کد خبر: ۴۰۹۹۲۷
تعداد نظرات: ۱۵ نظر
تاریخ انتشار : ۰۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۲
در سن ۹۱ سالگی

آیت‌الله موسوی اردبیلی دعوت حق را لبیک گفت+زندگی‌نامه و تصاویر

لحظاتی پیش آیت‌الله موسوی اردبیلی دعوت حق را لبیک گفت. آیت‌الله موسوی اردبیلی از روز دوشنبه به علت مشکل قلبی و ریوی در بیمارستانی در تهران بستری شده بود. ایشان ظهر امروز در سن ۹۱ سالگی دار فانی را وداع گفت.
آفتاب‌‌نیوز :
آیت‌الله موسوی اردبیلی، مرجع تقلید و عالم روحانی دار فانی را وداع گفت.فوری / آیت‌الله موسوی اردبیلی دار فانی را وداع گفت

به گزارش آفتاب‌نیوز، آیت‌الله موسوی اردبیلی که از روز دوشنبه به علت مشکل قلبی و ریوی در بیمارستانی در تهران بستری شده بود، ظهر امروز در سن ۹۱ سالگی دار فانی را وداع گفت.

نگاهی به زندگی و فعالیت‌های آیت‌الله موسوی اردبیلی

آیت‌الله موسوی اردبیلی که ظهر امروز چهارشنبه (۳ آذر) در ۹۱ سالگی دار فانی را وداع گفت، ۸ بهمن ۱۳۰۴ مقارن با سالروز میلاد امیرالمؤمنین‏ (ع) در شهر اردبیل متولد شد.

مرحوم آیت‌الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی از مراجع تقلید جهان تشیع و از پیشگامان انقلاب اسلامی ایران و یکی از نزدیک‌ترین یاران امام خمینی(ره) و بنیانگذار دانشگاه «مفید» به شمار می‌آید.

او سحرگاه سیزدهم رجب ۱۳۴۴ هجری قمری، مقارن با سالروز میلاد امیرالمومنین‏ علی علیه السلام و برابر با ۸ بهمن ۱۳۰۴ هجری شمسی  در شهر اردبیل، در خانواده‏‌ای روحانی متولد شد. پدرشان از روحانیون محترم بودند که به جهت مخالفت با سیاستهای ضد مذهبی رضا شاه، سال‌ها زیر فشار مامورین حکومتی به سر برده و از جمله حدود سه سال در منزل خود به صورت محبوس زندگی می‌کردند.

ایشان تحصیلات خود را تحت نظر پدر آغاز نمود و تا سن ۱۸ سالگی در زادگاه خود ادبیات فارسی، ریاضیات، مقدمات و بخشی از دروس سطح حوزوی را فراگرفت.

در سال ۱۳۲۲ به قم مهاجرت کردند و در حوزه علمیه به تحصیل مشغول شدند و باقی دروس سطح را نزد اساتیدی چون حضرات آیات گلپایگانی، سید احمد خوانساری، میرزا مهدی مازندرانی و سلطانی فرا گرفتند و سپس در دروس خارج فقه و اصول حضرات آیات  بروجردی، سید محمد داماد و حجت کوه‌کمری حاضر شدند و همزمان، به تدریس دروس سطوح عالی پرداختند. در سال ۱۳۲۴ برای استفاده از حوزه علمیه نجف اشرف، به عراق عزیمت کردند و در آن شهر به مدت دو سال در دروس حضرات آیات عظام خویی و حکیم و شیرازی حاضر شدند.

 در سال ۱۳۲۷ به جهت بیماری پدر به ایران مراجعت کرده و در حوزه علمیه قم تحصیلات خود را ادامه دادند. در سال ۱۳۳۹ در پی ابتلا به بیماری سختی، ناچار به اردبیل مراجعت کرده و در آن شهر به تدریس و تربیت طلّاب و انجام فعّالیت‌های اجتماعی پرداختند.

 آیت الله موسوی اردبیلی از اوان جوانی به همراه تحصیلات حوزوی خود، مجدّانه در فعّالیت‌های اجتماعی و سیاسی شرکت می‌کردند. خطابه‌های پرشور او در مساجد شهرهای مختلف از جمله ارومیه، همدان، اردبیل، بابل، بندر انزلی در طول سال‌های دهه‌های ۲۰ و ۳۰ در ایجاد تحرّکات سیاسی و اجتماعی آن شهرها، تاثیر بسیاری برجای گذاشت.

پس از بازگشت به اردبیل این مجاهدات شکل جدّی‌تری به خود گرفت به طوری که او به عنوان کانون تحرکات ضدحکومتی در اردبیل و آذربایجان شناخته شده و از سوی سازمان امنیت رژیم شاه تحت تعقیب قرار گرفت. به این ترتیب مجبور به خروج از اردبیل و مهاجرت به تهران شدند. از هنگام مهاجرت به تهران در سال ۱۳۴۷ تا پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷، او در کنار تلاش‌های علمی خود، با تاسیس و اداره مراکزی چون موسسه مکتب امیرالمومنین(ع)، کانون توحید و مدارس مفید، به تربیت جوانان و دانشجویان مسلمان پرداخته و ضمن آشنا کردن آنان با مبانی اسلامی، در کنار سایر همرزمان خویش، از جمله آیت الله شهید مطهری و آیت الله شهید بهشتی، بذر انقلاب را در دل جوانان مسلمان کاشته و کادرهای اجرایی آینده انقلاب را تربیت کردند. بسیاری از آن جوانان، پس از پیروزی انقلاب اسلامی عهده‌دار مسؤولیت‌های مهمّی از جمله وزارت، نمایندگی مجلس، استانداری یا سفارت شدند و نقش چشمگیری در اداره کشور ایفا کردند.

