آفتابنیوز : در بخشی از این تحلیل آمده است:
در چارچوب رقابت با چین در بازار نفت ژاپن تضمین واردات را بعنوان کلید استراتژیک انرژی خود دانسته است.
توکیو در پروژه های نفتی ایران سرمایه گذاری کرد وبر روی منابع نفتی آزادگان هم شرط بندی کرده است.
در بخش دیگری از این تحلیل آمده است پس از اعلام ایران مبنی بر از سرگیری غنی سازی اورانیوم ژاپن بعنوان حامی اصلی وسنتی منع انتشار تسلیحات اتمی وتنها کشوری که از این سلاح به طورمستقیم زیان دیده است ، از تهران خواست تا فعالیت های هسته ای خود را متوقف کند وپایبندی خود را به قطعنامه های آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کند وحمایت خود را از طرح اتحادیه اروپا اعلام کرد.
ژاپن که سودای نشست روی یکی از صندلی های دائم شورای امنیت را پس از توسعه آن در سرمی پروراند حمایت خود را از تصمیم پنج عضو شورای امنیت اعلام کرد.
اما بحران اتمی ایران سایه سنگین خود را بر سرمایه گذاری در میدان های نفتی آزادگان انداخته وحتی ادامه آنرا با خطر مواجه کرده است.
این طرح از فوریه 2004 با امضای قرار داد شرکت ژاپن انپکس با دولت ایران آغاز شد واین شرکت ژاپنی اجازه استخراج 75 درصد از 26 بیلیون بشکه نفت موجود در مراکز نفتی آزادگان را دریافت کرد .
بر اساس تخمین های صورت گرفته از سال 2008 این مراکز نفتی روزانه 150 هزار بشکه نفت تولید خواهند کرد وبا فرا رسیدن سال 2012 میزان استخراج به 260 هزار بشکه خواهد رسید که به معنای تامین 60 درصد از نیاز نفتی ژاپن است.
اما پیشرفتن این طرح منوط به حل وفصل بحران اتمی ایران است زیرا در صفوف دلت ژاپن اختلاف نظر وجود دارد ، برخی از وزرا خواهان ادامه استفاده از میدان های نفتی آزادگان را دارند وبرخی دیگر بیم آن دارند که چین بعنوان هم پیمان اصلی ایران این منابع را هم دراختیار خود بگیرد.
به هر شکل وزیر امور خارجه ژاپن پیشنهاد انجام مذاکراتی با ایران را برای چشم پوشی از برنامه های اتمی خود داد و از این رو ژاپن به برنامه های خود در آزادگان ادامه خواهد دارد بدون انکه مسایل سیاسی بازتابی منفی بر این روند داشته باشد.