آفتابنیوز : نازخند صبحی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه با وجود افزایش تولید زعفران در کشور، تولید و بازار آن مدیریت نمیشود و زعفران ایران به صورت فلهای و قاچاق به اسپانیا و افغانستان وارد میشود، افزود: این در حالی است که زعفران ایران از اسپانیا با برندهای استاندارد اروپایی به مشتریان خاص فروخته میشود و از افغانستان نیز با تعرفه صفر درصد به چین و هند صادر میشود، هر چند افغانستان هم زعفران تولید میکند و مورد حمایت کشورهای اروپایی قرار دارد، ولی سطح زیر کشت این محصول در آن پایین است.
وی تصریح کرد: با توجه به سطح زیر کشت بالغ بر 90 هزار هکتار زعفران در کشور که عمده آن در استان خراسانجنوبی و رضوی پراکنده است و میانگین برداشت نیز 3.5 تا 4 کیلوگرم زعفران در هر هکتار است، برای صادرات 350 تنی این محصول، برنامهریزی و هدفگذاری دقیقی ضرورت دارد.
صبحی با اشاره به نزدیک بودن فصل برداشت طلای سرخ و علاقهمندی دولت آمریکا به خرید زعفران از ایران پس از برجام، اظهار کرد: آنچه با عنوان هدف قابل دسترسی در ارتقای تولید کمی و کیفی زعفران ضرورت دارد، رسیدن به میانگین برداشت 10 کیلوگرم در هر هکتار است، چون کشت زعفران در دیگر استانها از جمله فارس، اصفهان، کرمان، یزد، خراسانشمالی و زنجان نیز تولید میشود، حمایت دولت را میطلبد.
این فعال حوزه کشاورزی ادامه داد: متاسفانه بخشی از زعفران ایرانی به شکل چمدانی و قاچاق از کشور خارج میشود و بخشی نیز به صورت فلهای به علت نداشتن برند صادراتی به کشورهایی چون اسپانیا برده میشود و از آنجایی که اسپانیا در تجارت جهانی حضور دارد، میتواند زعفران ایران را با برندهای استاندارد اروپایی به مشتریان خود عرضه کند.
صبحی خاطرنشان کرد: نظارت بر وضعیت اقتصادی زعفرانکاران میتواند از ارزانفروشی این طلای سرخ جلوگیری کند. این نظارت از آنجایی حیاتی است که در 23 استان میتوان زعفران، تولید و به دنیا عرضه کرد.