کد خبر: ۴۰۴۹۰۶
تاریخ انتشار : ۰۸ آبان ۱۳۹۵ - ۱۵:۵۴

گوترس از شعار تا عمل

پایگاه خبری امید ملی ایرانیان در یادداشتی نوشت: برخلاف بسیاری از گمانه­زنی­ها مبنی بر جنسیت زن و اروپای شرقی بودن نهمین دبیرکل سازمان ملل متحد، آنتونیو مانوئل دی اولیویر گوترس 67 ساله از ابتدای ژانویه­ی 2017 و درست چند هفته قبل از مراسم تحلیف ریاست جمهوری ایالت متحده، سکان دبیرکلی سازمان ملل متحد را در دست خواهد گرفت.
آفتاب‌‌نیوز :
این نوشتار به قلم مجتبی اشرافی در ادامه می افزاید: پیش از این، بسیاری از صاحب­نظران، به واسطه­ تبلیغات وسیع برابری جنسیتی و ... انتظار داشتند، دبیرکل جدید سازمان ملل متحد یک زن باشد، امّا حتّی از چینش اعضاء شورای امنیت ملی(دائم و غیر دائم) و تناسب 14 مرد به یک زن، هم می­شد نتیجه گرفت، که زنان درحال حاضر، برای نشستن بر کرسی دبیرکلی سازمان ملل متحد و یا هر سازمان بین­المللی دیگری در این اندازه، شانسی نخواهند داشت.
گوترس پرتغالی، درحالی جانشین بان کی مون خواهد شد که شرایطی به مراتب دشوارتر از وی را در پیش رو خواهد داشت و باید دید که این سیاستمدار کهنه­کار اروپای غربی، در قبال مسائل پرحاشیه­ای که همتای پیشین خود، سازمان ملل متحد را درگیر آن­ها کرده بود، چه رویه­ای را برخواهد گزید.
گوترس قبل از ورود به دنیای سیاست، در دانشگاه لیسبون، در مقام استادیار، به تدریس در رشته مهندسی برق و مباحثی نظیر تئوری سیستم­ها و ارتباطات از راه دور و ... مشغول بود. او زندگی سیاسی خود را در 1974 با پیوستن به حزب سوسیالیست و هم­زمان با انقلاب گل میخک در پرتغال آغاز کرد. نخست وزیری پرتغال و رهبری حزب سوسیالیست این کشور (2002 - 1995) و هم­چنین رئیس کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (2015 - 2005) از جمله­ی مهم­ترین مسئولیت­های سیاسی وی بوده است.
سهمیه­ جنسیتی در حزب سوسیالیست پرتغال و ارتقاء جایگاه جنسیتی زنان در این حزب، در اوایل دهه­ی 1990 و در زمان رهبری او بر حزب سوسیالیست و دوران نخست وزیری او به تصویب رسید، پرتغالی­ها نخست وزیر سوسیالیست خود را به­عنوان «یک مذاکره کننده­ی ماهر» می­شناختند. گوترس در دوران تصدی مقام ارشد کمیساریای عالی پناهندگان در سازمان ملل، با چانه­زنی­های بسیار با قدرت­های بزرگ و کشورهای ثروتمند جهان، بودجه­ی این کمیساریا را تا حد قابل توجهی افزایش داد. و حتّی بر تعداد کارمندان این آژانس البته با محوریت دفاتر در سراسر دنیا و نه در مقر آن در ژنو، نیز افزود. او در مدت ده سال ریاست بر کمیساریای پناهندگان قایل به «مدیریت پناهندگان در سزمین­های مبدأ» بود و برای این مهم، تلاش­های درخور توّجه بسیاری نمود.
گوترس، در سخنرانی اولیه­ی خود بعد از رسمیت یافتن انتخابش برای دبیرکلی سازمان ملل متحد،«امداد رسانی به پناهجویان»و«ترویج برابری جنسی» را از اولویت­های کاری خود برشمرده و مدعی شده است که در سمت دبیرکلی، به­عنوان منتخب همه­ی کشورهای عضو، تلاش خواهد کرد تا در روابط همه­ی همکاران و کشورهای عضو سازمان ملل متحد، حامیان مالی این سازمان و ...، نوعی تعادل و هماهنگی برای انجام بهتر فعالیت­ها و ارائه­ی خدمات مساوی به یکایک اعضاء را برقرار نماید. البته او از نیازی که خود آن­را «دیپلماسی احتیاط» نامیده است نیز پرده برداشته و بارها و بارها از این خط مشی دفاع کرده است. دبیرکل جدید سازمان ملل متحد، با عنوان این­که «من یک تهدید نیستم» خود را «یک میانجی صادق» معرفی کرده و گفته است که در مقام دبیر کل، او تجسم آن ارزش واقعی جهانی­یی است که در منشور سازمان ملل آمده است.