با اوج‌گیری انقلاب اسلامی و مهاجرت امام خمینی (ره) به پاریس در سال ۱۳۵۷، شورای انقلاب اسلامی تشکیل شد و ۵ نفر از مهم‌ترین شخصیت‌های انقلابی، از جمله آیت الله موسوی اردبیلی، از سوی امام به عضویت این شورا منصوب شدند. این شورا رهبری انقلاب اسلامی را تا پیروزی آن و همچنین اداره کشور را تا استقرار نهادهای برخاسته از قانون اساسی به عهده گرفت.

امام خمینی (ره) نخست آیت الله موسوی اردبیلی را به دادستانی کل کشور و پس از شهادت آیت الله بهشتی، به ریاست دیوان عالی کشور منصوب کردند.

 به این ترتیب تا چند ماه پس از وفات امام خمینی(ره) در سال ۱۳۶۸ ریاست قوه قضاییه ایران را بر عهده داشتند. از مهم‌ترین اقدامات وی، در این مدت، تجدید نظر و بازنویسی قوانین قضایی ایران و تطبیق آن با فقه شیعه بود. از جمله سایر سمت‌های او در این سال‌ها، می‌توان به عضویت در نهادهای مهمی چون مجلس خبرگان قانون اساسی، شورای بازنگری قانون اساسی، مجلس خبرگان رهبری، شورای عالی انقلاب فرهنگی وهیات امنای فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد.

رفع یکی از نیازهای جدی حوزه علمیه قم و محقق ساختن یکی از برنامه‌های دیرینه خود، دانشگاه مفید را در شهر قم بنیان گذاردند. به دنبال فوت امام خمینی(ره)، وی به شهر قم مهاجرت کردند  و از آن زمان در کنار تدریس خارج فقه و اصول و تالیف و انجام وظایف مرجعیت دینی، ریاست عالیه دانشگاه مفید را شخصاً بر عهده دارند.

افزون بر ده‌ها مقاله علمی، کتب زیر از جمله تالیفات او است:

 ۱- جمال ابهی: ۱۳۸۹ ﻫ.ق

 ۲- فقه القضا: انتشارات مکتب امیرالمؤمنین(ع)، قم، ۱۴۰۸ ﻫ.ق

 ۳- فقه الحدود و التعزیرات: انتشارات مکتب امیرالمؤمنین(ع)، قم، ۱۴۱۳ ﻫ.ق

 ۴- فقه الشرکـﺔ: انتشارات مکتب امیرالمؤمنین(ع)، قم، ۱۴۱۴ ﻫ.ق

 ۵- فقه الدیات: انتشارات مکتب امیرالمؤمنین(ع)، قم، ۱۴۱۶ﻫ.ق

 ۶- فقه القصاص: انتشارات نجات، قم، ۱۴۱۸ ﻫ.ق

 ۷- فقه المضاربـﺔ: انتشارات مفید، قم، ۱۴۲۱ ﻫ.ق

منبع: ایسنا/ عکس‌ها از باشگاه خبرنگاران
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
انتشار یافته: ۱۵
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
10
23
ان‌شاءالله خداي بزرگ بيامرزد و رحمت كند آيت الله بزرگوار را و با اولياءالهي محشورشان كند. الهي آمين
حسین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
9
17
سلام
انشاا...خدا ی عزیز بیامرزد این مرجع وسید بزرگوار یار امام ره ودوست دیرین رهبر فرزانه را وبا اهل بیت ع محشور شود وبه بازماندگان صبر عنایت فرمایید امین یا رب العالمین
مهدی کاظمی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
7
10
روحش بااربابش محشور باشه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
8
9
انشا الله با اولیا الله محشور بشوند.
حمید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
7
10
پدرم تعریف می کرد که در حدود 50 سال پیش که مرحوم سید عبدالکریم به ارومیه جهت سخنرانی آمده بود از مزرعه تا مسجد جامع را که حدود 7 کیلومتر بوده را پا برهنه می دود تا مبادا منبر ایشان را از دست ندهد خاطرخواه های جدی داشت خدا همه شون را بیامرزه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
5
11
الان زدم شبکه یک،خبر ساعت 2، فک کردم اولین خبر درگذشت ایشون باشه! نبود، دومیشم که نه!فعلا ببینیم پخش میکنه اصلا، فعلا
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
اگه اخبار رو می دیدن منفی نمیزدین.
حامد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
5
5
خدا رحمت کند این سید و فقیه بزرگوار را
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
2
5
خدا رحمت کند ایشان از شخصیت های مخالف شعار مرگ بر امریکا بودند اسناد صوتی آن وجوددارد که فرموده اند نتیجه موردانتظار این شعار برعکس پاسخ داده و امریکا حضورش در منطقه بیشتر شده
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
6
2
يك هفته عزاي عمومي
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
2
6
البته ایشان نیزدرسالهای پس ازفوت امام تقریباکنارگذاشته شده ومورداهانت بعضی ازهمین افراطیون تندروقرارگرفتند.
فوت انسانهاخوب است همه مارابه فانی بودن دنیاواینکه آخرتی هم ووجودداردبیاندازدوهمگی توبه کنیم.
خدایش ببخشدوبیامرزد
علی معرف
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
3
2
با شعار دادن چیزی اصلاح نمیشه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
1
1
الان زدم شبکه یک،خبر ساعت 2، فک کردم اولین خبر درگذشت ایشون باشه! نبود، دومیشم که نه!فعلا ببینیم پخش میکنه اصلا، فعلا
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۴
4
0
واقعا حیف شد
شهیدداده
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۴
3
0
درودبرروحانیونی که پاک وصادقانه زیستند
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین