کد خبر: ۴۰۲۲۳
تاریخ انتشار : ۱۵ بهمن ۱۳۸۴ - ۲۲:۳۵
ایران ـ غرب

زمان رویارویی نزدیک می شود

تحریم ها در افق نمایان می شود
آفتاب‌‌نیوز : این مقدمه تحلیلی است که گرچه پیش از صدور قطعنامه شورای حکام در سایت اطلاع رسانی عربی محیط منتشر شده اما حاوی نکات وتحلیل های جالبی است که می تواند مفید وقابل توجه باشد بخش های مهم این تحلیل که توسط "جهان مصطفی" تهیه شده در پی می آید: 

محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران در سخنانی روز چهارشنبه اول فوریه اعلام کرد لحن اروپا وغرب متعلق به قرون وسطی است ، آنها همچنان در رؤیاهای استعماری به سر می برند.
لاریجای رئیس هیئت مذاکره کننده پرونده اتمی ایران هم نسبت به ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت هشدار داده وآنرا به معنای پایان دیپلماسی ومسئله ای منفی که می تواند نتایج غیر قابل تصوری برای آنها به بار خواهد آورد. 

بحران اتمی ایران از سپتامبر 2002 با آغاز فعالیت در نیروگاه بوشهر آغاز شد. 

انتشار تصاویری ماهواره ای از دو مرکز اراک ونطنز هم باعث شد تا اتحادیه اینبار زمام امور را به دست گرفته وسعی در حل وفصل مسالمت آمیز آن وجلوگیری از بروز یک جنگ جدید در منطقه شود. 

در نوامبر 2003 توافقنامه ای بین ترویکای اروپایی وایران به امضا رسید که در جریان آن ایران متعهد شد تمامی فعالیت های غنی سازی اورانیوم را متوقف وبا عملیات بازرسی سرسختانه تر در مراکز هسته ای اش موافقت کند. 

در قرار داد اکتبر 2004 (پاریس) هم که بین ایران وترویکای اروپایی به امضا رسید تهران متعهد شد تمامی عملیات فراوری خود را متوقف وبه انتظار پیشنهادات تشویقی اتحادیه اروپا بنشیند . 

اما در سال 2005 بحران بین ایران وغرب به شکل خطرناکی سیر صعودی به خود گرفت ، به نحوی که ناظران ابراز نگرانی کردند که در صورت ادامه این روند وبا توجه به حضور محافظه کاران افراطی در ایران احتمال اعمال تحریم های بین المللی علیه این کشور بسیار زیاد خواهد بود. 

در مقابل آمریکا به دنبال خطرهای جدیی در منطقه است حتی اگر این خطرات واهی وبی پایه واساس باشند تا بتواند از طریق آن افکار عمومی آمریکا را بار دیگر متحد سازد وسیاست های آمریکا از باتلاقی که در آن گرفتار شده نجات دهد. 

ایران هم حاضر به پذیرش تشویق های اقتصادی وتجاری اروپا نشد وگام های دیگری نیز برداشت که منجر به عصبانیت غب شد ، آقای احمدی نژاد اقدام به انتصاب علی لاریجانی رئیس سابق صدا وسیمای ایران بعنوان مسئول اصلی پرونده اتمی ایران در مذاکره با اتحادیه اروپا کرد تا پرونده از دست حسن روحانی که همواره از دید کشورهای اروپایی شخصیتی معتدل بود واز سال 2003 مذاکرات را با آنها اداره کرده بود ، خارج شد تا پرونده به دست لاریجانی تندرو بیافتند. 

ناظران سیاسی نسبت به وقوع جنگ دیگری در خاور میانه هشدار می دهند زیرا وضعیت وشرایط بحران اتمی بین ایران وغرب پس از اعلام تصمیم ایران برای از سرگیری تحقیقت فراوری سوخت هسته ای به نقاط بغرنجی رسید. 

به اعتقاد کارشناسان وضعیت در این شرایط به نفع واشینگتن است زیرا ایران با عدم پذیرش پیشنهاد روسیه در مورد انتقال عملیات غنی سازی اورانیوم از ایران به خاک روسیه ، خشم این کشور را بر انگیخت. 

در این حال برخی از ناظران نسبت به اقدامی اسرائیلی با حمایت آمریکا علیه ایران هشدار می دهند ، این احتمال وجود داردکه اسرائیل با پشتیبانی آمریکا بهار آینده حمله موشکی را علیه ایران انجام دهد ، بخصوص که در داخل اسرائیل نیز درخواست هایی برای انجام یک ضربه علیه ایران وتخریب نیروگاه های هسته ای این کشور به گوش می رسد. 

به اعتقاد کارشناسان اختلافات زیادی بین مواضع کره شمالی وایران وجود دارد ، مواضع سرسختانه پیونگ یانگ از دستیابی این کشور به سلاح هسته ای نشات گرفته است ، مسئله ای که واشینگتن هم به خوبی از آن آگاهی دارد ، از اینرو با تمامی توان سعی دارد از بروز تشنج در شبه جزیره کره جلوگیری به عمل آورد ، همچنین همسایگان کره شمالی هم حاضر به اعمال تحریم علیه این کشور نیستند ، وترجیح می دهند به جای یک جنگ اتمی راه حلی مسالمت آمیز برای این مشکل بیابند. 

در مقابل ایران از این امتیاز ها بی بهره است ، نه تنها سلاح اتمی دارد ، بلکه برخی از کشورهای خاور میانه وبخصوص اسرائل فشارهای مختلفی را برای چشم پوشی این کشور از برنامه های اتمی خویش وارد می کنند ف از این رو هر نوع تهدیدی از سوی ایران نمی تواند به سطح تهدیدهای همتای کره شمالی اش برسد. 

براساس این نوع نگرش ، تنها آغاز فعالیت های تسلیحات اتمی ایران یا حتی اعتقاد واحتمال این کار کافی است تا بقیه کشورها را تشویق به تلاش برای دستیابی به تسلیحات اتمی وکشتار جمعی کند تا معادله وتوازن بازدارندگی برقرار گردد ، شاید حتی ایران هم تلاش خود برای دستیابی به تسلیحات اتمی برای خنثی سازی برنامه های مشابهی در عراق ودر اسرائیل آغاز کرد. 

از اینرو غرب دست وپا بسته در مقابل معضل ایران قرار نخواهد گرفت بخصوص که در خاور میانه کشورهایی هستند که از نظر آمریکا دشمن محسوب شده ودر منظومه آمریکا حرکت نمی کنند. 

در مقابل ایران هم عراق سال 1981 نیست ، به اعتقاد کارشناسان هر نوع حمله یا رویارویی با ایران می تواند عواقب فاجعه آوری را به بار آورد زیرا ایران حمله نظامی غربی به خود را با هدف قرار دادن نیروهای آمریکایی وانگلیسی در عراق پاسخ خواد داد. 

در چارچوب این کشمکش زرادخانه هسته ای اسرائیل هم قرار دارد که زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی نیست وبا توجه به خطری که این سلاح ها بر تمامی منطقه خاور میانه دارد می توان آنرا این یک امتیاز به نفع ایران است . 

به هر شکل یکی از سناریوهای موجود این است که غرب باید در تعامل خود با ایران موارد تشویقی بیشتری را به ایران پیشنهاد کند واجازه ندهد تا بحران ابعاد گسترده تری به خود بگیرد، باید واشینگتن را از کسب بهانه های تبلیغات منع کرد واجازه نداد که همچنان اعلام کند که اروپا قادر به حل وفصل بحران های بین المللی بدون رجوع به امریکا وچراغ سبز آن نیست. 

به هر شکل ایران بر دستیابی به فن آوری هسته ای تاکید می کند واعلام می دارد که این فن آوری را برای تولید برق وبا اهداف صلح جویانه میخواهد ، ایران بارها وبشدت ادعاهای آمریکا واسرائیل را در مورد تلاش برای دستیابی به سلاح های هسته ای تکذیب می کند. 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین