کد خبر: ۴۱۲۷۸۱
تعداد نظرات: ۸ نظر
تاریخ انتشار : ۱۸ آذر ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۹

حذف «صفر» از پول ملی و تجربه آلمان و ترکیه

یک اقتصاددان معتقد است که تبدیل واحد پول کشور از ریال به تومان، گامی مثبت است و دولت در شرایط ثبات اقتصادی باید سه یا چهار صفر را از پول ملی حذف کند.
آفتاب‌‌نیوز :
غلامرضا مصباحی‌مقدم - اقتصاددان و نماینده پیشین مجلس - در روزنامه «ایران» می‌نویسد: تصمیم دولت برای تغییر واحد پول ملی ایران از «ریال» به «تومان» را باید گام مثبتی تلقی کرد. با توجه به ثبات اقتصادی موجود و موفقیت سیاست‌های کنترل تورمی دولت، طرح اصلاح پول ملی در شرایط خوبی پیاده می‌شود.

آنچه در میان مردم طی سال‌های پیش تا کنون جریان داشته است استفاده عملی از واحد «تومان» بوده است که در جریان مبادلات و محاورات و مکتوبات عامه مردم مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده از واحد پولی ریال تنها مختص مکاتبات و اسناد رسمی دولتی بوده که عملاً با آنچه در متن مبادلات جامعه و بازار جریان داشته و دارد متفاوت بود. اکنون می‌توان گفت که این خواست عمومی مردم رسمیت یافته و پیام مثبتی به اقتصاد خواهد بود.

در ادامه، طرح اصلاح پول ملی باید حذف سه یا چهار صفر از پول ملی را نیز مد نظر قرار دهد، چراکه واحد پول اگر به تومان هم تبدیل شود چندان کارکرد اعتباری نخواهد داشت زیرا در مبادلات اقتصادی و روزمره نه یک ریال استفاده خواهد شد و نه ۱۰ ریال، زیرا ارزش و قیمت واقعی ندارد. از این نظر با حذف سه یا چهار صفر، اعتبار پول ملی ما در برابر واحدهای پولی کشورهای همسایه تقویت خواهد شد و مردمی که سفرهای زیادی به کشورهای مختلف دنیا دارند، شاهد تناسب و قدرت اعتبار پول ملی در برابر ارزهای دیگر خواهند بود. ضمن اینکه از نقطه نظر تسهیل تبادلات و امور حسابداری و اسنادی شاهد گشایش‌هایی خواهیم بود.

کشور ترکیه ۲۰ سال قبل ۶ صفر را از واحد پولی خود حذف کرد و تجربه موفقی در این زمینه به حساب می‌آید. قبلاً یک میلیون لیر ترکیه برابر با خرید یک نوشابه بود یا استفاده از یک کورس تاکسی با یک و نیم میلیون لیر مقدور بود. همین موضوع هم رنجش ملی را به همراه داشت و هم برای مردم ترکیه واقعیت تلخ بی‌اعتباری پول ملی را یادآور می‌شد. اگر چه وضعیت فعلی واحد پول ملی ما با بی‌اعتباری آن موقع لیر ترکیه قابل قیاس نیست اما باز هم مردم از بی‌اعتباری پول ملی رنج می‌برند. ایرانیانی که به ترکیه می‌روند یا برای اربعین به عراق می‌روند وقتی این بی‌اعتباری پول ملی را در برابر واحدهای لیر و دینار مشاهده می‌کنند، احساس ناخوشایندی دارند.

معمولاً اقتصادهایی که بعد از دوره‌هایی بی‌ثباتی و روند افزایشی نرخ تورم، موفق به برقراری ثبات اقتصادی و کنترل تورم می‌شوند، اقدام به اصلاح پول ملی و برداشتن چند صفر از پول ملی می‌کنند. اکنون این شرایط در اقتصاد ایران مهیاست و باید در این زمینه گام‌های بعدی از سوی دولت و حذف چند صفر از واحد پولی اتخاذ شود.

البته یک نگرانی در این زمینه هم بین تصمیم‌گیران و سیاستگذاران وجود دارد و آن هم این است که با حذف چند صفر از پول ملی، توهم پولی در کشور ایجاد شود و مردم به یکباره احساس کمبود و افت درآمد کنند. مثلاً فردی که ۲ میلیون تومان درآمد داشت اگر به یکباره ببیند که درآمدش به ۲ هزار تومان رسیده است ممکن است دچار شوک ناگهانی و توهم پولی شود. با این حال حل این مشکل هم آسان است. می‌توان در دوره‌ای که حذف صفر از واحد پولی اتفاق افتاد، طی چند ماه نخست و تا یک‌سال صفرهای پول را با استفاده از قرار دادن یک ممیز بعد از عدد پول یا به رنگ متفاوتی درآوردن این صفرها، همچنان به صورت صوری حفظ کرد و بعد از طی دوره مشخص شده اقدام به حذف کامل این صفرها نمود. در این صورت مردم و صاحبان درآمد احساس بدی نخواهند داشت و توهم پولی از بین خواهد رفت.

