آفتابنیوز : سرویس بینالملل- «خالد مشعل» رییس دفتر سیاسی حماس به تازگی از «اشتباه» حماس در این باره سخن گفته که احساس می کرد به تنهایی می تواند بر غزه حکومت کند. این اظهارات انتقادی از حماس توسط یکی از رهبران ارشد آن گروه بیسابقه بوده و باعث ایجاد اختلاف نظرهایی در درون کادر رهبری آن حزب شده است.
به گزارش آفتابنیوز؛ سایت «المانیتور» با انتشار گزارشی درباره اختلافنظر ایجادشده در سطوح بالایی رهبری حماس مینویسد: «خالد مشعل اخیرا گفته که حماس ده سال پیش زمانی که تصمیم گرفت به تنهایی نوار غزه را مدیریت و کنترل کند اشتباه کرد. اظهارات او این سوالات را در ذهن بسیاری از فلسطینیان ایجاد کرده است که چرا حماس اکنون به این نتیجه رسیده است؟ آیا این نقطهعطفی در مسیر حرکت حماس به سوی آشتی فلسطینیان است؟ پیامدهای این اظهارات برای نوار غزه چه خواهد بود؟ مشعل در جلسه گفتوگویی در دوحه در تاریخ ۲۴ سپتامبر با حضور «اسماعیل هنیه» معاون حماس اظهار کرد حماس زمانی که تصمیم گرفت بدون جنبش فتح و به تنهایی پس از پیروزی در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۰۶ میلادی کنترل نوار غزه را در دست گیرد، کار اشتباهی کرد. او گفته است که در آن زمان فکر میکرد که حکومت بر غزه راحت خواهد بود اما پس از آن دشواری این موضوع را دریافت. او گفت که کار ما در آن زمان اشتباه بود و فکر می کردیم که فتح از بین رفته و اکنون زمان برای حماس فرارسیده است.
اظهارات مشعل برای اعضای حماس شوکهآور بود. تا پیش از این اظهارات، احساسی در میان اعضای آن گروه وجود داشت که رهبرانش معصوم هستند. احمد یوسف از رهبران حماس در مقالهای نوشته است که اظهارات مشعل سیلیای بر صورت بسیاری از جوانان عضو و هوادار حماس بود. کلمه اشتباه به طور معمول در واژگان و گفتمان سیاسی استفاده نمیشود. تربیت مذهبی اعضای حماس به آنان اعتماد به نفس و باور به معصومبودن را داده است. او در این مقاله اشاره کرده است که این اظهارات پیامدهای بزرگی خواهند داشت چرا که اکثر رهبران حماس باور دارند که ایدئولوژی آن گروه بیعیب و نقص است و متقاعد شدهاند که اشتباهی نمیکند و این دیگران هستند که اشتباه میکنند و گمراه شدهاند».
این سایت در ادامه به نقل از «ولید مدلل» استاد علوم سیاسی در دانشگاه اسلامی در غزه مینویسد««من فکر میکنم که حماس زمانی به اشتباه خود پی برد که با فتح و جناحهای دیگر سیاسی فلسطینی همکاری نکرد. حماس در وضعیت پیچیده سیاسی قرار گرفته و تحت اشغال مداوم از سوی اسرائیل بوده است. ادامه اختلافات داخلی بهطور جدی تمام جنبههای حیات آن گروه را تحت تاثیر قرار داده است. اکنون حماس متوجه شده است که به تنهایی نمیتواند حکومت کند چرا که جهان آن گروه را برسمیت نمیشناسد. در سال ۲۰۰۷ میلادی محمودعباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطین دولت حماس را رد کرد و مشروعیتش را زیر سوال برد و آن گروه را به کودتای علیه دولت مشروع و قانونی متهم کرد. به همین دلیل حماس اکنون بدنبال یک شریک سیاسی است».
المانیتور اما اشاره میکند که اظهارات اخیر مشعل معقول و منطقی بوده و نشاندهنده خواست رهبری آن گروه برای ارزیابی دوباره در سیاستهای حماس است. این سایت مینویسد: «حماس پس از مواجهه با بحرانهای متعدد این تصمیم را گرفته است. آن گروه در پرداخت حقوق ۴۲۰۰۰ نفر از کارمندان از سال ۲۰۰۷ میلادی به این سو ناموفق بوده است. حمایتهای ایران از آن گروه کاهش یافته و از ماه جولای سال ۲۰۱۳ میلادی مرز رفح توسط دولت مصر بسته شده است. در نتیجه حماس نمیتواند نیازهای اساسی مردم ساکن غزه را فراهم کند و مردم نیز از حکومت حماس ناراضی هستند. برای رفع این نارضایتی و کاستن از شدت آن حماس مجبور است در زمینه آشتی فلسطینی از خود نرمش نشان دهد».
این سایت اما اشاره میکند که یحیی موسی یکی از رهبران حماس است که میگوید خالد مشعل خود مسئول اظهاراتش میباشد و حماس مسئول این حرفها نیست. او معتقد است که تمام مشکلات ایجاد شده علیه مردم در غزه در نتیجه اتحاد بین محمود عباس و اسرائیل بوده است. او فتح و اسرائیل را مقصر اصلی ناکارآمدی حماس و تلاش در جهت تضعیف آن گروه دانسته است. این عضو ارشد حماس اما امکان همکاری با جنبش فتح را میسر میداند؛ به شرطی که فتح مذاکره با اسرائیل را متوقف کند و گزینه مقاومت مسلحانه را حفظ کند.
المانیتور اشاره میکند که در مارس سال ۲۰۰۷ میلادی حماس و فتح همکاریای را برای تشکیل دولت آشتی ملی آغاز کردند با این حال این اتحاد سه ماه به طول انجامید و اختلافنظر میان دو طرف ادامه یافت.
المانیتور افزود که اظهارات مشعل به عنوان نشانهای از علاقه او به همکاری با فتح در تضاد با اظهارات دیگر رهبران حماس است که به شدت علیه عباس حمله لفظی انجام می دهند و در اینباره مینویسد: «محمود الزهار از رهبران حماس پس از شرکت محمود عباس در مراسم تشییع جنازه شیمون پرز رییسجمهوری پیشین اسرائیل اظهار کرد که عباس ساخته و پرداخته دست اسرائیل است و نماینده فلسطینیان نیست و از خدا میخواهد که او در کنار پرز در آتش جهنم بسوزد».
«حسن عبدو» تحلیلگر سیاسی به المانیتور میگوید که مشعل وابسته به جریانی در درون حماس است که خواستار بازشدن درهاست و میانهروتر است. در درون حماس جریان رادیکالتری وجود دارد که معتقد است فتح دشمن است. عبده میگوید: «مشعل میداند که شکست فتح ناممکن است و نمیتوان آن گروه را از بین برد چرا که دارای محبوبیت گستردهای است. اظهارات اخیر مشعل اهمیت وحدت ملی را نشان میدهد».
المانیتور در پایان اشاره میکند که بسیاری از فلسطینیها امیدوارند که اظهارات اخیر مشعل بتواند به اختلافات داخلی پایان داده و زمینه را برای همکاری سیاسی میان فتح و حماس فراهم سازد.
محبوبیت گسترده؟!!!!!!!!!!!!
حتما به خاطر همین تو همه انتخاباتهای اخیر شکست خوردن؟!!!!
(البته خوانندگان توجه کنن که این به معنای حمایت از حماس نیست.)
روی سطل آب را زحمت خواندن به خود نداند ، از دانایی هم نپرسیدند ، بجای آب اشتباهی نفت ریختند ، تا یمن آتش پیش رفت .
ایران هم در اتحادیه فارس ، آینده ، مسایل پارسی ها از دخالت غیر فارس ، معترض می شوند .