آفتابنیوز : وزارت صحه یا همان بهداشت عربستان در زمانی که تمام رسانههای سعودی در بایکوت خبری به سر میبردند و دولت این کشور تعداد
جانباختگان خیابان ۲۰۴ منا را ۷۶۹ نفر اعلام کرده بود، با انتشار آماری متفاوت، پرده از یک واقعیت تلخ برداشت.
این وازرتخانه حدود یک هفته بعد از آن فاجعه افشا کرد که مشخصات و عکس ۴۱۷۳ نفر از حاجیانی که در منا جان خود را از دست دادهاند، در اختیار دارد؛ اما کمتر از چند ساعت، مقامات این وزارتخانه در صفحه توییتر خود مدعی شد خبرهای منتشر شده به نقل از وزیر بهداشت سعودی مبنی بر افزایش تعداد کشتهشدگان در منا به بیش از ۴ هزار نفر صحت ندارد.
با این حال بیبیسی در گزارشی اعلام کرد، تصاویر اجساد هزار و یکصد زائر کشته شده به دیپلماتهای پاکستانی، هندی و اندونزیایی نشان داده شده است.
به گزارش ایسنا، همزمان یک مقام نیجریهای اعلام کرد، شمار کشتهشدگان در منا بیش از ۷۶۹ نفری است که مقامات عربستان اعلام کردهاند. مقامات سایر کشورهای اسلامی که آن سال زائرانشان در حج حضور داشتند، بارها تلویحا اشاره کردند که عربستان سعودی سعی دارد آمارهای واقعی را کتمان کند و آنها به پیکرهای زائرانشان در سردخانهها و یا قبرستان دسترسی ندارند.
هیات ویژه ایران نیز که برای تحویل گرفتن پیکرهای زائران خود به عربستان رفته بود نیز پس از بازدیدِ سردخانههای مکه تصریح کرد؛ شمار جانباختگان منا بیش از آنچیزی است که عربستان تاکنون اعلام کرده است. رییس سازمان حج ایران به استناد مشاهداتش از سردخانهها و کانتینرهای نگهداری اجساد، احتمال داد شمار جانباختگان به هفت هزار نفر هم برسد، درحالیکه دولت عربستان همچنان بر مرگ ۷۰۰ نفر تاکید میکرد!
اما حدود یک ماه بعد در شرایطی که فقط ایران موفق شده بود ۳۸۶ پیکر از زائران جانباخته در فاجعه منا را از عربستان تحویل بگیرد، وزارت بهداشت عربستان با انتشار آمار دیگری بر هر آنچه تا کنون این کشور اعلام کرده بود، خط بطلان کشید. طبق اعلام آن زمان وزارت بهداشت عربستان، در حج سال ۹۴ (۱۴۳۶ قمری) ۷۴۸۰ زائر در دو حادثه منا و سقوط جرثقیل جان خود را از دست دادند. دولت عربستان بلافاصله این آمار را هم از وب سایت وزارت بهداشت خود حذف کرد و پرونده آن را نیز تا به امروز مسکوت گذاشت.
در وبسایت وزارت بهداشت عربستان که سال پیش خود را تنها مرجع رسمیِ اعلام اسامی جانباختگان معرفی کرده بود، دیگر هیچ اطلاعاتی درباره فاجعه منا و کشته شدن ۷۴۸۰ زائر وجود ندارد، تمام آمارهای مربوطه حذف، و دسترسی به اطلاعات منا تنها به پیامها و هشدارهای پزشکی محدود شده است. افشاگریهای وزارت بهداشت این کشور درباره فاجعه منا، در گذشته معمولا به صورت لحظهای بود تا سهوی جلوه کند، این اطلاعات بلافاصله نیز از دسترس خارج میشد، اما اکنون پاسخ جستجوی واژه منا در وبسایت این وزارتخانه، تنها یک صفحه سفید است!
جدول زیر براساس اطلاعات آماری وزارت بهداشت عربستان تنظیم شده و شمار جانباختگان دو فاجعه منا و حادثه سقوط جرثقیل را به تفکیک کشورها نشان میدهد، آماری که بیشترین کشته شدگان آن به عربستان سعودی تعلق دارد. در حادثه سقوط جرثقیل 107 زائر جان خود را از دست دادند که براساس دادههای وزارت بهداشت عربستان، 7373 تن دیگر در فاجعه منا جان خود را از دست دادند.
نام کشور شمار جان باخته در حج ۹۵
آذربایجان ۳
اتیوپی ۵۰
اریتره ۳
آسیایی ۸
آفریقایی ۶۷
افغانستان ۷۳
امارات ۱
اندونزی ۴۵۴
اردن ۱۴
ایران ۳۲۲
آمریکا ۴
پاکستان ۵۱۵
بحرین ۳
برونئی ۱
انگلیس ۱۰
بنگلادش ۲۶۳
بنین ۳۵
بورکینافاسو ۲۷
میانمار ۲۷۱
بوسنی ۳
تایلند ۳۵
ترکیه ۱۳۳
چاد ۲۸
تانزانیا ۱۵
تونس ۲۳
روسیه ۲
جیبوتی ۴
الجزیره ۸۱
ساحل عاج ۳۳
عربستان سعودی ۱۵۱۱
سنگاپور ۴
سنگال ۲۴
سودان ۱۰۳
سوریه ۳۹
سریلانکا ۳
سومالی ۱۶
چین ۲۴
عراق ۲۴
عمان ۳
گامبیا ۱
غنا ۱۱
گینه ۴
فرانسه ۳
فیلیپین ۸
فلسطین ۱۷
کامرون ۵۷
کویت ۱
کنیا ۷
لبنان ۷
لیبی ۱۸
مالی ۱۶۴
مالزی ۶۱
مصر ۴۴۴
مغرب ۶۳
موریتانی ۱۴
نیجر ۵۷
نیجریه ۳۰۶
هند ۳۱۷
هلند ۴
یمن ۱۷۶
هویت نامعلوم ۱۵۰۸
طبق این آمار، شمار جان باختگان ایرانی، کمتر از ۴۶۵ نفری است که سازمان حج ایران اعلام کرده که با توجه به شمار زائران بدون هویت، یقینا آمار سایر کشورها در این جدول نیز دقیق و درست نیست.