کد خبر: ۴۱۷۷۸
تاریخ انتشار : ۰۱ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۳:۵۴

چکیده سخنان جک استراو در جمع نمایندگان مجلس عوام انگلیس در مورد برنامه هسته ای ایران

آفتاب‌‌نیوز : اولین سوال از جک استراو در مورد دلایل تردید غرب درباره نیات ایران و اینکه آنها چگونه مطمئن هستند ایران به دنبال ساخت سلاح هسته ای است، می باشد.
وزیرخارجه انگلیس در پاسخ به این سوال گفته است: نه من نه هیچ کس دیگر مطمئن نیستیم که ایران به دنبال تولید سلاح هسته ای است. آنچه یقین داریم این است که ایران به تعهدات خود در چارچوب ان.پی.تی عمل نکرده است. ایران بیست سال برنامه هسته ای مخفیانه داشته است. برنامه ایران برای تولید سوخت هسته ای در مقیاسی است که تناسبی با برنامه ایران برای ساخت نیروگاه های هسته ای ندارد.
تنها نیروگاه هسته ای ایران که در بوشهر در حال ساخت است، قرار است منحصرا با سوخت ارسالی از روسیه کار کند و سوخت تولیدی ایران به این نیروگاه ارسال نخواهد شد. ( پس ایران برای چه به دنبال تولید سوخت هسته ای است). ایران هنوز هیچ نیروگاه دیگری ندارد، اما طرح هایی برای ساخت آن دارد.
جک استراو می افزاید: دومین دلیل شک و تردید ما این است که ایران در مورد پلونیوم و پلوتونیوم تحقیقاتی انجام داده و در صدد ساخت یک راکتور آب سنگین آزمایشگاهی جهت تولید پلوتونیوم می باشد. آب سنگین بهترین گزینه برای تولید الکتریسته نیست بلکه برای ساخت بمب هیدروژنی لازم است.
در پاییز امسال هم آژانس اطلاعاتی به دست آورد مبنی بر اینکه ایران طرحی از عبدالقدیر خان دریافت کرده در مورد تولید نیم کروی هایی از اورانیوم مصرف شده که حفظ در تولید بمب هیدروژنی کاربرد دارد.
ایران می گوید کشورهای دیگر مثل اسرائیل، هندو پاکستان هم سلاح هسته دارند. چرا ایران نمی تواند سلاح هسته ای داشته باشد؟
آنها درست می گویند. هند، پاکستان و اسرائیل سلاح هسته ای دارند این سه کشور ان.پی.تی را نیز امضا نکرده اند. تلاش ما این است که این سه کشور هم ان پی تی را امضا کنند. اما این مساله ای کاملا جداست. اجازه بدهید اول به خاورمیانه بپردازیم. در خاورمیانه چهار قدرت بالقوه هسته ای داریم. ایران، عراق، لیبی و اسرائیل. تنها در پی حمله به عراق بود که لیبی برنامه هسته ای خود را کنار گذاشت و ما به این مساله پی بردیم که برنامه آنها به مراتب پیشرفته تر بوده است.
ما برخلاف آنچه حکومت ایران سعی دارد به مردمش بگوید نمی خواهیم مانع ساخت نیروگاه هسته ای در ایران شویم. مساله ما نیت ایران است. در حالی که برزیل هم چرخه سوخت هسته ای دارد و هم نیروگاه هسته ای ولی کسی نمی گوید برزیل به دنبال ساخت سلاح هسته ای است. . . . . اگر می خواهیم منطقه ای عاری از تسلیحات هسته ای داشته باشیم و مانع ظهور دولت های هسته ای شویم باید از خاورمیانه شروع کنیم.
به ایرانی ها نیز گفته ام که بدترین گزینه برای صلح و امنیت منطقه ای. هسته ای شدن ایران است، زیرا در این صورت سایر کشورها هم خواهان دستیابی به سلاح هسته ای خواهند بود.
اگر به وضعیتی برسیم که بخواهیم به اسرائیل بگوییم ان پی تی را امضا کند و یک دولت غیر هسته ای شود، در آن صورت باید تهدیدات جدی که از جانب ایران متوجه حیات و بقای اسرائیل است را رفع کنیم. سیاست های اسراییل قابل مناقشه است اما اسراییل هیچ گاه خواهان حذف ایران از نقشه نشده است. اما ایران اخیرا چنین چیزی گفته است.
جک استراو همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اینکه آیا اسنادی در مورد حمایت مالی ایران از حماس وجود دارد یا نه، با اشاره به اینکه عمده پول های دریافتی حماس از جهان غرب است می گوید: با این وجود این که ایران نیز به آنها کمک می کند. ولی قویا اعتقاد داریم ایران به حزب الله و جهاد اسلامی کمک مالی می کند. یکی از مشکلات ما با ایران موضعی است که اخیرا رئیس جمهور احمدی نژاد در مورد اسراییل گرفته است.
در ادامه سوالی در مورد فرآیند برخورد سازمان ملل با ایران مطرح شده و جک استراو در پاسخ گفته است: نخست باید ایران را متقاعد کنیم روشی را که دولت قبلی ادامه می داد بهترین روش است و آینده آنها در گرو طرحی است که ما به آنها پیشنهاد کرده ایم.
