آفتابنیوز : به گزارش آسوشيتدپرس افزود: كارشناسان معتقدند در صورتي كه شوراي امنيت سازمان ملل متحد با اعمال تحريم عليه ايران موافقت كند و ايران نيز در پاسخ به اين اقدام، صادرات نفت خود را متوقف كند، قيمتهاي نفت ميتواند از مرز 100 دلار نيز عبور كند و اين امر ميتواند ضربه بزرگي براي اقتصاد جهان به شمار رود.
بر اساس اين گزارش، اين اتفاق، آمريكا و كشورهاي اروپايي را در راه تصميمگيري براي ارجاع پرونده هستهاي ايران به شوراي امنيت سازمان ملل بر سر دو راهي قرار داده است. با اين حال ايران نيز كه80 درصد درآمدهاي خود را از صادرات نفت به دست مي آورد، در اين صورت با مشكل بزرگي مواجه خواهد شد.
ايران، دومين توليد كننده بزرگ سازمان كشورهاي صادر كننده نفت (اوپك) به شمار ميرود و روزانه در حدود 2.5 ميليون بشكه نفت صادر ميكند. هم چنين كنترل تنگه استراتژيك هرمز نيز كه براي انتقال نفت خاورميانه به جهان، مسيري حياتي است در اختيار ايران است.
جيمز جارتيس - محقق و تحليلگر ارشد شركت راند - ميگويد: حتي اگر ايران تنها بخش كوچكي از نفت خود را از بازار خارج كند - به طور مثال فرض كنيد تنها 500 هزار بشكه در روز - ميتوانم بگويم كه قيمتها به بالاتر از حد 100 دلار در هر بشكه افزايش خواهند يافت.
با اين حال برخي كارشناسان نيز معتقدند كه در اين صورت و به علت كاهش فعاليتهاي اقتصادي در سراسر جهان ، كاهش ميزان تقاضاي نفت و هم چنين عرضه ذخاير استراتژيك به بازار، قيمتهاي نفت از حدود 75 دلار بالاتر نخواهد رفت.
بر اساس اين گزارش، وزارت انرژي آمريكا صادرات نفت را در حدود نيمي از بودجه دولت ايران برآورد ميكند و در حالي كه قيمتهاي بالاي نفتي نرخ رشد سالانه ايران را به حدود 5 درصد افزيش داده است، ايران هنوز نتوانسته است به طور كامل بر مشكلات دوران تحريم تجاري در زمان جنگ با عراق فائق شود.
در اين ميان تنها اميد كشورهاي مصرف كننده در صورت قطع جريان صادرات گاز ايران به بازارهاي جهاني، به ذخاير استراتژيك و تلاش ساير توليد كنندگان براي جبران اين امر وابسته است .
اين در حالياست كه اوپك ميتواند در حدود روزانه 1.5 ميليون بشكه به توليد جهاني اضافه كند كه حجم عمده اين افزايش از طريق عربستان تامين خواهد شد و برخي كارشناسان معتقدند كه روسيه نيز در صورت كاهش مصرف داخلي خود ميتواند ميزان صادرات را تا حدود 500 هزار بشكه افزايش دهد.
از سوي ديگر بر اساس اين گزارش ، به نظر نميرسد كه با وجود روسيه و چين به عنوان متحدين ايران، موفقيت آمريكا در اعمال تحريم عليه ايران در شوراي امنيت سازمان ملل چندان محتمل باشد.
روسيه و چين هر دو روابط اقتصادي و استراتژيك مستحكمي با ايران دارند و اين امر احتمال پيروزي آمريكا در پيشبرد اهداف خود عليه ايران را كاهش ميدهد.
در همين حال هند نيز كه 75 درصد از نفت خام مصرفي خود را وارد ميكند و ميتواند از مشتريان اصلي نفت و گاز ايران باشد، ميتواند نقش مهمي در موفق نبودن اعمال تحريم عليه ايران ايفا كند.
روزنامه هندو - يكي از تاثيرگذارترين روزنامههاي هند - در اين رابطه هشدار داد: هند نبايد به خود اجازه دهد كه به جنجالهاي هستهاي آمريكا عليه ايران بپيوندد، علاوه بر اينكه هيچ اساس و بنياد قانوني براي تهديد ايران به تحريم وجود ندارد. هند بايد در نظر داشته باشد كه اعمال فشار آمريكا به تهران با قيمتهاي جهاني نفت و هم چنين امنيت غرب آسيا چه خواهد كرد.
لازم به ذكر است كه طي چند روز گذشته و با افزايش فشارهاي سياسي آمريكا و اروپا نسبت به از سرگيري تحقيقات هستهاي در ايران، بازارهاي جهاني شاهد افزايش قيمتهاي نفت بودهاند و در حال حاضر با رسيدن بهاي نفت به مرز 70 دلار، احتمال ثبت ركورد جديدي در قيمتهاي نفت چندان دور از ذهن به نظر نميرسد.