آفتابنیوز : روزنامه جروزالم پست نوشت: این روزنامه در گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: این اسناد را که از شمال سوریه به دست آمده است، ایمن التمیمی، عضو «مجمع خاورمیانه» مستقر در آمریکا که هم اکنون در مرز سوریه حضور دارد، در اختیار جروزالم پست قرار داده است.
این نخستین اسناد داخلی درباره ساختار واحد جنگی داعش است که به طور علنی منتشر شده است.
به طور عمده، ساختار نظامی داعش به سه قسمت تقسیم می شود: فرقه (بخش)، لیوا (تیپ) و کتیبه (گردان). بر اساس نموداری که در اختیار جروزالم پست قرار گرفته و شامل رئوس کلی ساختار یک تیپ است، هر تیپ شامل چهار گردان است. هر تیپ را یک امیر (فرمانده) هدایت می کند که دو معاون، یک مسئول اداری و یک شورای مشورتی دارد.
علاوه بر این، هر تیپ داعش دو بخش اداری دارند که عبارتند از: اداره دفتری و اداره عملیاتی.
تمیمی، پژوهشگر سوری که اسناد فاش شده داعش را جمع آوری و بررسی می کند، به جروزالم پست گفت: «برای مثال، در اداره دفتری، یک بخش مسئول تهیه غذا و آشپزی است که متشکل از ده نفر است. در حالی که در اداره عملیاتی، هفت نفر مسئول رسانه ای هستند.»
بخش دیگر تحت پوشش بخش اداری یک تیپ، بخش «امور مجاهدین» است.
سندی که صرفاً در اختیار جروزالم پست قرار گرفته است، یک جنبه از جنبه های دیوانسالاری آرایش نظامی داعش از یک تیپ را در استان حلب نشان می دهد:
به برادران در اداره لیوا الفرقان، خدا از شما حفاظت و هدایت کند: السلام علیکم و رحمه الله و برکاته
تزکیه امیر: نام مستعار برادر: ابومحمد الدمشقی
دوره بیعت: یکم ذیقعده 1434 هجری قمری (وی در این روز با داعش بیعت کرد)
جیزی که این بردار نیاز دارد: کمد لباس پنج دره ، تخت دو خوابه، یک دست مبل
لیواالفرقان
امور مجاهدین
مقام اداری کتیبه
(اثر مهر)
دولت اسلامی
لیوا الفرقان
مقام اداری
در حالی که معلوم نیست هر تیپ یا گردان شامل چه تعداد جنجگوست، تمیمی به این روزنامه گفت: «این اسناد از نظر نشان دادن ساختار بروکراتیک پیچیده واحدهای داعش و اینکه از زمان اعلام خلافت (داعش) تا چه حد مشابه یک ارتش متعارف بوده است، اهمیت دارد.»
داعش سال 2013 مناطق بزرگی از سوریه و عراق را با هزاران جنگجو از سراسر جهان تحت کنترل درآورد. اما در حال حاضر که سه سال از آن زمان سپری شده است، این گروه در چند جبهه با مبارزه می کند.
داعش تمایل دارد خود را گروه قوی که نیروی جنگجوی توانمند و بزرگی دارد، نشان دهد. اما با توجه به بیرون راندن داعش از برخی از مناطق تحت کنترل خود پس از چند حمله موفقیت آمیز، این گروه همچنان اعضای خود را از دست می دهد، و بیش از پیش متوسل به اعزام کودک سرباز ها به خطوط مقدم برای شرکت در عملیات یا حملات انتحاری شده است.
اسناد دیگری که تمیمی فاش کرد نشان می دهد که این گروه حتی از زنان به عنوان عوامل انتحاری استفاده کرده است. این در حالی است که این اقدام بر خلاف دیدگاه پذیرفته شده آنان مبنی بر این است که این گروه جهادگرا به زنان اجازه اجرای عملیات شهادت طلبانه نمی دهد.
همچنین گمان می رود در موصل شمار نیروهای ائتلافی که 100 هزار نفر است، بیشتر از تعداد جنگجویان داعش است. همچنین در حالی که مبارزان کرد و عراقی به مبارزه و پیشروی در شهر ادامه می دهند، اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا گفت: حمله برای بیرون راندن داعش از شهر رقه سوریه، پایتخت عملی این گروه، به زودی آغاز خواهد شد و مقدمات برای این حمله فراهم شده است.
این حمله موجب کاهش هر چه بیشتر منابع نظامی داعش خواهد شد، و بنا بر اعلام تمیمی، «اگر داعش هم در موصل و هم در رقه شکست بخورد، این نوع ساختار ممکن است از هم بپاشد.»
اسناد دیگری که تمیمی فاش کرده است، شامل یک مورد ابراز اختلاف عقیده در داخل گروه است. یک ناراضی به نام ابو الفاروق المصری، فردی است که به گفته تمیمی «به بلندپایه ترین اعضای گروه دسترسی دارد و توصیه ای را درباره راهبرد در قبلا شورای مشورتی داعش - که به طور مستقیم به بغدادی مشاوره می دهد- ارائه کرده است.»
به موجب اسنادی که تمیمی پیدا کرده است، المصری به دست داعش دستگیر شد. در حالی که علت اصلی دستگیری وی معلوم نیست، تمیمی گفت این اسناد نشان می دهد که المصری منتقد تصمیم گروه برای «تصرف جهان» بود و فکر می کرد گروه بی آنکه لازم باشد نظامیان خود را در درگیری ها از دست می دهد.»
موصل و رقه، بزرگترین شهرهای تحت کنترل داعش هستند که بازپس گیری شان به منزله شکست سنگین داعش خواهد بود. اما کارشناسان هشدار می دهند که در صورت آزادسازی این دو شهر، داعش به فعالیت های شورشی قدیمی تر متوسل خواهد شد که چالش های جدید و بزرگتری را به همراه خواهد داشت.