تجربه حذف ۱۴ صفر از واحد پول ملی آلمان که موجب تقویت اعتبار این واحد پولی شد نیز پیش روی ما قرار دارد. امیدوارم با همکاری مجلس این اصلاح پول ملی سرعت بیشتری به خود گرفته و دولت و مجلس همگام با هم زمینه را برای اعتبار بخشی هر چه بیشتر به واحد پول ملی فراهم کنند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۸
فرزان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۸
0
2
سلام،حذف 3یا4صفراز پول هم باعث بالارفتن ارزش پول ملی درمقایسه بادلارو سایرواحدهای پولی دیگرکشورها بخصوص همسایلان میشودو هم ازلحاظ اقتصادی بصرف دولت میباشد وازچاپ پرحجم اسکناس کاستی میشه.ازطرفی دیگه براعموم مردم ننزمزیتهایی دارد بطورمثال ازجابجایی پول باحجم زیا راحت میشن درمعاملات نیزکارشان راحته.ازطرفی دیگه بانکها نیز درشمارش پول ودیگرکاراهای بانکی هم راحت ترن هم ازاتلاف وقت درسیستم اداری جلوگیری میشه .خلاصه ازهمه لحاظ هم بصرف دولت هم ملت.
باتشکرفرزان قاسمی
اذزی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۹
0
2
درکشورترکیه قبل از حذف صفرها هرسال تورمی درحدود100% دیده میشد ،ولی بعدازآن ارزش پول آن کشور با دلاروسایرارزهای معتبرتغییرچندانی نداشته است.
سید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۹
4
0
لطفا ایران رو با ترکیه و آلمان مقایسه نکنید.حالا حالا باید بدویم که تازه ...............
پاسخ ها
سعید
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۹
به جای تضعیف روحیه ملی بدونیم که همه کشورهای پیشرفته از اول پیشرفته نبوده اند و از جایی شروع کرده اند و ما باید شعار ما می توانیم را در جامعه راه بیاندازیم و با ناامیدی مردم را از توسعه و پیشرفت کشورشان ناامید نکنیم و با افزایش کیفیت کالاها و خلق چیزهای جدید به دنبال جهانی شدن باشیم
محمد حسینی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۹
3
0
نخست این که ما ایرانیان شرممان می آید واژه ی مغولی "تومان" را به زبان بیاوریم چون یادآور جنایات مغولان علیه مسلمانان است.
دوم این که  از نوشته های شما چنین بر میاد : در سال های پایانی واحد پولی تومان (سال1308 یعنی در زمان رضا شاه)  آنقدر پول ایران با ارزش بوده که دادوستد با "تومان" مشکل ایجاد می شده ، برای نمونه اگر یک کالایی نیم تومان (5 ریال) بوده فروشنده الباقی  پول خریدار را نداشته که بدهد و این ناشی از قدرت خرید پول و "با ارزش بودن" پول در آن زمان "دوران رضا شاه"  است ولی امروزه ارزش پول کشورمان  پایین آمده و بی ارزش شده است و باید به تومان مغولی برگردد تا مشکل برطرف گردد ؟؟؟!!! 
آیا شما میدانید "تومان " یادآور جنایات مغولان علیه  مسلمانان به ویژه ایرانیان مسلمان است ؟؟؟
شایسته است در گزینش نام و عنوان واحد پولی به شرایط تاریخی ، فرهنگی ، اجتماعی و . .  . میهن اسلامیان توجه شود .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۹
0
3
ما ایرانی هستیم .

جهت اطلاعت تومان از اول واحد ایران بوده .
سید علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
1
1
اگر قدرت خرید مردم را بالا ببرند و مردم به راحتی نیازهای زندگیشان را تامین کنند و بعد از انجام این کار با حذف صفرها نه شوک ناگهانی ایجاد می شود و نه مشکلی ایجاد میشود و پول ملی کشورمان هم اعتبار پیدا می کند یکی از شاخص های پیشرفته بودن کشورها و حضور سرمایه گذاران و توریست ها دیدن وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم آن کشور و قدرت خریدو لذت بردن از زندگیشان هست نه صفرهای واحد پولی آن کشور.مشکل باید از ریشه حل شود.
بصیرت
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۳
0
0
اگراختلاس وفساداقتصادی ازکشورریشه کن نشودتغییرپول ملی ازریال به تومان ویابرداشتن چندصفرازجلو اسکناس هامشکل اقتصادنظام گسیخته کشورمان راحل نمی کندهمانگونه که این تجربه اقتصادونزوئلاراحل نکردالبته تجربه فوق درکشورهای برزیل وآلمان وهلندوترکیه هم به نوعی دیگرمشکلات خودرادرپی داشته اند .............
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین