمالا آراي لازم در نشست شوراي حكام براي گزارش ايران به شوراي امنيت را در اختيار دارد، آمده است: اما پس از آن مشكلاتي براي دنبال كردن اقدامات شوراي امنيت بدون حمايت روسيه و چين به وجود خواهد آمد، چرا كه آنها به عنوان اعضاي دايم شوراي امنيت ميتوانند با حق وتويي كه دارند جلو اجراي تصميمات را بگيرند.
اين گزارش به نقل از يك مقام عضو سه كشور اروپايي كه نامي از وي نبرد، نوشت: ما آماده اقدام هستيم. در عين حال، ما بايد همه را در قايقمان سوار كنيم. به وضوح روسيه و چين هنوز در مسير حمايت از ارجاع قرار نگرفتهاند. ما ميخواهيم شوراي حكام آژانس متحد بماند.
اين گزارش حاكي است كه طرف اروپايي از پذيرش نسخه روسي رويكرد انعطافپذير به مساله هستهاي ايران سرباز ميزند.
فرانكو هايسبورگ، رييس مركز فرانسوي بنياد تحقيقات استراتژيك گفت: اسم بازي اكنون تلاش براي صفبندي جامعهي بينالمللي است به گونهاي كه ايرانيها نتوانند كسي را عليه ديگري بازي دهند.
در اين گزارش آمده است: اگر شوراي حكام مورد ايران را به شوراي امنيت گزارش، تهران تهديد كرده است كه بازرسان را از بازديد از تاسيساتش منع خواهد كرد. برخي اعضاي شورا اين تهديد را بالقوه خطرناك دانستهاند و براي همين از تداوم مذاكرات حمايت كردهاند.
اين گزارش ادامه داد: ديپلماتهاي اروپايي ميگويند آنها علاقهمندند كه شوراي امنيت بيانيهاي را در حمايت از روند بازرسيها صادر كند و اگر ايران همكاري كرد، مورد در آژانس بينالمللي انرژي اتمي بماند. اما اگر ايران روابطش را با بازرسان قطع كرد يا به مونتاژ قطعات در كارخانه غنيسازي پرداخت، اروپاييها احتمالا از شورا خواهند خواست تا اقدامات شديدتري را از جمله بررسي قطعنامهاي براي وادار كردن ايران به همكاري اتخاذ كند.
اين گزارش افزود: مقامات اروپايي به سوي پايتختهاي 35 كشور عضو شوراي حكام گسيل شدهاند و در حال انجام ديدارهاي دوجانبه با مقامات اين كشورها براي ايجاد اجماع عليه ايران هستند.
بر اساس اين گزارش: آمريكا در آستانه برگزاري نشست ويژه 13 بهمنماه شوراي حكام در حال اعزام تيمي بزرگ به وين است تا با ديپلماتها ديدار كنند و موضع واشنگتن را تقويت نمايند. در همين حال مقامات آمريكا به صورت علني و خصوص ميگويند كه هيچ قصدي براي اعمال تحريمهاي فوري عليه ايران ندارند.
مارك فيتزجرالد، يك كارشناس منع اشاعه در موسسه لندني مطالعات استراتژيك و يك مقام سابق وزارت امور خارجه آمريكا گفت: تجربه عراق همهچيز درباره ايران را متاثر كرده است.
در بخش پاياني اين گزارش آمده است: ديپلماتهاي ايراني نيز در حال لابي كردن در وين و ساير پايتختها هستند. مقامات ميگويند ايرانيها بر اين تاكيد دارند كه آنها پس از شكستن مهر و مومها كار غنيسازي را از سر نگرفتهاند. بر اساس گفته ديپلماتهاي متعدد، در پيامي خصوصي، ايرانيها همچنين بر تمايلشان براي بازگشت به مذاكرات و علاقه فزاينده بر انجام غنيسازي در روسيه تاكيد كردهاند. اين پيامها در حال اثرگذاري بر برخي اعضاي شوراي حكام از جمله چندين كشور اروپايي است كه ميخواهند از تشديد بحران اجتناب شود.