کد خبر: ۴۱۸۱۶
تاریخ انتشار : ۰۱ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۶:۲۸
جنگ روانی و تبلیغاتی آمریکا علیه ایران(2)

آمریکا، رسانه های جهانی شده و برنامه هسته ای ایران

آفتاب‌‌نیوز : به عبارت دیگر روزنامه های یک کشور مخصوصا آمریکا دیگر در محدوده این کشور توزیع نمی شود. جهانی شدن زبان انگلیسی هم به افزایش نفوذ روزنامه های انگلیسی زبان کمک فراوانی کرده است.
سرمقاله های روزنامه هایی چون نیویورک تایمز و واشنگتن پست در دنیای مجازی به سرعت گسترش می یابد و باعث واکنش تلویزیون های ماهواره ای و عمومی شدن بحث می شود. به لطف جهانی شدن اینترنت اکنون دیگر به راحتی می توان به محتوای اصلی مقالات در کمترین زمان ممکن دسترسی پیدا کرد. از این رو یک روزنامه یا مجله نه چندان شناخته شده می تواند از این طریق نفوذ خود را افزایش دهد. 15 سال پیش حداقل در ایران چنین امکانی وجود نداشت که روزنامه های معمولی به اصل مقالات فورا دست پیدا کرده و آن را تحلیل کنند. اما امروزه به لطف اینترنت مقاله ای که در آمریکا چاپ می شود بلافاصله تبدیل به تیتر اول روزنامه های کشورهای دیگر و حتی ایران می شود. فارغ از قضاوت در مورد آثار مثبت یا منفی این امر، واضح است که جهانی شدن رسانه ها قدرت نفوذ رسانه ها را به صورت قابل توجهی افزایش داده است.
اگر بخواهیم از تعبیر طرفداران «پسا تجدد» بهره بگیریم می توانیم بگوییم رسانه ها در مورد یک موضوع، یک گفتمان تولید می کنند و وقتی آن گفتمان مقبول واقع شده و پذیرفته می شود. برخورد با آن موضوع خاص اغلب از دریچه این گفتمان صورت می گیرد. در موضوع مورد بحث ما یعنی فعالیت های هسته ای ایران رسانه های آمریکایی و اکثر رسانه های کشورهای آناگو – آمریکایی و انگلیسی زبان اغلب درصدد تولید گفتمانی بودند که مطابق آن ایران محرمانه در صدد دستیابی به سلاح های هسته ای است. اگر چنین گفتمانی به دلایل مختلف و از جمله قدرت رسانه های جهانی شده غربی مشروعیت پیدا کرده و تبدیل به گفتمان مسلط شود، برخورد افکار عمومی کشورهای مختلف و حتی برخی رهبران جهان با موضوع هسته ای ایران متاثر از این گفتمان و پیش فرض های آن خواهد بود. آمریکا پس از یازدهم سپتامبر با تلاشی برای هژمونیک کردن گفتمان مبارزه با تروریسم در سطح بین المللی کوشیده است در کنار این فراگفتمان،‌ خرده گفتمان های دیگری را هم تولید کند که موضوع هسته ای ایران از آن جمله است. تحلیل محتوایی رسانه های جهانی نشان می دهد در موضوع هسته ای ایران،‌ مؤلفه های گفتمان مبارزه با تروریسم هم وجود دارد و با ارتباط دادن تروریسم به سلاح های کشتار جمعی ادعا می شود ایران در صدد انتقال سلاح های هسته ای به گروه های تروریستی برای مقابله با آمریکاست. به ندرت اشاره می شود ایران در سال های گذشته همواره مغضوب القاعده و طالبان بوده است.
بررسی سخنان مقامات آمریکایی در 2 سال اخیر نشان می دهد فعالیت های هسته ای ایران و حمایت از عملیات تروریستی از مهم ترین موضوعاتی بوده که رهبران آمریکا علیه ایران به کار برده اند. برپایه بررسی های انجام شده موضوعات مهم مطرح در ادبیات مورد استفاده سران کاخ سفید که توسط رسانه های آمریکایی علیه ایران جریان سازی شده است عبارتند از: خطر برنامه هسته ای ایران تهدیدی علیه صلح جهانی، دخالت در امور عراق، ایران و عملیات تروریستی در مورد خاص ایران، آمریکا از وجود رادیو 24 ساعته «رادیو فردا» و برنامه های رادیویی و تلویزیونی صدای آمریکا به زبان فارسی نیز بهره می گیرد که بازتاب مواضع رسمی آمریکاست. نکته جالب توجه آن است که بررسی های به عمل آمده نشان می دهد این دو رسانه از فعالترین رسانه ها در پرداختن به برنامه هسته ای ایران هستند. به عنوان مثال بررسی یک ماهه بررسی ایرنا از رادیو فردا بیانگر آن است که این رادیو فعالترین رسانه در خصوص برنامه هسته ای ایران است و پس از آن رادیو آمریکا در رتبه دوم قرار دارد. مطابق این بررسی مختصر، موضوعاتی که رسانه های آمریکا بدان پرداخته اند عبارتند از:
1- تضاد و تناقض در مواضع و تصمیم گیری های مقامات رسمی و غیررسمی ایران
2- حمایت ایران از گروه های تروریستی.
3- تمرکز بر همکاری های هسته ای ایران و روسیه و مواضع دوگانه روسیه در قبال ایران.
4- ادامه همکاری روسیه و ایران در احداث و راه اندازی نیروگاه بوشهر.
5- اعمال فشار کشورهای مختلف به ایران.
6- تأکید بر وجود برنامه های هسته ای پنهان در ایران
7- تأکید بر اینکه ایران فرصت کمی برای اثبات نیات خود دارد
8- نگرانی آمریکا از برنامه اتمی ایران به خاطر تهدیدات آن برای صلح و امنیت کل جهان و مخصوصا منطقه است...
ادامه دارد



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین