آفتابنیوز : عضو کمیسیون انرژی مجلس هفتم در این باره گفت: این بیانیه نشان می دهد که اروپا و آمریکا موفق شدند نظر روسیه و چین را با خود همراه کنند. البته رفتار روسیه و چین حاکی از این است که می خواهند زمینه ای برای توافق با ایران وجود داشته باشند.
«حسین آفریده» در گفتگو با خبرنگار سیاسی آفتاب تصریح کرد: این بیانیه از طرفی فرصتی برای ایران است که با روسیه به توافقات جدیدی برسد و از طرف دیگر هشداری است که در صورت عدم توافق، گزارش پرونده به شورای امنیت برود. زیرا موضع اروپا روشن است که اگر توافقی صورت نگیرد گزارش پرونده به شورای امنیت خواهد رفت.
وی با بیان اینکه روسیه و چین دنبال منافع خود هستند، اظهار داشت: چین و روسیه با توجه به روابط تجاری گسترده ای که با اروپا و آمریکا دارند نمی خواهند از آن بگذرد، هر چند که تلاش می کنند رابطه با ایران را هم حفظ کنند اما در درازمدت نمی توانند از اروپا و آمریکا چشم پوشی کنند زیرا در زمینه اقتصادی با مشکلاتی روبرو می شوند.
وی با اشاره به مذاکرات چین، عربستان و قطر در خصوص تامین انرژی چین گفت: نگرانی چین بیشتر در زمینه انرژی است و مذاکرات چینی ها با عربستان و قطر نوعی تضمین برای آنهاست که بتوانند مشکل انرژی خود را حل کنند. چینی ها روی ایران تکیه خواهند کرد اما نه به اندازه ای که مناسبات آنها با آمریکا و اروپا بهم بخورد. بنابراین به ایران فشار می آورند که ایران به توافقی با روسیه برسد.
آفریده درباره نقش غیرمتعهدها در جلسه پنجشنبه شورای حکام تصریح کرد: غیرمتعهدها وزنی در آژانس بین المللی انرژی اتمی ندارند اما اگر با ایران همراهی کنند در تلطیف فضای حاکم بر جلسه مؤثر است اما روی قدرت آنها نمی توان حساب کرد. وی در پاسخ به این سوال که تیم مذاکره کننده ایران برای جلوگیری از گزارش پرونده به شورای امنیت چه اقداماتی باید انجام دهد، گفت: این مساله بستگی به این دارد که ایران در سفر معاون البرادعی به تهران به چه توافقی رسیده باشد و یا در خارج از شورا و در مذاکرات با اروپا و روسیه و چین به چه توافقی برسد. این ها موضوعاتی است که می تواند وضعیت جلسه پنجشنبه را روشن کند.
آفریده افزود: نتیجه جلسه پنجشنبه شورای حکام بستگی به این دارد که ایران با اروپا، روسیه و البرادعی به چه توافقی رسیده باشد، اگر به توافقی نرسیده باشد ممکن است بیانیه عملی شود.
آفریده در خصوص عملکرد تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: این تیم ممکن است اشتباهاتی داشته باشد اما در شرایط فعلی انتقاد درست نیست و باید از این تیم را حمایت کنیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مساله هسته ای نیازمند این است که در سطح سران کشور تصمیمی اتخاذ شود و در آن هزینه و فایده این مساله در نظر گرفته شود. فضای کنونی نیازمند تصمیمات جدید برای خروج از بحران است.