دوم اینکه تردید دارم کسی در اقتدار شورای امنیت شک داشته باشد. اگر شورای امنیت مهم نیست پس چرا ایران سعی کرد به شورای امنیت نرود. واقعیت این است که ایران از منزوی شدن و قرار گرفتن در مقابل دادگاه افکار عمومی جهانی هراس دارد.
کافی است به تاثیر قطعنامه 1559 در مورد سوریه توجه کنیم که باعث شد سوریه نیروهای خود را از لبنان خارج کند.
در تکمیل این بحث سوال دیگری در مورد عدم اجماع نظر جامعه بین المللی در مورد برخورد قاطعانه با ایران و آگاهی ایران از این امر از سوی نمایندگان مطرح شده و وزیر خارجی انگلیس با اشاره به اینکه ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت الزاما به معنای استفاده از ابراز تحریم در مقابل آن نیست گفته است: ما می خواهیم یک رهیافت دقیق و مرحله به مرحله را در پیش بگیریم.
اختلاف نظر هم وجود نخواهد داشت: روسیه و چین زمانی قطعنامه را وتو می کنند که پروپزال آن را وتو کرده باشند. به علاوه فکر می کنم ایرانی ها درباره واکنش های جامعه بین الملل دچار خطا شده بودند چون سعی داشتند از طریق مذاکره با اتحادیه اروپا بین سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس شکاف ایجاد کنند که در این کار کاملا شکست خوردند. اگر ایران روی شکاف جامعه بین الملل حساب باز کند، دچار خطا شده است. یکی دیگر از دلایلی که باعث شده در برخورد با ایران اجماع نسبی ایجاد شود، اظهارات رئیس جمهور احمدی نژاد در مورد اسراییل و هولوکاست است.
جک استراو در پاسخ به اینکه آیا امکان ارائه زمان دقیق برخورد با ایران وجود دارد یا نه می گوید: ارایه برنامه زمانی دقیق ممکن نیست و عاقلانه هم نیست که زمان دقیقی را مشخص کنیم. ممکن است حوادث پیش بینی نشده ای رخ دهد. امریکا در ابتدا نسبت به فرایند مذاکره با اروپا با ایران مشکوک بود. آنها نگران بودند که ایران بریتانیا را از فرانسه و آلمان جدا کنند. زمانی که اروپا مذاکرات را شروع کرد، اعتماد امریکا به EU-3 افزایش یافت. بین امریکا و سه کشور اتحادیه اروپا همکاری های تنگاتنگ و نزدیکی وجود دارد. استراو در راستای همکاری امریکا، اروپا برای متقاعد کردن ایران به سخنان رایس، وزیر خارجه امریکا اشاره می کند. رایس در مهمانی شامی که 9 روز پیش داشتیم گفت: امریکا دو امتیاز مشخص به ایران می دهد پایان دادن به مخالفت با ورود ایران به WTO‌ و پایان تحریم فروش قطعات هواپیما به ایران.
وزیر خارجه انگلیس در پاسخ به این سوال که آیا جنگ عراق وحمله امریکا به عراق رژیم های سرکش را به این نتیجه نرساند که اگر می خواهند در نظام بین الملل بد رفتاری می کنند ابتدا باید به سلاح هسته ای مجهز شوند، ضمن مخالفت با این ادعا گفت: دولت های کمی در دنیا سلاح هسته ای به دست آورده اند. به لطف ان پی تی اعضای دایمی شورای امنیت قصد حمله هسته ای به یکدیگر یا به هیچ کشور دیگری را ندارند. مساله کره شمالی هم با مدیریت شش قدرت حل خواهد شد. دشمنی هند و پاکستان هم صرفا محدود به یکدیگر می شود.
در این گفت و شنود یکی دیگر از نمایندگان مجلس عوام انگلیس از جک استراو پرسید آیا فکر نمی کنید ایران با اروپا از طریق مذاکرات بازی موش و گربه به راه انداخته و سرانجام باید با پیامدهای عملکرد خود مواجه شود؟
جک استراو در پاسخ به این سوال گفت: نه من این گونه نمی اندیشم رای چین و روسیه نشان داد صبر جامعه بین الملل در مورد ایران به سر آمده است.
تصمیم چین و روسیه یک تصمیم استراتژیک بود. ایرانی ها پیش بینی نمی کردند قطعنامه با این تعداد آرا تصویب شود. روسیه و چین در واقع به ایران گفتند که در صورت انتخاب میان ایران و جامعه بین الملل ترجیح می دهند دومی را انتخاب کنند. به نظر من روسیه همکاری بسیار سازنده ای با ما در مورد پرونده هسته ای ایران دارد. البته نمی گویم که روسیه به همان نتیجه ای رسیده است که ما رسیده ایم اما همکاری آنها با ما روز به روز بیشتر می شود.
جک استراو در ادامه می افزاید: ایران کشور مهمی است و به همین را حتی نمی توان آن را نادیده گرفت. وضعیتی که در مقابل ایران داریم بسیار حساس است اگر با دقت حرکت نکنیم تصور می کنند در پی اقدام نظامی هستیم و یا اینکه هیچ کاری انجام نمی دهیم و فقط نظاره گر هستیم.
موارد متعددی بوده که جامعه بین المللی بدون توسل به تحریم ها، اقدامات موثری انجام داده است که از آن جمله می توان به مساله سوریه اشاره کرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین