از توصیه دیپلمات سابق امریکایی برای حمایت از اپوزیسیون معاند نظام /تا پیش بینی تحریم های تازه علیه ایران توسط بلومبرگ
آفتابنیوز : سرویس بین الملل-رسانه های خارجی در گزارش های خود به گمانه زنی درباره ریاست جمهوری ترامپ و تاثیر آن بر برجام ادامه می دهند. در این باره می توان به یادداشت «ری تکیه» پژوهشگر اندیشکده شورای روابط خارجی و مقام پیشین وزارت امور خارجه امریکا اشاره کرد که در نشریه فارین پالسی اشاره می کند که اکنون این فرصت برای ترامپ فراهم شده که هم برنامه هسته ای ایارن را محدود سازد و هم ایران را وادار به دست کشیدن از به ادعای او جاه طلبانه منطقه ای اش سازد.
او در این باره می نویسد:«به دلیل آن که برجام یک پیمان تصویب شده از سوی مجلس سنا نیست اجرای آن نیز برای دولت امریکا الزام آور نیست. دولت ترامپ می تواند برجام را پوچ و باطل بخواند. اما باید اشاره کرد که اظهارنظر درباره پوچ بودن این توافق می تواند دلالت بر تمایل به مذاکره برای حصول توافقی قوی تر برای امریکا نیز داشته باشد. به عنوان یک نوصیه می توان به دولت ترامپ گفت که باید آن چه دولت اوباما نادیده گرفته بود یعنی چشم پوشی از تخافات گذشته ایران در برنامه هسته ای اش و حرکت به سوی ساخت تسلیحات هسته ای خودداری کرده و بررسی این موضوع را در دستور کار قرار گیرند.
تنها راه قابل قبول برای حصول اطمینان از انطباق توافق هسته ای با توافق های کنترل تسلیحات می تواند وادار کردن ایران به اجازه دادن به دسترسی نامحدود بازرسان به همه سایت ها و دانشمندان هسته ای آن کشور در هر نقطه و هر زمانی باشد. از سوی دیگر موشک های بالستیک ایران و آزمایش های آن کشور نیز از جنبه های مهم دیگری هستند که باید در دستور کار دولت تحت رهبری ترامپ قرار گیرند».
ری تکیه می گوید که تجدیدنظر در برجام نیازمند مهارت بالای مدیریت متحدان امریکا از سوی ترامپ است. او می افزاید:«ترامپ ممکن است از این واقعیت بهره گیرد که دولت های اروپایی مشتاق آغاز مثبت رابطه با دولت تازه امریکا هستند. ترامپ هم چنین می تواند از گرم شدن رابطه میان واشنگتن و مسکو برای پیگیری اهداف و آرزوهای خود استفاده کند تا روسیه بتواند نقش سازنده ای در روند مذاکرات احتمالی داشته باشد.
ری تکیه در ادامه اشاره می کند :«در ایران در زمان دولت اوباما با پرداخت های امتیازی که به آن کشور صورت گرفت هیچ کس در تهران روی میز بودن همه گزینه ها را جدی نمی گرفت. در آن زمان ایران می دانست که از هرگونه اقدام نظامی احتمالی امریکا و بروز جنگ مصون است. آیا در تهران مقام های دولتی پس از در قدرت قرار گرفتن ترامپ چنین احساسی را بار دیگر خواهند داشت؟ به نظر می رسد و پیش بینی می شود که اکون در هیئت حاکمه در ایران نوعی بی قراری در مورد ترامپ غیر قابل پیش بینیوجود دارد و گفته که درصدد احیای قدرت امریکا است.
شبکه خبری «بلومبرگ» نیز با انتشار گزارشی اشاره می کند که به اختمال زیاد برجام به عنوان دستاورد باراک اوباما دچار مشکل خواهد شد. این شبکه خبری به گزارش روز چهارشنبه آژانس بین المللی انرژی اتمی ایران درباره ذخیره بیش از حد مجاز تعیین شده آب سنگین توسط ایران اشاره کرده است و می نویسد:«اگر هیلاری کلینتون در انتخابات پیروز شده بود احتمالا ذخیره سازی آب سنگین بیش از حد مجاز توسط ایران را از دستور کار خارج می کرد و به آن اهمیتی نمی داد اما دونالد ترامپ اکنون در انتخابات پیروز شده و رییس جمهوری بعدی امریکا خواهد بود او قول هایی را درباره لغو کردن توافق هسته ای داده است.
کمیته مشاوره ای اسرائیل کارزار او در بیانیه ای در این ماه گفته بود که امریکا باید به نقض مستمر برجام از سوی ایران و تلاش آن کشور برای دستیابی به تسلیحات هسته ای رسیدگی کند. این بیانیه هم چنین وعده داده بود که تحریم های جدیدتری علیه ایران اعمال می شوند تا به زعم آن کمیته با تهدیدات منطقه ای ایران مقابله شود.».
این شبکه خبری در ادامه اشاره می که سناتورهای جمهوریخواه نیز به احتمال زیاد از اعمال تحریم های تازه علیه ایران استقبال خواهند کرد. این روزنامه می نویسد:«سناتور ارکانزاس به خبرنگار بلومبرگ گفته است که ترامپ به همراه کنگره ای جمهوریخواه سیاست جدیدی را علیه نظام سیاسی ایران در پیش خواهد گرفت».
«مایک پمئو» نماینده جمهوریخواه امریکایی که از حامیان ترامپ بوده است می گوید:«من فکر می کنم پیام ترامپ آشکار، صریح و مشخص است او به ایران احازه نخواهد داد تا رفتاری فراتر از برجام داشته باشد به خصوص درباره چکونگی به کار گرفتن مواد هسته ای و درباره آزمایش های موشکی».