گوترس، در یک نماش نادر از اتحاد اعضاء دائم و غیر دائم شورای امنیت، با کسب 13 رأی موافق و 2 رأی ممتنع، توانست به مقام دبیرکلی سازمان ملل متحد برسد، بنابراین انتظار می­رود علیرغم شکافی که بین روسیه و غرب ایجاد شده و هم­­چنین به دلیل مواضع اشتباهی که سازمان ملل در سال­های اخیر اتخاذ کرده و خود را زیر سئوال برده است، او بتواند تا اندازه­ای شخصیت مستقل سازمان ملل متحد را در عرصه­ی مسائل پیچیده و فوری جهانی، حفظ و با اعاده­ حیثیت از این سازمان بین­المللی، بحران­های پیش­رو را مدیریت نماید.
افزایش تعداد قابل توّجه پناهندگان و آوارگان در سال­های اخیر در اثر جنگ­های داخلی و اشغالگری کشورهای غربی در افغانستان، عراق، سوریه، یمن، سودان و ... ، در ظاهر، مشکلات فراوانی را برای کشورهای غربی ایجاد نموده است، و انتظار می­رود که گوترس، بنا به صبغه­ی مدیریتی پیشین خود که اتفاقاً از جمله­ی مهم­ترین معیارهای انتخاب وی برای دبیرکلی سازمان ملل متحد بوده است، بتواند در رفع مشکلات مربوط به پناهجویان و خدمات رسانی بهتر به آوارگان، نقشی بسیار مؤثرتر از بان کی مون ایفا نماید. گوترس خودش نیز بر این باور است و می­گوید: «من کاملاً به این امر واقف هستم که با توّجه به مسئولیت 10 ساله در کمیساریای عالی پناهندگان و دیدن سطح وسیعی از درد و رنج غیرقابل تصور ملت­ها، خود را نسبت به حل این مشکلات، متعهد و موظف بدانم. »
درهمین زمینه، باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده، در بیانیه­­ای، ضمن حمایت از انتخاب گوترس، اظهار امیدواری کرده است که دبیر کل جدید بتواند در برخورد با چالش­های بی­سابقه­ای مثل افزایش میلیونی مردم آواره­ی جهان و بحران پناهندگان در اکثر کشورهای غربی، جنگ داخلی سوریه، بحران تغییر آب و هوا و ...، مؤثر واقع شده و موفق عمل نماید. بان کی مون نیز که پس از رأی­گیری در مجمع عمومی و انتخاب نهایی گورتز، صحبت می­کرد، او را مشهورترین و موفق­ترین نامی دانست که در سالیان اخیر، در خط مقدم درگیری­های مسلحانه و درد و رنج­های انسان­دوستانه، گامی استوار داشته است.
در مجموع، بایستی به این نکته توّجه داشت که کشورهایی مثل روسیه و چین، با این­که تمایل به پیروزی کاندیداهای دیگری برای احراز سمت دبیرکلی داشتند، امّا به گوترس اقبال نشان دادند. حال این سئوال پیش می­آید آیا این کشورها نیز در مقام سهم­خواهی برخواهند آمد و مثلاً پست­های ارشد سیاسی و ... در مقرر سازمان ملل را از او طلب خواهند کرد یا خیر؟! و این­که گوترس در معادلات رقابتی میان روسیه، چین و ایالات متحده، طرف کدام یک را خواهد گرفت؟
از طرفی، سئوال مهم دیگر این­جاست که رویکرد دبیرکل جدید سازمان ملل نسبت به مسایل و بحران­های خاورمیانه به چه صورت خواهد بود؟! و آیا وی نیز مانند بان کی مون در مقابل تحولات منطقه­ای در خاور میانه، نقشی خنثی و متمایل به عربستان و برخی دیگر از حامیان مالی سازمان ملل در منطقه را در پی خواهد گرفت و یا این­که بر مبنای مدعای خود در سخنرانی اولیه­اش، به همه­ی اعضاء سازمان ملل با یک دیدگاه برابر خواهد نگریست. هم­چنین بایستی منتظر بود و دید که اقبال دبیرکل جدید سازمان ملل متحد، نسبت به وضعیت ایران و توافقات هسته­ای پیشین و پسینی به چه سمتی متمایل و مواضع وی در این موضوع به سمت کدام طرف معادله خواهد بود. 
*منبع: پایگاه خبری امید ملی ایرانیان/8آبان95

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین